Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Soubory: Vojan, Divadelní společnost, o.s. / SDO / DS OB / SKZ

Stav: aktivní
Založení / první zpráva: 1946
Působení: 194x, 195x, 196x, 197x, 198x, 199x, 201x, 202x
Divadelní soubor Eduard Vojan

Na na podzim roku 1945 se sešlo několik divadelních nadšenců a dohodli se založit český divadelní soubor.
1945 - 23.12. - první divadelní hrou K. Čapek: Loupežník, režie Vlasta Havlová - manželka řídícího učitele Havla. Hráli v Domě mládeže (dříve Turnahalle, centrum německého divadla a telovýchovy).
Dalším uvedeným titulem F. X. Svoboda: Jeho nevinné oči.
1946 - 9. 8. - oficiální ustavující schůze Spolku divadelních ochotníků Eduard Vojan při Osvětové besedě v Českém Dubě.

1949, divadelní sál v budově ČSM.

Do 1963 aktivní činnost trvala. Vzhledem k havarijnímu stavu Domu mládeže, v němž soubor působil, poté nastala v činnosti desetiletá odmlka.

1972 Dům mládeže zrekonstruován a divadelní soubor mohl opět obnovit svojí činnost. Ochotníci se opět sešli 13. 11. 1972 a jednomyslně schválili pokračování divadelní tradice.
V dalších 6 letech sehráli mnoho her, nejen pro dospělé diváky, ale i pro děti. Členy souboru se stali i žáci základní školy, kteří spolu s dospělými připravili několik představení pro dětské obecenstvo.
1973 - Frank Tetauer: Úsměvy a kordy, účast na OP v Hodkovicích nad Mohelkou
1974 - J. K. Tyl: Paličova dcera. Účast OP.
1975 - J. Korbel: Sousedi, režie Zdeněk Jodas. Účast OP. Dále O. Zelenka: Košilka, režie Leoš Kožušník.
1975, třicet let od založení souboru Eduard Vojan 47 členů. Dlouholetým členům udělena čestná uznání - získali je: zakládající členové Vlastimil Bartoň, Josef Pelc, Ladislav Paclt, Jarmila Říhová, za více jak dvacetipětiletou činnost Josef Brož, Miroslav Dobrý, Marie Gláserová, Míla Košková, Zdeněk Knébl, Marie Rozkovcová, Karel Vaňač, za obětavou práci v souboru Anna Dvořáková, Ladislav Honzejk, Miloš Knébl, Milan Pavlů.
1976 - Nataša Tánská: Oblázek na břehu mořském, detektivka.

1978 - Jaromír Sypal: Napoleon z Doubku.
1978 došlo k přestavbě jeviště. Byly vyměněny tahy na výměnu kulis a sufit, nové sufity byly ušity z černého sametu.

Po 1978 v činnosti dlouhá pauza, rozsáhlá rekonstrukce Domu kultury.
1986-1988 činnost obnovena.
1986 - Ina Hermanová: Babičky druhé generace, režie Leoš Kožušník,
1988 - Jan Jilek: Můj hrad, režie Leoš Kožušník, v květnu 2x.
1988 EDUARD VOJAN - činoherní soubor Střediskového kulturního zařízení klubového typu, 13 členů, vedoucí Leopold Kožušník.
Účast na okresní soutěži v Hrádku nad Nisou.
1946-1988 38 představení (včetně pro děti).
S příchodem "sametové revoluce" se zdálo, že divadelní soubor Vojan navždy ukončil svoji činnost.
-----


2002 ochotnickou tradici v místě obnovila Divadelní společnost Vojan o. s.
Současný repertoár tvoří komedie českých i zahraničních autorů -

Myšlenka navázat na zpřetrhané tradice vznikla při vernisáži výstavy Národní obrození v Podještědí a Matice česká, kterou v Podještědském muzeu připravil a 17. 5. 2002 Tomáš Edel.

