Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: RICHTER KOHUTOVÁ, Petra. Ochotníci Ostrov a jejich svět(ová premiéra), Divadelnik.cz 15. 12. 2023

Ochotníci Ostrov a jejich svět(ová premiéra)

Vražda v mezipatře
Ochotníci Ostrov uvedou v sobotu 16. prosince 2023 další premiéru. Dokonce takovou, které se říká „světová“ – inscenovaná hra dosud nebyla nikde k vidění, neuváděli ji ani profesionálové, ani amatéři. Aktovku Vražda v mezipatře totiž napsala přímo pro své kolegy herečka a režisérka, také kreslířka a Krušnohorka tělem i duší Lena Pintnerová. O minulosti, přítomnosti a budoucnosti spolku a zejména připravovaném kusu jsem si povídala s režisérkou Kateřinou Miosgovou, principálem Janem Marešem, jeho pravou rukou Kateřinou Frankou Hálovou – a samozřejmě s autorkou.

Na webovkách máte napsáno „Divadelní spolek ostrovských ochotníků píše svou historii již od roku 1810“. Leno, tys dělala donedávna kronikářku spolku. Můžeš přiblížit, jak ostrovští ochotníci začínali?
LP: První ochotnický spolek se skutečně v Ostrově datuje do roku 1810, hrál vlastenecké hry a skončil prakticky s válkou. Po válce se činnost spolku obnovila, hrálo se tu loutkové divadlo. Hry pro něj psal i slavný scenárista Jaroslav Dietl, jehož sestra v souboru hrála. Padesátá léta byla pro spolek doslova dechberoucí, o všem jsem psala podrobně na našich stránkách. (Viz Historie na webu spolku). V roce 1969 zahrál spolek naposledy, soubor rozpustili a celý fundus rozkradli soudruzi na jejich chaty a rezidence. V roce 1991 se opět sešli ti praví – nový ředitel Domu kultury Miroslav Dvořák, bývalý ředitel Jaromír Berger a Jan Mareš, kteří obnovili ochotnickou divadelní činnost v Ostrově představením Divadlo a my.

Ochotníci Ostrov před Vraždou v mezipatře

Jan Mareš, donedávna principál divadelního spolku Ochotníci Ostrov, se narodil v Plzni, s rodiči od dětství účinkoval v Plzeňském souboru ochotníků a krátkou dobu se pohyboval také v tamním divadle J. K. Tyla jako externí člen baletního souboru. V roce 1962 se přestěhoval do Ostrova. Od roku 1965 začal hrát v ochotnickém divadelním spolku, jehož činnost byla v roce 1969 z politických důvodů ukončena. Krátce po revoluci se Jan Mareš zasloužil jako autor, scénograf, herec a režisér o vzkříšení ostrovské divadelní tradice. Divadelně činný je dodnes. V roce 2009 získal za svou dlouholetou divadelní činnost ocenění Kolombína, o pár let později k významnému životnímu jubileu Zlatého Harlekýna. V roce 2010 mu starosta města Ostrova udělil ocenění Občan města.

Které inscenace, pane Mareši, byly nebo jsou nejzajímavější, nejpodařenější, nejoblíbenější?
JM: Začali jsme pohádkami. Nejvíc se líbila Čarodějnická pohádka, Jak to bylo s Růženkou atd. S povinností založit spolek jsme se přejmenovali na Divadelní spolek Ochotníci Ostrov. Každý rok uvádíme aspoň jednu premiéru pro dospělé a další dvě pro děti, takže za ty roky jsme opravdu nazkoušeli spousty her a spousty pohádek. A protože vybíráme takové, které se nám osobně líbí, máme rádi každou.
KFH: Navíc každá hra je něčím jiná a posune náš soubor zase dál. Většinou volíme komedie, ale např. hra Rocker a dvě staré dámy měla vážný podtext, i když s humorem.

