Osobnosti: HERMAN, František, JUDr., ÚMDOČ

 
  Datum narození: 14.12.1871
Místo narození: Slaný
Datum úmrtí: 2.6.1949
Místo úmrtí: Cerhovice u Hořovic
 
  Pocházel ze skromných poměrů.
Ochotnické divadlo hrával už jako student slánského gymnázia.
1889 po maturitě vstoupil do kněžského semináře v Praze, ale záhy přestoupil na práva –
1894 doktorát.
1896-1937 právním úředníkem - vrchním radou - na stavebním odboru pražského Magistrátu
1920-1937 starostou ÚMDOČ (Ústřední matice ochotníků československých). Usiloval o pevnou organizaci amatérského divadla změnou stanov, zapojil do vedení Matice též zástupce venkovských organizací a krajových složek, zvýšil úroveň svazového tisku, podporoval cílevědomé školení českého ochotnictva, spoluzakládal a podílel se na přehlídkách Jiráskův Hronov.

1925 V.K.Blahník zbaven čestného členství a všech funkcí v ÚMDOČ. Soudní spor se starostou Hermanem. (Československé divadlo 1925, č. 2, s.32.) Pozn.: zajímavé, že ještě k Hermanovým padesátinám publikoval Blahník uznalý článek o jeho zásluhách.

Založil též Společnost přátel divadelního muzea. či Družstva pro postavení Tylova domu v Praze
Jako spoluzakladatel a prezident Mezinárodního výboru pro lidové divadelnictví udržoval kontakty českého amatérského divadla se zahraničím.
Byl zakladatelem Filmové ligy československé, členem distribučního výboru čs. filmu a filmovým recenzentem.
1937 odešel do důchodu, odstěhoval se z Prahy do Cerhovic, kde žil v ústraní.

Herman začínal obsáhlými popularizačními sociologickými spisy Ženská otázka, sociální význam… a Anarchisté a jejich učení, v nichž odmítl anarchismus.
Poté začal psát pro divadlo.
V prvním desetiletí převažují hry se sociální tematikou – hrály se v holešovické Uranii, ve Švandově divadle, většinou však na ochotnických scénách. Jsou statické, moralizující, schematické v povahokresbě. Chabou osu děje tvoří vina, za níž následuje trest, často trest Boží.
Dále se věnoval především veselohrám s jednoduchou zápletkou, situačním humorem a lehkou zábavností. Veselohry jsou řemeslně dovednější než pokusy o vážné drama.

Od 10. let 20. století psal i prózu, zvl. povídky a romány, např. Ztroskotání, Epizody, Dědictví stvořené chvíle, Pozdě, Lásky tajemství a moc, hry Štědrý den, Dobrodinci, Vysněné štěstí, Železný kruh, Pan major v. v.
 
  Bibliografie:
Autorské práce:
Hry:
1904 Zachycen proudem – naturalistické drama
1905 Dobrodinci – veselohra s námětem okrádání sirotků
1905 Štědrý den – aktovka
1909 Moderní poupátko (pseudonym F. Merhan)
1910 Vysněné štěstí, Železný kruh, Ztroskotání
1913 Pan major v. v. - veselohra
1917 Proti vlastní krvi
1924 Velký pátek - biblická hra s centrální postavou Jidáše a motivy sociální vzpoury
1925 Miláček Protiva – veselohra; Hvězda Táborů,
1926 Poslední Durasové – zastaralé selské drama o degeneraci rodu
1927 Liška nad vlky - veselohra
1935 Had z ráje
1941 Sázka na poslední kartu - veselohra

Z prózy:
1929 Román dobrého člověka – částečně autobiografický

Práce o ÚMDOČ a ochotnickém divadle:
HERMAN, František: Potíže ochotnického divadelnictví. (ÚMDOČ.)České slovo 1933. kART.

HERMAN, František: Ústřední Matice Divadelního Ochotnictva Československého 1886 - 1926. Praha, ÚMDOČ 1926. 80 s.