2003 - Karolina Světlá: Hubička, režie Milan Pavlů. Scénář Hubičk volně zpracovala Dagmar Čemusová na motivy povídky Karoliny Světlé a libreta Elišky Krásnohorské ke stejnojmenné opeře Bedřicha Smetany, hráno na provizorním jevišti v kině.
"Touto hrou pokračovala činnost Vojana po dlouhé přestávce, která nebyla zaviněna souborem, ale necitelným zásahem vedení města. Byla zničena scéna v Domě mládeže, znehodnoceny sufity ze sametu, nová opona a další zařízení. K odpovědnosti se nikdo nepřihlásil.
Obnovený soubor získal podporu tehdejšího vedení Městského úřadu v Českém Dubě, které mu poskytlo zázemí v dosud provozuschopném kině. Podle návrhu členů souboru se postavilo jeviště, napnula lanka nad jevištěm, na které se navlékly sufity a také opona. Při provozu kina se sufity odsunuly ke stěně a tím se splnily předpisy pro promítání." (Pavlů, s. 59)

2004 - Otto Zelenka: Košilka, režie Milan Pavlů, obsazení: Johana Nováková - Jana Glaserová, Ludvík Vácha - Jiří Bulíř, Božena Nováková - Jiřina Filová, Helena Zímová - Jana Johnová, Jana Zímová - Iveta Vojáčková, Petr Semerád - Jan Kolomazník, Josef Cín - Jiří John.

2004 - premiéra 23. května - členové souboru nacvičili spolu s loutkáři hru podle povídky Karoliny Světlé Nevěsta z Fílků. Režii měl David Bělohradský, který do Dubu dojížděl z Prahy. Speciálně pro tuto inscenaci byla postavena scéna, která se dala použít kdekoliv, i na louce, což přišlo vhod, když se soubor zúčastnil festivalu na Hrádečku u Trutnova.

2005 František Ringo Čech: Dívčí válka, režie a scéna Milan Pavlů, 7x.

2006 se soubor rozdělil na dvě skupiny, jedna připravila hru Rukojmí od Alin Reynaud-Fourtona. S ní několikrát vystoupili v Českém Dubě a v okolních vesnicích.
2006 - druhá skupina se prezentovala hrou Antonína Procházky: S tvojí dcerou ne.

2007 Ray a Michael Cooney: A je to v pytli, režie Milan Pavlů, obsazení: Tom Kerwood - Jiří John, Dick Kerwood - Jiří Máša, Harry Kerwood - Pavel Rozkovec, Linda - Tomova žena - Laďka Vojáčková, Kateřina - Tereza Johnová, Andreas - Jiří Bulíř, Konstábl Downsnová - Šárka Jodasová, paní Potterová - Jiřina Filová, Boris - Ondřej Fila
2007 - druhá skupina hru Šampioni – s těmi vystupovala ještě v roce 2008.

2008 Rudolf Trinner: Holka odjinud, režie Milan Pavlů, obsazení: Alojz Veverka - Jiří John, Anežka - jeho žena - Jiřina Filová, Kateřina - jejich starší dcera - Soňa Tejnská, Alenka - jejich mladší dcera - Tereza Johnová, Evžen Srpa - Kateřinin snoubenec - Jan Kolomazník, Máňa - Anežčina sestra - Jana Johnová, Matěj Kačaba - přítel rodiny - Pavel Rozkovec, Pepan Haluška - Alenčin novomanžel - Ondřej Fila, Jessie - Iveta Vojáčková. Soubor poprvé pohostinsky hrál na přírodním jevišti, kdy byl pozván na slavnosti obce Koryta u Mnichova Hradiště.

2009 Pavel Němec: Amant, režie Milan Pavlů, obsazení: Radek Bludík - přítel Kateřiny - Jan Kolomazník, Kateřina - dcera - Soňa Tejnská, Stáňa - matka - Šárka Jodasová, Amant - Jiří John, Městský policista - Jiří Máša, Emilka - sestra Stáni - Jana Johnová.

2009 - druhá skupina s hrou Ed. Rovnera: Vrátila se jednou v noci byla úspěšná a potěšila obecenstvo nejen v Českém Dubě, ale i v mnoha okolních obcích.

