HRDINOVÁ, Radmila. O vůni jablek, štrůdlů a vyprávění. Recenze Radmily Hrdinové na inscenaci Jabka. Online. Web Jiráskův Hronov 5. 8. 2025
Když Hana Voříšková usedne ke stolu, je vždycky na co se těšit. Jen málokdo vládne takovým charismatem vypravěče jako právě ona. A je jedno, jestli vypráví o inuitech, rýži nebo jablkách. I když tím posledním tématem mě dokonale dostala, protože včerejší Jabka mi vyvolala dávno zasuté vzpomínky na dětství a mladá léta. Ano, i u nás v rodině se vykrajovalo, moštovalo, zavařovalo a štrůdlovalo. A taky se ze sklepa brala „ta horší“ v bláhové naději, že „ta lepší“ ještě vydrží a bylo by jich škoda. Nikdy nevydržela, jen je čas proměnil v ta horší, takže krásně vybarvená a vonící jablka jsme vlastně nikdy neochutnali čerstvá. V mém případě to nebyla babička, ale děda a jeho zahrada na jižní straně Ještědu obsahující na padesát polokmenů rodících neuvěřitelně malebné a šťavnaté plody všech možných odrůd a chutí. Už nikdy jsem nejedla tak úžasná jablka a nepila tak lahodný mošt jako ten kalně zlatavé barvy, který vytékal z lisu, co měl taky ten zvláštní dřevěný plech...
Hana Voříšková je kouzelnice dosahující maximálního účinku velmi úspornými prostředky. Prostě jí stačí sedět za stolem, loupat a vykrajovat jablka a vyprávět. A nevím, jak vám, ale mně se na ta jablka sbíhaly sliny. Dokonce i na „ta horší“.
Pobaví hravé loutkové jeviště umístěné rafinovaně pod stolem, znázorňující sklep včetně regálů s malými jablíčky, stejně jako papírové babičky, tetičky a pratetičky zapíchnuté do jablek, jež je v závěru nutno otočit, aby neviděly revoluční rozhodnutí vzít ze sklepa pro jednou „ta lepší“. Kouzelná je i práce s neviditelným těstem na tažený štrůdl a dramaticky napínavým skokem finálního výrobku ze stolu na plech. A pokud jste na ten štrůdl dostali strašnou chuť, byli jste na tom stejně jako já.
Radostné se ukázalo i spojení Hany Voříškové s Markétou Stránskou, která nejenže přesvědčivě předstírala neumělé cvičení vnučky Markétky na klarinet, ale zároveň bez otrockého napodobování přesně vystřihla i její holčičí intonaci, náturu a mluvu. Půlhodinka strávená s Hanou a Markétou prostě pohladila po duši. A v tomto případě to fakt není fráze.
foto: Ivo Mičkal
HRDINOVÁ, Radmila. O vůni jablek, štrůdlů a vyprávění. Recenze Radmily Hrdinové na inscenaci Jabka. Online. Web Jiráskův Hronov 5. 8. 2025. Dostupné z: https://jiraskuvhronov.eu/o-vuni-jablek-strudlu-a-vypraveni [cit. 2025-08-07]
Hana Voříšková je kouzelnice dosahující maximálního účinku velmi úspornými prostředky. Prostě jí stačí sedět za stolem, loupat a vykrajovat jablka a vyprávět. A nevím, jak vám, ale mně se na ta jablka sbíhaly sliny. Dokonce i na „ta horší“.
Pobaví hravé loutkové jeviště umístěné rafinovaně pod stolem, znázorňující sklep včetně regálů s malými jablíčky, stejně jako papírové babičky, tetičky a pratetičky zapíchnuté do jablek, jež je v závěru nutno otočit, aby neviděly revoluční rozhodnutí vzít ze sklepa pro jednou „ta lepší“. Kouzelná je i práce s neviditelným těstem na tažený štrůdl a dramaticky napínavým skokem finálního výrobku ze stolu na plech. A pokud jste na ten štrůdl dostali strašnou chuť, byli jste na tom stejně jako já.
Radostné se ukázalo i spojení Hany Voříškové s Markétou Stránskou, která nejenže přesvědčivě předstírala neumělé cvičení vnučky Markétky na klarinet, ale zároveň bez otrockého napodobování přesně vystřihla i její holčičí intonaci, náturu a mluvu. Půlhodinka strávená s Hanou a Markétou prostě pohladila po duši. A v tomto případě to fakt není fráze.
foto: Ivo Mičkal
HRDINOVÁ, Radmila. O vůni jablek, štrůdlů a vyprávění. Recenze Radmily Hrdinové na inscenaci Jabka. Online. Web Jiráskův Hronov 5. 8. 2025. Dostupné z: https://jiraskuvhronov.eu/o-vuni-jablek-strudlu-a-vypraveni [cit. 2025-08-07]
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze.
Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.