Ochotníci Ostrov s humorem
Ano, komedie, často české provenience, jsou páteří repertoáru spolku Ochotníci Ostrov. Která byla nejúspěšnější?
LP: Těžko říct, za sebe mohu hodnotit jen hry od doby, kdy jsem do spolku přišla. Vtipné a úžasné jsou všechny. Nejvíce mi asi utkvěla Dívčí válka, Manželské štěstí a Obecně prospěšná strašidla.
JM: Úspěšné hry českých autorů byly také S tvojí dcerou ne, Klíče na neděli, Postel pro anděla, Zátiší s loutnou, Zase ti tupitelé…
LP: Nynější novinka Když se zhasne je dokonalou ukázkou toho, jak herci a náš soubor zraje. Je to herecká i režijní pecka.

Zkusili jste někdy vážnější téma?
JM: Jsem toho názoru, že klasiku a vážné hry mají hrát profesionální herci, kteří na to mají vzdělání.

Více a podrobněji na webu spolku v sekci Repertoár.

Úspěšné soužití generací u Ochotníků Ostrov

Lena ANEER Pintnerová – Krušnohorka srdcem i duší, žije divadlem, kreslením a především rodinou, neboť má doma tři statné rytíře. Je kmenovou kreslířkou humoristického časopisu Tapír, který v tištěné verzi vychází od roku 2018, přispívá také do časopisu Wolowiny. Svou energii vkládá do Nadace St. Joachim a destinační agentury Krušnohorsko. Vražda v mezipatře je její první hrou pro dospělé.

V tomto tisíciletí se Jan Mareš střídal jako režisér s Petrem Pokorným. Pak ses, Leno, přidala ty…
LP: Těch režisérů bylo o dost více. Oba výše zmínění pánové se věnovali celovečerním hrám, hlavně komediím, a titulům pro děti. Petr má rád loutkové divadlo, a tak se v souboru zkoušely i hrané pohádky v kombinaci s loutkami… Já jsem u divadla od malička, především díky paní Dáše Pušové – karlovarští divadelníci jistě vědí… (Paní Dagmar Pušová byla vynikající herečka, která strávila třicet pět let v karlovarském angažmá – pozn. raRK). Ta mě vedla, radila mi a vůbec odhalovala veškerá tajemství tohoto začarovaného světa. Do Ostrova jsem se přestěhovala v roce 2009 a začala spolupracovat s místním souborem. Hrála jsem v pohádkách, pro dospělé poprvé ve hře Rozmarný duch. Režíruji až od roku 2014. To jsem už hrát nemohla, čekala jsem první mimčo. Tak jsem se rozhodla u divadla zůstat alespoň u stolu a napsat pohádku.
JM: Lena se stala úspěšnou autorkou našeho souboru.
LP: A pan principál tehdy řekl: „Jestli chceš, aby se tvoje pohádka hrála, tak si ji taky zrežíruj.“
JM: Protože při psaní každé hry má autor jasnou představu!

Jak se v Ostrově píše pohádka
LP: Snažím se psát pohádky tak trochu jinak. Což mi odborná veřejnost vyčetla, ale nemohu si pomoct… Na pohádky chodí děti s rodiči, prarodiči. A mě hrozně štvalo, jak je většina těch rodičů nevychovaná. Nechají děti koukat, stoupnou si dozadu a začnou „krafat“! Nejenomže pak není slyšet, ale děti se učí, že takové chování je v divadle normální. A tak jsem zkusila psát tak, aby to bavilo nejenom děti, ale i rodiče. Povedlo se! A navíc to výrazněji baví i herce… Zeptala jsem se kolegů, co by si rádi zahráli – a pak se to snažila skloubit s nápadem. Při psaní vždycky vidím konkrétní účinkující, o to větší mám pak problém, když některý z nich nemůže…

A o čem tvoje pohádky jsou?
LP: Několikrát mě oslovila ostrovská knihovna, takže jsem tři kousky napsala tematicky pro jejich akce. Jeden z nich – Knihomolí pohádka – se hrál donedávna. Moje nejnovější – Koho pálí dobré bydlo – bude mít premiéru v příštím roce a režírovat ji bude Lenka Novotná. Podstatnou součástí mých pohádek jsou písničky. Chtěla jsem nové, svěží, neotřelé, ale chytlavé. Tady nastoupil Kat (Lenin manžel Milan KAT Veselý – pozn. raRK) a vytvořil skvělou hudební stránku… S Katem jsme také členy Klubu kreslířů a humoristů, proto i do našich her dáváme především humor. Mám ráda humor milý, nic drsného.