2010 Marc Camolleti: Na správné adrese, režie Milan Pavlů, obsazení: Georgette - bytná - Jiřina Filová, Marie-Louisa - služebná - Renata Kořínková, Jeanine - učitelka hudby - Iveta Vojáčková, Jacqueline - malířka - Šárka Jodasová, Spartakus - Jakub Najman, Bertrand - Jiří John, Bernard - Jiří Máša, Jean - Martin Kolomazník

2011 Jacques Vilfrid / Jean Girauldt: Bez obřadu, režie Milan Pavlů, obsazení: Leonard - Radek Starý, Lulu - Renata Kořínková, Xantia - Laďka Vojáčková, Patricia - Iveta Vojáčková, Paul - Ondřej Fila, Simon - Jakub Najman, Charles - Jiří Máša, Antoine - Pavel Siška

2011 - John Grohman: Hexenschuss. Účast na KP v Lomnici n. Pop. - cena Pavlu Pechancovi za postavu Leonarda, čestné uznání Janě Pechancové za postavu Anabell.

2012 Donald Churchill: Natěrač, režie Pavel Siška, obsazení: Walter - Jiří John, Marcia - Jana Johnová, Jane - Šárka Jodasová (?). Účast na Tréglova Bělá.

2012 - Dave Freeman: Dovolená s rizikem. Účast na Divadelní podzim, Libice nad Cidlinou. (?) Účast na KP Lomnice nad Popelkou pro nemoc odvolána.

2013 - John Chapman a Jeremy Lloyd: (Ne)prodejné manželky, režie Milan Pavlů.

2013 - Dave Freeman: Dovolená s riziky. Účast na KP Jizerské oblasti, Lomnice nad Popelkou - čestné uznání Dagmar Čemusové za roli Helgy.

Domovskou scénou souboru je sál bývalého kina v Českém Dubě.
Soubor pravidelně pořádá zájezdová představení do okolních obcí i měst jako jsou Liberec, Proseč pod Ještědem, Všelibice, Křižany, Rozstání, Koryta, Pěnčín, Světlá pod Ještědem, Klášter Hradiště nad Jizerou, Žďárek, Stráž pod Ralskem.

2014 - Ken Ludwig: CYRANO V BUFFALU, vedoucí souboru Pavel Pechanec. Účast na KP Jizerské oblasti, Lomnice nad Popelkou.

2016 - G. Beth a A. Cooper: KAŽDÉMU JEHO PSYCHOTERAPEUTA, režie: Jana Johnová. Účast na KP Jizerské oblasti, Lomnice nad Popelkou 2017. Čestné uznání za herecký výkon Šárka Jodasová (role slečna Engel).

2019 - Michaela Doležalová, Roman Vencl: MALÁ DOMŮ, r. kolektivní. Účast na KP Jizerské oblasti v Lomnici nad Popelkou.

5.a12.5.2021 - ON-LINE návštěvy pokračují. (viz Texty)
Bibliografie:
čej: Komedie uzavře festival Divadelní podzim. AS 10.12.2012 (Aktuality). (viz Texty)

DRTINA, Michal: ON-LINE návštěvy pokračují. AS 13.4.2021. (koná se 5.a12.5.2021) (viz Texty)
http://www.amaterskascena.cz/clanek/on-line-navstevy-pokracuji-n28ov.html

DRTINA, Michal: ON-LINE návštěvy pokračují. AS 4.5.2021. (program, koná se 21.4.-18.5.2021) (viz Texty)
http://www.amaterskascena.cz/clanek/on-line-navstevy-pokracuji-n28ov.html

JAVORIN, Alfréd: Divadla a divadelní sály v českých krajích. Praha, Umění lidu 1949. Díl II. Sály, s.145.

PAVLŮ, Milan: Ochotnické divadlo v Podještědí. Liberec, nakladatelství RK 2012, s. 55-56. Pro DČAD s vědomím autora poskytl nakladatel Roman Karpaš, září 2012.

