Databáze českého amatérského divadla

Osobnosti: ČECHÁČEK-TURBA, Zdeněk, RNDr., Brno

Datum narození: 21.10.1938
Místo narození: Ostrava
Datum úmrtí: 30.7.2011
Místo úmrtí: Brno
ČECHÁČEK, Zdeněk, Brno
*1938, UJEP, v 70. a 80. letech člen porot a poradního sboru ÚKVČ pro netradiční divadlo, podobně KKS a MěKS Brno

V době založení Divadla X (1958) student přírodovědecké fakulty MU v Brně, dal se dohromady s Radimem Vašinkou na autorských večerech poezie, z celkové nahněvanosti na soudobá recitační klišé a z touhy něco udělat, v návaznosti na poetiku E.F. Buriana (předválečného) založili tito dva Divadlo poezie X 59 (podle E.F.B. o rok napřed) v roce 1958.
Bylo to ve druhém roce VŠ studia, do promoce stačil celou řadu premiér, těsně před koncem studia
1961 Inzerát na skřivánka (režie R. Vašinka), považuované za základ moderního českého divadla poezie druhé poloviny 20. století.
1962 Velké prádlo(scénář a režie Z.Č.).
Tehdy visela ve vzduchu profesionalizace, chodili po Brně a obhlíželi nejrůznější bývalé sály, v nichž teď byly sklady tu zeleniny, tu nábytku či gramodesek. Jak je vystěhovat, se zdálo neřešitelným svízelem.
"Ještě ke studentovi: bylo tam několik výletů k profesionálům: asistence u E. Sokolovského (1961 Kavkazský křídový kruh), Malý princ (1967 s Helenou Trýbovou, Aloisem Mikulkou a Pavlem Blatným, ještě v roce 1990 jsme to představení obnovili), Klec (1973 - televizní hra, po natočení zakázaná), hRom do toho (1983 - romské pohádky s Pavlem Zatloukalem) a několik dalších menších věcí. V televizi jsem si režíroval Malého prince (v živém vysílání!).
Co je důležité: celoživotní přátelství s Ludvíkem Kunderou. Byl pro nás nevyčerpatelným zdrojem textů, překladů, dramatických textů...Hráli jsme mu v roce 1963 Velkého okresního Kýžala, pamatuji si na jedno představení, které se totálně nepovedlo, jak jsem se styděl.
A také bych rád vzpomenul Adolfa Kroupu. Díky němu se tak podařilo Velké prádlo. Ještě ho nikdo v překládání Préverta netrumfnul. Možná ani v překladech jiných francouzských básníků."

Ale pak musel student na dva roky na vojnu, ostatní se také začali poohlížet po jiných životních cílech, a tak, když se po dvou letech vrátil, už to byl jiný soubor s jinými lidmi - nebylo divu, že ke konci roku 1966 Ikska znaveně ztichla. (Ještě tam bylo, skoro na rozloučenou, 1965 blyštivé představení z poezie Hanse Arpa Na jedné noze.)

Pak přišly bouřlivé roky 67 a 68, po okupaci bylo jasné,
že to musí zkusit znovu. S novými lidmi i s novou ženou Jarmilou Turbovou zase začal s poezií -
nejvýrazněji 1973 ve Hrách na vedlejším nebi.

Ale to už chuť zkusit si prozaický text (ne hotové drama, ale najít nosné téma a s ním stvořit něco zcela nového ("aspoň tak nám pýcha velela").
S Květinkou Martou to nenápadně začalo (1974) a pak následovalo úžasných patnáct let objevů, pokusů, šťastných chvil i některých zklamání.
"Zákaz hraní se vznášel nad námi jako ten portrét Stalina ve filmu Unaveni sluncem. Nějak jsme to, snad se ctí, ustáli.
V roce 1990 jsme zjistili, že to, co jsme chtěli říct a realizovat, teď můžeme jinak, ve svých profesích, a konečně naplno. Nějak se nutit do dalších inscenací? Měli jsme pocit, že by to znamenalo estetizovat to, co jsme měli rádi jako syrový, někdy i brutální tvar - hráli jsme s diváky v tak těsném kontaktu, jak to jen šlo (někdy jsme po nich i šlapali).
...Rád bych vzpomenul Jiřího Bulise, který nám tak nešťastně umřel a jehož tesklivácké písničky si pořád přehráváme. Nezapomenu na radost z písniček v Komedii o Františce - Jirka ji proměnil v operu.
Myslím, že jsme v těch zmiňovaných patnácti letech byli hodně svobodní. A že si k nám pro ten pocit svobody naši diváci chodili. Aspoň se mi s tím často svěřují. Dnes, po dalších patnácti letech se mi zdá, že tehdy té naší svobody snad bylo dokonce víc než dnes."
Soubory: Divadlo X od založení

Organizace: ROH, SSM, Sdružení Q (divadelní sekce)

Přehlídky: Nezvalova Třebíč (1961), ŠP od roku 1974 do 1985 (asi), JH 1981 (Pustina), FEMAD (?)
Bibliografie:
Autorské práce:
1959 - My, bujaré pokolení (Brecht - scénář)
1961 - Velké prádlo (Prévert - scénář,
autorství libret k pantomimám)
1965 - Na jedné noze (Arp - scénář)
1967 - Malý princ (Saint-Exupéry - scénář)
1970 - Horrory (Hitchcock - scénář)
1971 - Život je těžký (Sandburg - scénář)
1973 - Klec (televizní hra s Janem Třískou v hlavní roli, ČT Brno, zákaz uvedení)
1976 - Fahrenheit 451 (Bradbury - scénář)
1978 - Moje první husa (Babel - scénář)
1981 - Hovory na útěku (Brecht - scénář)
1982 - Velitelem města Bugulmy (Hašek - scénář spolu s P. Bílkem)
1983 - hRom do toho (romské pohádky - scénář)
1984 - Komedie o Františce (lidová hra-opera - scénář spolu s D. Košíkovou))

ČECHÁČEK, Zdeněk: Zase o něco jde! Zpravodaj Hobblík-Mumraj 7. března 2010.

Životopisné:
Who is Who v ČR, vydání 2002, 2003 (Huebners blaues)

UHDE, Milan: Co na sebe vím III, in: Divadelní noviny 2010, č.5, s. 16.

ZÁVODSKÝ, Vít: Imunolog s duší kumštýře (Zd. Čecháček-Turba, 70 let). Amatérská scéna 2008, č. 5

ZÁVODSKÝ, Vít: Imunolog upsaný Thálii. Nekrolog. Literární příloha /17. ročník/ buletinu KAM v Brně...55. roč., č. 11, listopad 2011.
Archivy:
Kart. ÚKVČ 1973
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':