Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Soubory: Ochotnický spolek

Stav: neexistuje
Založení / první zpráva: 1922
Ukončení činnosti / poslední zpráva: 192x
Působení: 192x
Dne 4.12.1922 se sešli divadelní nadšenci v hostinci u Dočkalů a založili ochotnický divadelní spolek. Mezi zakládajícími členy byli pánové Hofman František, Čapek František, Drahozal Alois, Krajíček František, Kadlec Antonín, Kadlec Vojtěch, Rathaus František, Jaroš František, Drahozal František a Panský Josef.
Již za dvanáct dní se tito nadšenci sešli znovu a dohodli se, že mezi sebou vyberou 3,- Kč, a tak bylo vybráno 60,- Kč. Na tuto další schůzi se mezi divadelní ochotníky přihlásili další členové. Byli to dámy a pánové: Kučerová Marie, Čapek Antonín, Šimon Saframa, Klofáč Antonín, Liška Václav, Fidev Jaroslav, Klofáčová Božena, Moravcová Marie, Kalcová Františka, Polášková Marie, Bauchnerová Anežka, Panská Marie, Dočkalová Františka, Chroustovská Anežka, Kadlec Vojtěch, Doucha Rudolf, Moravcová Lidmila. Na tomto jednání byli také zvoleni spolkoví představitelé. Předsedou byl zvolen Dočkal František, za jednatele Kadlec Antonín a pokladníkem Panský Josef.
Aby se ukázalo, že kulturní činnost na malé vesnici může být bohatá, zorganizovali divadelní ochotníci již 31.12.1922 první kulturní akci. Tou byl „Silvestrovký večírek“. I tento večírek se stal příležitostí k tomu, aby se k ochotníkům připojili další členové. Byli to : Rathaus Jan, Moravec Josef a Jokl Josef.
Aby se spolková činnost mohla úspěšně rozvíjet, bylo třeba nechat vyrobit kulisy a další dekorace. Na tuto práci byla vybrána firma pana A. Klose z Německého Brodu, který požadoval za zhotovení kulis 850,- Kč. Bylo dohodnuto, že tato cena bude splácena postupně ve 155,- Kč splátkách. Mimo kulisy se v měsíci červenci 1923 také pracovalo na jevišti.
První premiéra divadelních ochotníků se konala 8.8.1923, kdy v hostinci u Dočkalů byla představena Stroupežnického hra Macíčkova dovolená. Tuto veselohru režíroval předseda spolku Dočkal František. Ve hře již také vystupovali noví členové : Dáňová Anežka, Šimek Josef a Venc Josef.
Na činnost nově vzniklého spolku přispěl dne 11.9.1923 také strážník Jan Čapek z Užhorodu, rodák z Hurtovy Lhoty, částkou 10,- Kč.
První kulturní akce spolku se opíraly o taneční zábavy, aby si lidé zvykli na společnou činnost a zábavu. Proto se 16.9.1923 konal „Dívčí věneček“, kde hostovala hudba pana Havla z Hlavňova. Vstupné na tuto taneční zábavu bylo 3,- Kč.
V měsíci září vystoupili ochotníci s premiérou Eduarda Rady Vrah, ve které debutovali noví členové.: Joklová Božena, Kadlecová Františka, Klofáčová Ludmila, Satrapa Šimon a Dočkalová Marie.
Dne 18.11.1923 představili ochotníci další premiéru, po které následovala taneční zábava.
Činnost výboru spolku se nakrátko zkomplikovala, a tak spolkovou pokladnu přebírá předseda spolku a jednatelem se stává pan Josef Šimek. Veliký úspěch hry Zmatek nad zmatek „donutil“ ochotníky k tomu, že se tato hra reprízovala. Po zdařilé repríze následovala opět taneční zábava.
Úspěch hry Zmatek nad zmatek byl tak veliký, že se spolku divadelních ochotníků ohlásil Dramatický spolek Hyrš a požádal o společné vystoupení v Pohledských Dvořácích. Toto vystoupení se opravdu konalo 9.12.1923.
Z poměrně bohatého kulturního roku bylo nutné udělat také nějaké závěry. Proto se dne 16.12.1923 schází první valná hromada spolku, aby zhodnotila svoji činnost v letech 1922 a 1923. Bylo zde mimo hodnocení akcí také uvedeno, že se do činnosti spolku zapojilo celkem 79 platících členů, jejichž příspěvky se pohybovaly od 1,- do 5,- Kč.