Ochotníci zkušení i kandrdasové v Domě kultury Ostrov

Kateřina Franka Hálová je pravou rukou Jana Mareše a nový principál spolku. Aktivně v souboru pracuje od maturity v roce 2009, kdy do něj přešla z dramatického kroužku na ZUŠ. Je také spojkou Ochotníků Ostrov s Domem kultury, kde již devět let pracuje.

Každý soubor staví na výrazných hereckých osobnostech, ale nejen na nich. Kdo je stálicí? A máte nějaké zajímavé nováčky?
KFH: Výrazné osobnosti je těžké určit, hlavní je spolehlivost. Ale samozřejmě nejvýraznějšími a nejuznávanějšími osobnostmi souboru jsou bezesporu manželé Marešovi. Nejen pan Mareš, oceněný Zlatým Harlekýnem, formuje soubor. I jeho manželka Maruška Marešová je nedílnou součástí každého představení, jako nápověda. Vychovali také novou generaci. Jejich dcera Lenka Novotná a její manžel jsou hlavními články souboru. Mezi spolehlivé a úspěšné stálice patří Radek Volf…
LP: … který už nás reprezentuje i na televizních obrazovkách…
KFH: … Šárka Jarošová, Petr Pokorný, manželé Miosgovi…
JM: … a Frankovi. To potvrzuje i udělení Kolombíny.
KFH: Zajímavým nováčkem je Josef Ilko, nejen autor pohádek a her, ale i muzikant a herec. Ale každý nováček je pro nás významný a přináší nové možnosti, např. Miroslav Rusiňák, Marie Császárová a její manžel, Luboš Bláha, Niki Krausová, Pavla Macháčková s manželem aj.
LP: Máme úžasné nováčky, a talentované! Vítanou změnou je, že většinou umí zpívat.

Kdy a kde zkoušíte? Za jak dlouho (po kolika zkouškách) je premiéra?
JM: Zkoušíme převážně na divadelní šatně v Domě kultury a před premiérou na jevišti. Ale kolik zkoušek je potřeba do premiéry, ještě nikdo nespočítal.
LP: Zkoušení většinou trvá tak půl roku, scházíme se dvakrát do týdne. Před premiérou se šílí víc.

Vražda v mezipatře jako druhá režie Kateřiny Miosgové

Kateřina Miosgová žije v Ostrově celý život. V civilním životě je právník a pracuje na Krajském úřadě Karlovarského kraje jako vedoucí Oddělení veřejných zakázek. Vražda v mezipatře spolku Ochotníci Ostrov je její druhou režií.

Premiéra, která proběhne 16. prosince, se jmenuje Vražda v mezipatře. Režie se ujala Kateřina Miosgová. Katko, tvoje cesta k režii nebyla přímočará…
KM: K ochotníkům jsem se přidala v roce 1997. Zpočátku jsem hrála především v pohádkách, venkovská děvčata, princeznu, loupežnici, čarodějnici… Dnes už hraji zejména čarodějnice či jiné semetriky, babky a hudrnice. Na režii jsem se vrhla předloni, z důvodu nedostatku režisérů v souboru. Chtěla jsem udělat nějakou komornější hru pro dospělé a narazila na komedii Petra Tomšů Obecně prospěšná strašidla. Vzhledem k obsazení čtrnácti až šestnácti osobami jsem ji po přečtení odhodila stranou jako u nás nerealizovatelnou…

Ale pořád tě Strašidla strašila?
KM: Neustále jsem se k ní vracela a počítala a počítala. Nakonec jsem zmobilizovala většinu souboru plus nějaké nováčky a pustila se do toho. Se vší skromností musím konstatovat, že vznikla moc pěkná komedie. Samozřejmě díky výkonům našich herců… Po této zkušenosti jsem ale opravdu chtěla další režii dělat s komornějším obsazením. Proto jsem sáhla po Lenině aktovce Vražda v mezipatře. Zároveň jsem si v této hře přidělila roli – protivnou sousedku, důchodkyni.
LP: Katka je skvělá herečka i režisérka! Když jsem viděla premiéru Obecně prospěšných strašidel, byla jsem totálně paf. Už zrežírovat pohádku, kde hraje pět lidí, byl pro mě „záhul“ na nervy. Katka zvládla zrežírovat hru, kde hraje takřka celý soubor. Obdivuji ji už jenom za to, že je zvládla v jednom čase dostat všechny na jedno místo… A teď vážně. Moc mě těší, že si moji hru vybrala zrovna ona.