TALLER, Ivan: České ochotnické spolky okresu Liberec. Rkp. pro MČAD 1998. 13 s. kART.
Archivy:
Státní okresní archiv Liberec:
ka soudobá dokumentace, divadelní soubory, programy

Praha, Národní archiv:
Fond ZU Spolky 1941-1947, i. č. 424/3015/1946, SDO Eduard Vojan.

kART:
Evidenční karta ÚKVČ, 1988.

Související www odkazy

Související Obrázky

Český Dub, Budova tělocvičny (Turnhalle) Německého tělocvičného spolku v dnešní Komenského ulici v Českém Dubě. Vybudována 1890.
Český Dub, Milan Pavlů na výstavě k historii divadla v obci, (?)
Český Dub, Milan Pavlů režíruje, 2012
Český Dub, Milan Pavlů, autor publikace Ochotnické divadlo v Podještědí, 2012
Český Dub, SDO (Vojan), Loupežník - program, 1945
Český Dub, SDO (Vojan), Loupežník, první představení po válce, účinkující, 1945
Český Dub, SDO Vojan při OR (OB), Rukopis času, 1946
Český Dub, SDO Vojan při OR (OB), Rukopis času, scéna - A. Ječná, Vlastimil Bartoň a Jarmila Říhová, 1946
Český Dub, SDO Vojan při OR (OB), Rukopis času, účinkující, 1946
Český Dub, SDO Vojan, Noc na Karlštejně, 1946
Český Dub, Vojan a sdružené divadelní soubory, Hexenschuss, 2011
Český Dub, Vojan a sdružené divadelní soubory, Hexenschuss, 2011
Český Dub, Vojan, Amant autora Pavla Němce, záběr z představení, 2009
Český Dub, Vojan, Amant, společné foto po premiéře, 2009
Český Dub, Vojan, Babička, 1955
Český Dub, Vojan, Bez obřadu, z představení v Liberci, 2011
Český Dub, Vojan, členové divadelní společnosti Vojan, o. s., se svým režisérem, 2010
Český Dub, Vojan, členové při oslavě kotelské lípy vyhlášené Stromem roku 2009 sehráli úryvek z Jiráskovy Lucerny, květen 2010
Český Dub, Vojan, členové souboru při oslavě kotelské lípy vyhlášené Stromem roku 2009 sehráli úryvek z Jiráskovy Lucerny, květen 2010
Český Dub, Vojan, Dívčí válka, účinkující, 2005
Český Dub, Vojan, Dům na předměstí, 1963
Český Dub, Vojan, Feydeauovi Šampioni, na scéně Pavel Porš s Pavlem Pechancem, 2008
Český Dub, Vojan, foto ze zkoušky Nevěsty z Fílků hrané spolu s loutkáři, 2004
Český Dub, Vojan, Hexenschuss, 2011
Český Dub, Vojan, Holka odjinud, 2008
Český Dub, Vojan, hrál Feydeauovy Šampiony také v Rostání, 2008
Český Dub, Vojan, Hubička - první představení obnoveného souboru, 2003
Český Dub, Vojan, Hubička, 2003
Český Dub, Vojan, Hubička, zahajovací představení obnoveného souboru Vojan, 2003
Český Dub, Vojan, Inteligenti, režie Vlastimil Bartoň, 1958
Český Dub, Vojan, Košilka, 1975
Český Dub, Vojan, Košilka, 1975
Český Dub, Vojan, Košilka, 2004
Český Dub, Vojan, Košilka, společné foto po premiéře, 2004
Český Dub, Vojan, Košilka, výjev z inscenace, 2004
Český Dub, Vojan, Kříž u potoka, 1956
Český Dub, Vojan, Kříž u potoka, scéna ze hry, 1956
Český Dub, Vojan, Kříž u potoka, výjev ze hry, 1956
Český Dub, Vojan, Lucerna, foto po představení, účinkující, 18. 10. 1949
Český Dub, Vojan, Lucerna, scéna u lípy, 1949
Český Dub, Vojan, Lucerna, scéna ze hry, 1949
Český Dub, Vojan, Milada a Milan Pavlů, 2012
Český Dub, Vojan, Milan Pavlů, herec a režisér, autor publikace Ochotnické divadlo v Podještědí, 2012