Rok 1924 pokračuje již od zimy další bohatou kulturní činností. Ochotníci uvádějí již v březnu 1924 další premiéru, do které se zapojují noví členové: Baloun Josef, Fikar Bedřich a Liška Václav. Výborová schůze provedla v čele spolku změny. Pokladníkem byl zvolen Svoboda Václav a za jednatelem Jokl Josef.
Druhé hostování spolku se konalo dne 16.3.1924, kdy byla v hostinci u Hloušků v Poděbabech sehrána hra Vrah. Před vlastním vystoupením ochotníků zarecitoval předseda spolku, František Dočkal, báseň A. Jiráska Česká legie.
První velká organizační zkouška souboru se odehrála na dalším divadelním představení, kdy z organizačních důvodů došlo k alternování role Rudolfa Douchy panem Novákem z Květinova a za paní Chroustovskou vystupovala paní Dočkalová. Vystoupení se zdařilo a alternování si téměř nikdo nevšiml. Mám na mysli hereckou kvalitu role.
V dubnu, konkrétně 6.4.1924, vystupují ochotníci opět v Poděbabech s hrou Palackého třída 27. Od dubna do listopadu využívají ochotníci čas ke kvalitnímu nastudování nových her.
Kratší premiérovou odmlku ochotníci využili na nacvičení Stroupežnického hry Románek na horách.
Předvánoční vystoupení není v roce 1924 provázeno následným tradičním „ Silvestrovským večírkem“.
Začátek roku 1925 je provázen přípravou na druhou valnou hromadu divadelních ochotníků. Ta se konala dne 8.2.1925 a zhodnotila velice úspěšné období i úspěšná hostování spolku.
Již třetí sezónu je režisérem spolku pan Dočkal, spolu s ním se ale v dalších premiérách začíná představovat i další nový režisér, Josef Šimek.
Na postu režiséra došlo ke změnám proto, výbor spolku postavil do svého čela právě Josefa Šimka. Změny se týkaly i dalších výborových funkcí. Jednatelkou byla zvolena Dáňová Anna, pokladníkem Václav Svoboda.
Radova hra Tvrdé hlavy byla vybrána k dalšímu hostování spolku do Poděbab, ke kterému došlo v březnu 1925 v hostinci u Hloušků. Za čtrnáct dní na to se ochotníci vrací do Poděbab znovu.
Na letní a podzimní měsíce se spolek odmlčel, ale prosinec 1925 je vyplněn další premiérou a „ Silvestrovským večírkem“, který byl směsicí kupletů a tanců.
Pod zajímavým názvem „Výtěství lásky“ od Josefa Černého začíná další kulturní sezóna spolku, rok 1926. Novou sezónu opět na režisérském postu zahajuje Rudolf Doucha. Po té proběhla taneční zábava.
Výbor, který připravuje další valnou hromadu spolku, provedl změnu ve svém vedení. Do funkce jednatel byl zvolen Josef Brož.
Valná hromada se sešla 6.2.1926. Na tomto hodnotícím setkání členů spolku divadelních ochotníků došlo k nařčení pokladníka spolku Václava Svobody z nepřesného vedení účtů. Václav Svoboda předložil veškeré doklady spolkové pokladny a bylo zjištěno, že k žádné nesrovnalosti nedošlo, a proto se panu Svobodovi dostalo omluvy od členů i výboru spolku.
Další významný konflikt nastal 21.2., když se vyhrotily vztahy mezi ochotníky a správcem místní školy, kde měli ochotníci uskladněno jeviště. Vzhledem k tomu, že ve vsi není místnost, kde by se spolek mohl pravidelně scházet, natož aby zde měl uskladněny své rekvizity, kulisy a jeviště, je nutné , aby došlo k další dohodě se školou. Velmi častým stěhováním všech dekorací, ale také opony, došlo k jejímu částečnému poškození. Bylo proto rozhodnuto, že bude zakoupeno nové plátno a nové kulisy namaluje pan Zadina.
Jaro roku 1926 přináší opět změnu na postu režiséra. Opět se jím stává Josef Šimek. V této době do souboru také přicházejí noví členové. Byli to : Myška František, Bouchner Antonín, Dáňa Václav, Dáňa Josef a Baloun Jan.
