Databáze českého amatérského divadla

Osobnosti: STROUPEŽNICKÝ, Ladislav, Praha, dramatik, dramaturg ND

Datum narození: 6.1.1850
Místo narození: Cerhonice u Písku
Datum úmrtí: 11.8.1892
Místo úmrtí: Praha
dramatik, první dramaturg ND, zakladatel českého jevištního realismu,
Ve veselohře Naši furianti, často uváděné ochotnickými spolky, zobrazil 1887 Ladislav Stroupežnický život rodné obce, která má ve hře jméno Honice.
Místa, v nichž byly jeho jménem nazvány ochotnické soubory: Bukovice, Čimelice, Krašovice, Mirovice, Praha, Smidary.
Bibliografie:
Stroupežnického hry:
1875 Noviny a karty
1877 Pan Měsíček, obchodník, Černé duše, V ochraně Napoleona Prvního
1883 Zvíkovský rarášek
1884 Tiumfy vědy, Velký sen
1886 Paní mincmistrová
1886 V panském čeledníku, Krištof Kolumbus (knižně 1890 jako Christoforo Colombo)
1887 Naši furianti, Sirotčí peníze
1888 Václav Hrobčický z Hrobčic
1891 Vojtěch Žák, výtečník, Zkažená krev
posmrtně
1893 Na Valdštejnské šachtě
1916 Král Třtina
---

ČERNÝ, František: Furianti z obce Honice. In: Kapitoly z dějin českého divadla. Praha, Academia 2000, s. 139-154.

LEXIKON české literatury 4/I, S-T. Praha, Academia 2008, s. 388-391.
Archivy:
LA PNP:
FERKLOVÁ, Renata: LADISLAV STROUPEŽNICKÝ (1850 - 1892). Soupis osobního fondu. Edice inventářů č. 341. Vydal Památník národního písemnictví. Praha 1978. Výpis viz Texty
Složka korespondence obsahuje převážně dopisy ochotnických divadelních spolků profesionálních divadelních společností a svědčí o oblibě Stroupežnického her. Je však zajímavá spíše pro studium spolkového života v Čechách v poslední čtvrtině 19. stol. či pro studium poměrů venkovského divadelnictví než pro bádání o autorovi samotném.

Související Obrázky

 Lad. Stroupežnický, kresba M. Alše
Brandýs nad Labem, Schwab-Polabský, rkp. překladu Baluckého Po smrti tetině, doporučení Stroupežnického, 1882.
Miletín, Muzeum českého amatérského divadla, 3. sál, 56. Stroupežnický
Stroupežnický, kresba M. Alše
Stroupežnický, Naši furianti, barevná litografie z reklamy


Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':