Jak vraždí Ochotníci Ostrov
O co tedy vlastně jde? A kdo se na inscenaci podílí?
KM: Jde samozřejmě o komedii! O tom, jak se zbavit mrtvoly manžela, když se do toho míchají zvědaví a protivní sousedé… Jsme malý amatérský soubor, nemůžeme si dovolit odborníky na kostýmy, hudbu, výpravu apod., takže vše kromě scénáře a režie je práce kolektivu. V aktovce hrají: Mája Császárová (roli Hedviky), Pavla Macháčková (Viktorii), já (paní Polákovou), Jaroslav Veselý (pana Vzpurného), Pája Vinopalová (slečnu) a v roli syna se alternují Kuba Macháček a Míra Papík.

Předpokládám, že v těchto dnech jdete do finále zkoušení. Jaká to byla práce?
KM: Rozhodně zábavná. Hodně jsme se u toho nasmáli. Doufáme, že diváci se nasmějí také.

Co vám dalo nejvíce zabrat?
KM: Vejít se se scénou na jeviště.
LP: A já ji přitom napsala tak jednoduše!!!

A na co se mohou diváci těšit?
KM: Na nás! Víc prozradit nechci.

Kdepak ty, Ochotníku, hnízdo máš?
Premiéra bude v Děpoltovicích, proč?
KM: S Děpoltovicemi spolupracujeme pravidelně. Když nás koncem léta oslovili, zda bychom neměli něco menšího pro jejich seniory před Vánocemi, padla volba na tuto aktovku. Další reprízy zatím plánovány nejsou, záleží na zájmu organizátorů.

Na jaře má jít do rekonstrukce ostrovský dům kultury. Jak se to podepíše na vaší práci?
KM: Již nyní víme, že budeme muset zcela vyklidit prostory, kde máme uskladněn fundus. V současné době hledáme, kam bychom mohli rekvizity, kostýmy a kulisy přestěhovat. Jak to bude s možností zkoušet, nevíme. Stále doufáme, že rekonstrukce proběhne po etapách a vždy se najde místo, kde zkoušení bude možné. Uvidíme, budeme se muset přizpůsobit.
JM: Rekonstrukce nám samozřejmě činnost trochu zkomplikuje, ale nás to nezastaví. Jsme připravení zkoušet a hrát dál.
LM: Moje nejnovější pohádka bude mít premiéru v příštím roce. A pokud premiéra Vraždy v mezipatře vyjde tak, že nebudeme muset nasadit Vichr z hor, tak plánuju dopsat druhou aktovku. Je po ní již sháňka, kolegové ji chtějí dávat dohromady s tou první, abychom měli celovečerní program.

Při další práci (a v sobotu 16. prosince 2023) ZLOMTE VAZ!

Upozornění!!! Premiéra Vraždy v mezipatře proběhne v sobotu 16. prosince 2023 v Děpoltovicích. Je pro uzavřenou společnost, takže se do Ostrova nechystejte. Ale máte-li zájem pozvat Ochotníky z Ostrova s kteroukoli z jejich komedií – a že budou za každou hostovačku v příštím „bezdomoveckém“ období vděčni – obraťte se na https://ochotniciostrov.cz/kontakt/

LP: A ještě něco – speciálně pro čtenáře Divadelník.cz… /kreslený vtip od Aneer/

RICHTER KOHUTOVÁ, Petra. Ochotníci Ostrov a jejich svět(ová premiéra), Divadelnik.cz 15. 12. 2023. Dostupné z: https://divadelnik.cz/ochotnici-ostrov-a-jejich-svetova-premiera/ [cit. 20240108]
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.