V měsíci květnu nabízí ochotnický spolek místnímu obecenstvu další premiéru, v režii Rudolfa Douchy. V této premiéře také vystupují dvě nové členky souboru. Byly to Vencová Kateřina a Vencová Stáza.
Podobně, jako i další ochotnické spolky na Vysočině, tak i ochotníci v Hurtově Lhotě nacvičili a předvedli hru v přírodě. Byla jí Jiráskova Vojnarka, která byla uvedena v zahradě pana Šimka. Pro toto významné představení si ochotníci vypůjčili kostýmy a kroje z Jihlavy.
Podzimní uvedení Skružného hry Macíčkova dovolená proběhlo již tradičně v hostinci u Dočkalů. Po úspěšném představení se konala ještě taneční zábava.
Již několik dní po úspěšném představení Macíčkovy dovolené vystupují ochotníci s další nastudovanou hrou. Pýcha předchází pád. Režii tentokráte převzal Josef Šimek.
Je vidět, že větší divadelní spolek může pracovat i na dvou premiérách současně, má-li navíc dva zkušené režiséry, mohou to být i velice zdařilá a úspěšná představení, jako tomu byla i představení ochotníků v Hurtově Lhotě.
Rok 1927 je na veškeré divadelní a kulturní aktivity velice skromný. Divadelní spolek v tomto roce nacvičil jen jediné představení a to hru o třech dějstvích Felixe Bartoše Když se Mařka zamilovala. Hra byla uvedena 5.2.1927 pod režijní taktovkou Josefa Dáni. Po představení se konala taneční zábava.
Výbor také provedl některé změny ve svém vedení. Do čela spolku byl zvolen Rudolf Doucha, jednatelem Josef Šimek a pokladníkem Václav Dáňa. Toto byly jediné aktivity divadelních ochotníků v roce 1927.
Naopak rok následující je plný kulturních akcí. Spolek se po kulturním půstu opět pustil do tvůrčí činnosti. První kulturní akcí roku bylo pořádání prvního maškarního plesu v obci. Ples se konal 18.2.1928 v hostinci u Dočkalů. Jeho příprava, průběh i hodnocení značně posílilo další kulturní činnosti v obci.
Již na březen si ochotníci pod vedením režiséra Václav Dáni připravili další premiéru. V představení vystoupil také nový člen souboru Jonák František.
Na výborové schůzi spolku 7.3. bylo rozhodnuto, že z důvodu častého stěhování bude proveden nákup plátna na novou oponu. Výtvarným ztvárněním nové opony byla pověřena opět firma A. Klose z Německého Brodu.
Jedna premiéra nyní stíhá druhou. Již 1.4.1928 přicházejí ochotníci pod vedením Václava Dáni s další novou hrou. Jednalo se o veselohru o třech dějstvích, ve které debutovali i noví členové souboru. Byli to paní Chroustovská Marie a slečna Chroustovská Marie a Anděl Antonín.
Další jednání výboru dne 16.4. rozhodlo také o opravě dřevěného jeviště. Bylo navrženo, že dříví bude nakoupeno z obecních lesů a práce tesařské a kovářské si ochotníci provedou svépomocně v obci.
Další kulturní činnost měla dohru až u Okresního soudu v Německém Brodě. Ochotníci nachystali představení v přírodě na 6.5.1928, jehož součástí bylo i kácení máje. Hra Veselohra na mostě od F.A.D.Šuberta pod režijním vedení Václava Dáni byla velice úspěšná. Po představení však farář z lipnické farnosti, 19.5. 1928, udal ochotníky, že májka, kterou použili pro svoje představení, byla pořízena na farním pozemku, takže vlastně šlo o krádež. Celou záležitost vyšetřoval lipnický strážník Hájek. Po vyšetření byla celá kauza předána Okresnímu soudu v Německém Brodě a ochotníkům hrozila pokuta. Spolek se rozhodl, že pokutu zaplatí místo obviněných. Každý z účastníků této aféry byl odsouzen na 9 dní podmínky a pokutu 20,- Kč. Každá „spolková“ rodina zaplatila na vyrovnání pokuty částku 5,- Kč. Aféra však tímto nekončí. Když ochotníci dali dohromady dlužnou částku, tak ji farář Krauz nepřijal. Takže ještě koncem června 1928 není celá záležitost ukončena. Peníze tak budou nakonec použity jinak. I v této, na malou vesnici, tak bouřlivé době do spolku přicházejí noví členové. Byli to : Jonáková Marie, Klapka Jindřich, Brož Václav a Brožová Marie.