HERMAN, František: Ústřední Matice divadelního ochotnictva československého. Dějiny za léta 1886 - 1936. (Vznik ÚMDOČ. Účel a činnost programová. Časopis. Památce Tylově. Poměr k divadům, hercům a spisovatelům. Divadlo a zákon. Účast ostatní. Organisace. Styky zahraniční. Prostředky. Statistika. Starostové ÚMDOČ. Čestní a zakládající členové. Okrsky ÚMDOČ 1926.) Praha, ÚMDOČ 1936. kART

HERMAN, František: Potíže ochotnického divadelnictví. České slovo 1933 kART (ÚMDOČ)

Životopisné:

JANSKÝ, E.: Postava dějin ochotnictva. Zemědělské noviny 20. 12. 1946.

JANSKÝ, E.: Postava dějin českého ochotnictva. České lidové divadlo 1949.

JUDr. FRANT. HERMAN šedesátníkem. Československé divadlo 1931, č. 19, 20.

RYDVAN, J. (V.Sommer): Bývalý starosta ÚMDOČ Dr. F. H. sedmdesátníkem. Sborník ÚMDOČ 1942.

SVATOŇOVÁ, Ilja: Heslo in: Lexikon české literatury 2/I – H-J. Praha, Academia 1993, s.156-157.

VE SLUŽBÁCH Thalie II. České divadlo ochotnické. Liberec, V. Talík za spolupráce ÚMDOČ 1946, s. 72-73.

BIBLIOGRAFIE českého amatérského divadla. Praha, IPOS-ARTAMA 1999. Č. 276, 400, 403, 456, 457, 458, 459, 1039/31-33, 36, 40.

Jeviště 1921, č. 51, s. 776.
Zprávy ÚMDOČ 1949, č. 6, s. 124.
 
  Archivy:
Literární archiv Památníku národního písemnictví,zámek Staré Hrady:
pozůstalost, neuspořádáno.
Název fondu (sbírky): Herman František
Časový rozsah: 1860-1940
Metráž: 1,30 bm (z toho nic není zpracováno)
Fond není přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů
Původce fondu (sbírky): HERMAN František 1871 - 1949; právník, magistrátní úředník, funkcionář Ústředí divadelního ochotnictva.
Tematický popis: 1. Doklady vlastní.2. Korespondence přijatá (J. Bartoš, K. Čapek, O. Fischer, A. Jirásek, J. Kvapil, F. S. Procházka, A. Sova, F. Strejček, B. Viková-Kunětická, Z. Wirth).3. Rukopisy a) vlastní (próza, divadelní hry); b) cizí (sbírka autografů: F. Sokol-Tůma, K. Světlá).4. Tisky.5. Výstřižky.6. Fotografie.
Archivní pomůcky: nejsou
 
 

Související Texty

 
 

Související Geografické celky

 
 

Související Ročníky přehlídek

 
 

Související Organizace

 
 

Související Pojmy

 
 

Související Bibliografie

 
 

Související Kalendárium

 
 

Související Obrázky

03.JH, výkonný výbor před JD, podpisy, 1933,
Herman František, Pamětní knihy spolků divadelních ochotníků, 1934
Herman František, spisovatel a starosta ÚMDOČ, portrét
Herman František, ÚMDOČ 1886-1926
Jičín, Sokol, Dobrodinci - plakát,  1906
Jihlava, Klicpera, dopis Dr. Hermana, 1938
Praha, hl. město, DS Intimní scéna, Maličká, ale naše - plakát, v Divadle Na Slupi, 1930
Pražský okrsek ÚMDOČ, DS, Liška nad vlky, v Měšťanské Besedě - plakát, 1931
ÚMDOČ, Praha, Pražský okrsek, Liška nad vlky - plakát, 1931


 
  Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
 
Herman František, spisovatel a starosta ÚMDOČ, portrét
Jičín, Sokol, Dobrodinci - plakát,  1906
ÚMDOČ, Praha, Pražský okrsek, Liška nad vlky - plakát, 1931