Databáze českého amatérského divadla

Osobnosti: FLOS, František, učitel a spisovatel

Datum narození: 27.7.1864
Místo narození: Přelouč
Datum úmrtí: 8.1.1961
Místo úmrtí: Praha
František Flos byl učitel, dramatik, spisovatel a překladatel, spolu s Eduardem Štorchem je považován za zakladatele české dobrodružné literatury pro mládež (romány Lovci orchidejí, Lovci kožišin).
Kromě toho Flos napsal řadu veseloher pro děti, v nichž se prostřednictvím pohádkové fabule snažil zvládnout náměty ze současnosti. Teoretické stati publikoval v časopisech Mladý čtenář a Úhor - souzněly s progesivním stanoviskem pedagogů doceňujících sílu umění pro děti.

František Flos byl původní profesí učitel, vyučoval češtinu, dějepis a zeměpis, později se stal školním inspektorem. Většinu svého života žil v Týnci nad Labem. 1924 odešel do penze a žil převážně v Praze.
---
Působil též v Nebovidech, předpoklad autorství opony pro místní ochotníky je zpochybněn, když o výtvarných sklonech se v jeho životopisech zatím nenašly žádné stopy. JV
Bibliografie:
Hry pro děti:

1910 V zajetí skalních mužíků, báchorka se zpěvy
1911 Vzácný kolovrat, hra pro děti se zpěvy a tanci
1912 Kralevic v zajetí, loutková hra pro děti
1915 Cep a kosa, pohádka
1917 Nanynka z Týnice, hra se zpěvy pro děti
1932 Tajemství lesa, hra se zpěvy pro mládež
1934 Ferda detektiv, hra pro děti
1936 Létající restaurace U deseti haléřů, moderní pohádka se zpěvy
1938 Přírodopisná exkurze
----
Ostatní
1904 Žena, divadelní hra,
1905 Lavina, divadelní hra,
1916 V přestávce, žertovná deklamace pro čtyři dívky,
1928 Konsul z ostrovů, veselohra
1938 Přírodopisná exkurse, fraška ze studentského života.
1938 Srdečko na prázdninách
----
Trojdílná čítanka pro české školy obecné III 1920), třetí díl čítanky určený pro 6., 7. a 8. školní ročník
----
LEXIKON české literatury 1, A-G, dotisk 2000, s. 723-724.
Archivy:
Památník národního písemnictví:
FLOS František
Osobní fond v rozsahu 1 kartónu, 1902 - 1922.
* Korespondence a) přijatá: b) odeslaná.
* Rukopisy vlastní.
* Fotografie.
Zpracováno ve 2. stupni evidence - H. Klínková: František Flos, Praha 1996, edice inv. č. 525
Poznámka:
110126
Profese:
autor
výtvarník
Význam:
vynikající jedinec přesahující regionální význam
Obor působení:

Související Obrázky

Flos František, portrét, autor opony pro Nebovidy
Flos, Frant., dramatik
Flos, František, údajný autor opony pro Nebovidy, portrét
Týnec nad Labem, ženský odbor Sokola, Já ho nechci, 1914


Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
Flos František, portrét, autor opony pro Nebovidy
Týnec nad Labem, ženský odbor Sokola, Já ho nechci, 1914