Ani aféra s májkou nepřiměla ochotníky ukončit experimentování s vystoupeními v přírodě. Na 12.8.1928 byla připravena další premiéra, možná s velkým „P“. Bylo to uvedení „Dožínek“. Nešlo snad ani o klasickou divadelní hru, ale spíše připomenutí těžké a tvrdé práce sekáčů a děveček na polích při žních. Celé představení se konalo na poli pana Dočkala. Při vystoupení také účinkovala hudba pana Meruňky z Nové Vsi. Kroje sekáčů a dalších účinkujících byly zapůjčeny z Jihlavy.
Jak je uvedeno v úvodu roku 1928, jedna kulturní akce stíhá druhou. Již měsíc po velice zdařilém vystoupení v přírodě mají ochotníci nachystánu další premiéru. Veliký úspěch „Dožínek“ i aféra s májkou do spolku přivádí další nové členy. Jsou jimi : Šimková Anna, Lišková Milada a Čapková Františka. Po tomto divadelním představení následovala posvícenská zábava.
Na podzim roku 1928 přicházejí divadelní ochotníci o dlouholetého člena Františka Čapka, který se odstěhoval do Užhorodu. Právě jeho alternuje v dalším divadelním představení Pýcha předchází pád, které se konalo dne 18.11.1928, František Jonák.
Začátek prosince se nese v přípravě další valné hromady spolku. Výbor si do svého čela volí nové členy. Jsou to Rudolf Doucha jako předseda spolku, Anežka Dáňová jako jednatelka spolku a Josef Beránek jako pokladník. Valná hromada proběhla dne 9.12.1928. Bylo zde mimo jiné také diskutováno o opravě jeviště.
Opravou se také zabývalo jednání výboru, které dne 14.12. rozhodlo o nákupu nových prken. Do souboru jsou také přijati noví členové. Byli to : Kraf Jan a Rathauz Antonín.
Prosinec roku 1928 s sebou přináší velice truchlivou událost. Dne 20.12.1928 se u křížku pana Klofáče zastřelili dva milenci. Byla to sedmnáctiletá členka souboru slečna Marie Chroustovská a její přítel Jaroslav Mareš.
Konec roku byl zakončen „Silvestrovským večírkem“, kde bylo také odehráno několik aktovek : Silvestrovský švec, Kráva kojnou, Venkovská kapela a Klášterníci. Poté následovala velice bujará taneční zábava.
Po opravách a rekonstrukci jeviště a dekorací se soubor rozhodl 10.1.1929 nechat se pojistit. Majetek byl pojištěn na 5.000,- Kč s roční pojistnou sazbou 75,- Kč.
Druhý maškarní ples se konal na Hromnice v hostinci u Dočkalů a u zúčastněných se setkal s velikým ohlasem.
Po smutných událostech konce minulého roku se v souboru také slavila velice radostná událost. Dne 11.2.1929 ohlásili zasnoubení členka souboru Marie Dáňová a pan Hájek z Petrkova.
Jaro do řad ochotníků přivádí nové čerstvé a tvůrčí síly. Za členy jsou přijati : Holenda Josef, Franc Václav, Pytlík Josef a Anděl Josef z Březinky. Soubor také hraje ve prospěch jiných dobrovolníků. Je to konkrétně ve prospěch pokladny místních hasičů. Dne 3.3.1929 je odehráno divadelní představení Helmice bez poskvrny, kde také vystoupí i člen hasičského sboru pan Stanislav Labuda.
V prvním dubnovém dnu roku 1929 je uvedena hra o čtyřech obrazech, kdy 1., 2. a 4. obraz se odehrává v Německém Brodě a obraz 3. v Brixenu, Mučedník brixenský. Tato hra byla i reprízována, a to 21.1.1929 v hostinci pana Vence v Bezděkově.
Den před vystoupením v Bezděkově si však ještě ochotníci připravili pro domácí publikum novou premiéru. Režie se ujal Josef Šimek a v představení si odbyla premiéru na domácím jevišti Marie Čapková.
Měsíc červenec 1929 je v činnosti spolku měsícem, kdy se jeho členové rozloučili se dvěma svými členy. Nejdříve se dne 20.7. rozloučili na místním hřbitově s Františkem Vencem, který spolku divadelních ochotníků ve Lhotě Hurtově odkázal částku 75,- Kč. Po této smutné události ochotníky opouští z důvodu stěhování se do Klanečné Bedřich Fikar. Ochotníky však také potkala i radostnější událost. Do spolku byli přijati noví členové : Růžena Velíšková, Šlosarová Františka, Bláhová Marie a Hanusová Marie.
