Databáze českého amatérského divadla

Soubory: JDO (SDO) / Ochotnické divadlo

Stav: neexistuje
Založení / první zpráva: 184x
Ukončení činnosti / poslední zpráva: 189x
Působení: 184x, ... 186x, 187x, 188x, 189x, 190x
40. léta 19. století ochotnické divadlo v české řeči.

V 60. letech 19. století další zaznamenaná div. činnost.

„Již po vícero desetiletí má u nás chrám Thalie stálý svůj stánek.“ Pěstovány veselohry, v 60. letech obrazy ze života, mj. Muka chudé ženy, Zlý duch Lumpacivagabundus, Fotografická dílna v Praze, po přerušení činnosti
od 1874 pravidelná činnost /uveden výčet představení do 1880/. (KUBER, F. J.: Z Ivančic. Divadelní listy 1880, č. 8, s. 135-136.)
1874 hra Na dušičky.
1875 - F. Schiller: Loupežníci, v úpravě J.M. Boleslavského.
1879 “přičiněním ochotníků zbudováno velkého nákladu vyžadující jeviště, k němuž veškeré dekorace z ochoty p. Alfons Mucha zdarma maloval”. (Alfons Mucha, 1860-1939, malíř a grafik secese, ivančický rodák.)
1879 - 17. 8. - slavnostní zábava na oslavu narozenin J. V. císaře pána v hostinci U tří kohoutů, v programu i jednoaktovky - F. F. Šamberk: Blázinec v prvním poschodí, J. Nestroy, přel. El. Pešková: Jindy a nyní, fraška.
5. 10. - Ferd. Raimund: Marnotratník, romantická bajka se zpěvy, hráno na nově upraveném jevišti, nové dekorace z ochoty maloval Mistr A. Mucha
Příprava programu silvestrovského večírku.

1880-1899 JDO.

1880 Čarostřelec (více autorů tohoto titulu).
1881 Pokračuje na delší dobu přerušená činnost ivančických divadelních ochotníků, sehráno představení hry Pražský flamendr (Tyl).
1884 Prodaná nevěsta, 23. 3. F. V. Jeřábek: Služebník svého pána, drama přeloženo na 25. 3., sehráno U tří kohoutů, celý výtěžek věnován místní školní knihovně; 30. 11. - J. H.: Izák Löwy aneb Vděčné srdce židovské, obraz ze života se zpěvy.
1886 - 28. 11. - Ant. Lokay: Dědoušek, veselohra ve 3 jednáních, hrálo se v sále U tří kohoutů, čistý výnos věnován fondu na zařízení tělocvičny Sokola. znamenitý byl výkon p. Kubra v roli Vojtěcha Vaníčka a pí Kubrové jako Barušky. Návštěvnost mohla být lepší; 12. 12. - Ch. Birch-Pfeifferová: Diblík.


1897 - Luděk Archleb: Slavnostní schůze.
1886 - 12. 12. - Ch. Birch-Pfeifferová: Diblík, v roli Pavla p. Strouhal, herec brněnského ND.
1899 Vilém Blodek: V studni.
1899 znovu Prodaná nevěsta


1900 Spolek divadelních ochotníků - Ch. Birch-Pfeifferová: Sedlák Zlatodvorský, J. K. Tyl: České Amazonky.
Bibliografie:
MÍSTOPIS českého amatérského divadla, I. díl. Praha, IPOS-ARTAMA 2001, s. 303.

Moravská orlice 24. 3. 1875.
Moravská orlice 17. 8., 5. 10., 28. 12. 1879.
Moravská orlice 22. 3., 23. 3., 29. 3., 30. 11. 1884.
Moravská orlice 28. 11., 5. 12., 7. 12., 10. 12. 1886.
Moravská orlice 16. 1. 1887

Divadelní listy 1881, č. 22, s. 221.

Thalie 1897-8, č. 21, s. 176.
Thalie 1899-1900, č. 22, s. 175, č. 23, s. 183.
Archivy:
Archiv St. Olbricht – Slavkov, Brno: excp. Moravská orlice 1875, 1879. Pro DČAD srpen 2014. MO 1886, pro DČAD srpen 2015. MO 1884, pro DČAD duben 2017.

Mapa působení souboru - JDO (SDO) / Ochotnické divadlo

Mapy jsou v testovacím provozu. Data nemusí být přesná a úplná.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':