Český Dub, Vojan, Mordová rokle, 1962
Český Dub, Vojan, Mordová rokle, 1962
Český Dub, Vojan, Na správné adrese,  zleva Renata Kořínková, Šárka Jodasová 2010
Český Dub, Vojan, Na správné adrese, 2010
Český Dub, Vojan, Na správné adrese, snímek z premiéry, 2010
Český Dub, Vojan, Napoleon z Doubku, 1978
Český Dub, Vojan, Napoleon z Doubku, 1978
Český Dub, Vojan, Napoleon z Doubku, 1978
Český Dub, Vojan, Naši furianti, 1956
Český Dub, Vojan, Naši furianti, 1956
Český Dub, Vojan, Naši furianti, účinkující na společné fotografii, premiéra 25. prosince 1956
Český Dub, Vojan, Natěrač, 2012
Český Dub, Vojan, Natěrač, 2012
Podrobněji o tomto obrázku] " >Český Dub, Vojan, Natěrač, pohled ze
Český Dub, Vojan, Natěrač, účinkující,  2012
Český Dub, Vojan, Nevěsta z Filků, hráno ve Světlé pod Ještědem, 2005
Český Dub, Vojan, Oblázek na břehu mořském, účinkující, 1976
Český Dub, Vojan, odpověď Václava Havla na dopis Milana Pavlů po účasti na festivalu na Hrádečku, 2006
Český Dub, Vojan, opereta Perly panny Serafinky, 1956
Český Dub, Vojan, opereta Perly panny Serafinky, 1956
Český Dub, Vojan, Paličova dcera, návrh scény pro 1. a 5. jednání, 1974
Český Dub, Vojan, Paličova dcera, návrh scény pro 4. jednání, 1974
Český Dub, Vojan, Paličova dcera, scéna z představení, 1974
Český Dub, Vojan, Paličova dcera, společné foto účinkujících, 1974
Český Dub, Vojan, Paličova dcera, výjev z představení, 1974
Český Dub, Vojan, Perly panny Serafinky, foto po premiéře, 1956
Český Dub, Vojan, Právo na hřích, účinkující, 1976
Český Dub, Vojan, scéna ze hry A je to v pytli, 2007
Český Dub, Vojan, SDO, Okénko, 1948
Český Dub, Vojan, Sládci, společná fotografie po premiéře, 1957
Český Dub, Vojan, soubor na festivalu na Hrádečku u Trutnova, kde hrál Nevěstu z Filků, 6. 8. 2005
Český Dub, Vojan, Sousedi, 1975
Český Dub, Vojan, Sousedi, 1975
Český Dub, Vojan, společná fotografie účinkujících ve hře A je to v pytli,  2007
Český Dub, Vojan, účinkující ve hře S tvojí dcerou ne, 2006
Český Dub, Vojan, Úsměvy a kordy, na snímku Milan Pavlů a Miroslav Dobrý, 1973
Český Dub, Vojan, Úsměvy a kordy, scéna z představení, 1973
Český Dub, Vojan, Úsměvy a kordy, zahajovací představení obnoveného souboru, 1973
Český Dub, Vojan, Vilém Werner: Právo na hřích, režie Vlastimil Bartoň, 1976
Český Dub, Vojan, Vrátila se jednou v noci, na scéně Dagmar Čemusová, Pavel Pechanec a Václav Řídký, 2009
Český Dub, Vojan, Vrátila se jednou v noci, v dialogu Václav Řídký a Pavel Porš, 2009
Proseč pod Ještědem, Podještědské divadelní slavnosti 2013 - plakát
Vlastibořice, Český Dub, OP okresu Liberec - plakát 1975


Mapa působení souboru - Vojan, Divadelní společnost, o.s. / SDO / DS OB / SKZ

Mapy jsou v testovacím provozu. Data nemusí být přesná a úplná.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
Český Dub, Vojan a sdružené divadelní soubory, Hexenschuss, 2011
Český Dub, Vojan, Úsměvy a kordy, zahajovací představení obnoveného souboru, 1973
Český Dub, Vojan a sdružené divadelní soubory, Hexenschuss, 2011


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.