U příležitosti oslav vzniku republiky sehráli ochotníci dne 27.10. 1929 hru o třech dějstvích od Ferdinanda Olovy V červáncích svobody.
Započatá spolupráce a pomoc místním hasičům pokračuje v tomto roce ještě jedním představením, které soubor odehrál dne 15.12.1929. Byla sehrána hra Karla Fořta V českém ráji. Její výtěžek byl opět celý věnován do pokladny hasičského spolku.
Konec roku se nese v přípravě již VII. Valné hromady, která se sešla dne 20.12.1929 a zhodnotila velice úspěšný divadelní rok.
Silvestr se nesl ve víru bujaré zábavy, kde mimo hudby a tance ještě soubor nachystal několik aktovek : Tichý pokoj č.13, Ach, to je dobré, Káča Rambousková u fotografa. V tomto velice bujarém večeru účinkoval i nový člen souboru Jaroslav Hofman.
Následující rok, rok 1930, se nese ve znamení odrazu dopadu světové hospodářské krize. Soubor ještě na počátku roku uspořádá „Maškarní ples“, ale to je v podstatě veškerá kulturní činnost v tomto roce. Ples se konal 2.3.1930.
Další činnost souboru je popsána až na jednání valné hromady spolku, kde je hlavním diskusním tématem další činnost spolku. Valná hromada není již ani datována. Z činnosti i politické a ekonomické atmosféry v obci je patrné, že pomalu, ale jistě ochotnická činnost zkomírá a že je jen otázkou času, kdy zanikne.
Tento rok to však ještě nebude. Dne 14.12.1930 sehrají ochotníci divadelní představení Černý vlk, které je opět celým ziskem věnováno místním hasičům Jak se časem ukáže, hasiči pomalu převezmou veškeré kulturní dění v obci.
Další ranou pro místní ochotníky bylo úmrtí dlouholetého a obětavého člena souboru, Františka Jonáka, který zemřel 19.2.1931.
Po této smutné události se činnost souboru trochu zaktivizovala a dala členy spolku opět dohromady.
V březnu 1931, uvedou ochotníci další premiéru.
Taneční zábavou, kterou je „Věneček“, se snaží ochotníci v měsíci květnu znovu aktivizovat své síly. Taneční zábava se konala dne 25.5.1931.
Poslední kulturní akcí roku, bohužel ne divadelní, je opět taneční „Dožínková zábava“, která se konala 15.8.1931.
Vůbec poslední akcí spolku divadelních ochotníků je divadelní představení, které se konalo v zahradě Antonína Bouchnera dne 29.5.1932, kdy ochotníci uvedli hru Jaroslava Nakuše Na pomoc. Tento příznačný název ale velice přesně vystihuje i situaci ve spolku.
Poslední zápis v Knize protokolů je z 8.11.1932, kdy je spolek z neznámých důvodů rozpuštěn. To se definitivně stalo 20.11.1932, kdy byl veškerý majetek předán hasičskému sboru, kdy v předávacím protokolu je uvedeno, že pokud se někdy opět obnoví činnost divadelních ochotníků, bude jejich majetek opět převeden na tento soubor.
Bibliografie:
NĚMEC, Jiří: Ochotnické divadelnictví na Havlíčkobrodsku v letech 1918 – 1938, UHK 2005, s. 47
Archivy:
Praha, Národní archiv:
Fond ZU Spolky 1924-1926, i. č. 383/7057/1924, OS (zal.).

Státní okresní archiv Havlíčkův Brod:
Název fondu (sbírky): Ochotnický spolek Hurtova Lhota
Časový rozsah: 1922-1948
Tematický popis: Fond obsahuje kroniku spolku 1928-1948 a knihu zápisů schůzí 1922-1941.
Archivní pomůcky: nejsou

Související Obrázky

Hurtova Lhota, Památník spolku
Hurtová Lhota, Památník spolku 1928 - 1948


Mapa působení souboru - Ochotnický spolek

Mapy jsou v testovacím provozu. Data nemusí být přesná a úplná.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
Hurtova Lhota, Památník spolku
Hurtová Lhota, Památník spolku 1928 - 1948


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.