Osobnosti: ŽELENSKÝ, Karel

 
  Datum narození: 25.1.1865
Místo narození: Ostrovačice
Datum úmrtí: 30.11.1935
Místo úmrtí: (Praha-) Zbraslav
 
  Vlastním jménem Karel Drápal, herec a režisér, dramatik, překladatel, otec herce Drahoše Želenského a herečky Laury Želenské-Třešňákové

Vyučil se v Brně typografem, zde ho zaučoval do řemesla Alois Vojta-Jurný. Oba divadelní nadšenci ochotničili v Králově Poli.

1884 zanechal řemesla a odešel k Choděrově společnosti, rychle střídal angažmá u společností V. Jelínka, F. Pokorného, V. Brauna, K. Stockého ad.

1892-1894 hrál v Brně, kde byl členem Pištěkovy společnosti, která hrála na scéně brněnského Národního divadla.

1894-1896 ho v Plzni angažoval V. Budil, který ho považoval za jednoho z nejlepších herců, jakého kdy měl.

1896-1928 za Kvapilovy´éry patřil k nejvýraznějším hercům ND v Praze. Pod Kvapilovým vedením se vypracoval mezi přední herce psychologicko analytického směru.
1916 jmenován v ND také režisérem

1917 soubežně s činností v ND sestavil vlastní hereckou společnost, která pod názvem Žižkovská činohra hrála v sále Deklarace na Žižkově

1921 hostování v Úvalech v divadle v přírodě Jan Výrava (DrO válečných poškozenců). Dlouholetý spolupracovník Steimarův v místním ochotnickém divadle.

1927 Želenského pohostinské vystoupení vJičíně bylo impulzem pro další činnost ochotníků.

1929-1930 po svém penzionování se stal ředitelem Východoslovenského divadla v Košicích.

1931 byl mezi zakladateli Jiráskova divadla ve Vršovicích.

Byl veřejně činný, spolupracoval s ÚMDOČ, koncepčně připravoval kurzy a působil jako lektor školení ochotníků.
Také často u ochotnických souborů hostoval.

„Po převratu po první světové válce se v úvalském divadle exponoval místní občan Židlický, který v roce 1921 pro inscenací hry Jan Výrava od A. F. Šubrta pro divadlo v přírodě přizval k hostování Karla Želenského, člena Národního divadla v Praze.“
(KOLOMÝ, Vladimír: Divadlo a hudba v Úvalech, str. 61.)

Patřil k plodným dramatikům, jeho hry hrály převážně kočující společnosti a ochotníci. Přeložil také řadu divadelních her z němčiny.

Soukromně vyučoval adepty hereckého umění.

Místa, v nichž byly jeho jménem nazvány ochotnické soubory: Beroun, Donín, Hradešín, Kralupy nad Vltavou, Oskořínek, Praha-Karlín, Praha-Žižkov.
 
  Bibliografie:
Autorské práce:
Divadelní hry:

ŽELENSKÝ, Karel: Návrat, 1901
ŽELENSKÝ, Karel: Pohádka o Kryšpínkovi, 1903
ŽELENSKÝ, Karel: Teta z Ruska, 1903
ŽELENSKÝ, Karel: U Dušánků, 1904
ŽELENSKÝ, Karel: Tažní ptáci, 1904
ŽELENSKÝ, Karel: Oáza, 1909
ŽELENSKÝ, Karel: Strana bdělých, (1912)
ŽELENSKÝ, Karel: Kolegyně (1916)
ŽELENSKÝ, Karel: Salome, (1917)
ŽELENSKÝ, Karel: Kocour v botách, 1017
ŽELENSKÝ, Karel: Nová mafie, 1926

Beletrie a studie o divadle:

ŽELENSKÝ, Karel: Vrah a jiné črty z hereckého ži vota, 1903
ŽELENSKÝ, Karel: O herectví a hercích, 1907
ŽELENSKÝ, Karel: Umělci v županu, 1920
ŽELENSKÝ, Karel: Jevištní mluva- deklamace, 1925
ŽELENSKÝ, Karel: Ze zápisniku hercova, 1925
ŽELENSKÝ, Karel: Komedie hrané a prožité, 1926
ŽELENSKÝ, Karel, VÁCLAVEK, A.V., BŘEČKOVÁ, A.. Režisér ochotnického divadla, (19xx)

Literatura o něm:

VE SLUŽBÁCH Thalie II. České divadlo ochotnické. Soubor dokladových statí. Liberec, V. Talík za spolupráce ÚMDOČ 1946, s. 140.

e.1., Postava vskutku historická, Lidová demohracie, 25.1.1965.

E.T.: ŽELENSKÝ, Karel, in: Národní divadlo a jeho předchůdci, Praha 1988, s. 600-601.

eš: Karel Želenský, in Lexikon české literatury 4/II, Praha 2008, s. 1814-1815.

kl: Želenský Karel, in Postavy brněnského jeviště II/ IX. s. 135-138.

VRCHLICKÁ, Eva: Karel Želenský, Divadlo 1, 1020/21, č. 12.

ŽENÍŠEK, K. Buditelské a herecké působení Karla Želenského, České jeviště 1927, č. 7.

Národní divadlo 30, 1955/56, číslo 6 (věnováno k jeho nedožitým stým narozeninám)-
 
 

Související Geografické celky

 
 

Související Soubory

 
 

Související Organizace

 
 

Související Bibliografie

 
 

Související Kalendárium

 
 

Související Obrázky

Hodonín, členové JDO s Karlem Želenským.
Karel Želenský, herec ND
Praha-Libeň, Lidové divadlo, Paličova dcera - program, 1906
Praha-Vinoř, v přírodě,Jan Výrava, s. a. Pl
Želenský Karel, portrét, 1909
Žihobce, Tyl, Směry života - plakát, 1907
Žihobce, Tyl, Směry života - plakát, 1907
Žihobce, Tyl, U Dušánků - plakát, 1907


 
  Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
 
Praha-Libeň, Lidové divadlo, Paličova dcera - program, 1906
Želenský Karel, portrét, 1909
Karel Želenský, herec ND
Hodonín, členové JDO s Karlem Želenským.
Žihobce, Tyl, Směry života - plakát, 1907
Praha-Vinoř, v přírodě,Jan Výrava, s. a. Pl