Databáze českého amatérského divadla

Soubory: Hasiči

Stav: neexistuje
Založení / první zpráva: 1900
Ukončení činnosti / poslední zpráva: 1945
Působení: 190x, 191x, 192x, 193x, 194x
Od 1838 do konce 90. let. 20. stol. ODi 85 místních spolků, organizací a institucí. Ochotníci více než 700 her, s účastí 60 r. a 800 h. (r. od 60. let nejvíce J. Horák, Z. Vondráček a B. Strnad - i výborný scénograf, spolupracoval s řadou OS třebíčského okr.).
DrO SDH (90).

1900 zal. Dramatické družstvo SDH, organizátor a r. A. Strejček.

1922 Hlavatý: Osudné jmeniny aneb Nevinný dáreček, Hlavatý: Na vysoké stráni.
1923 Tyl: Strakonický dudák, r. Pešek, Ležák, Leon: Máti, Jeníček se vrátí, Bogner, Ahasver: Paní revírníková a její Tony, r. Gabrielová, Vrchlický: Exulanti.
1924 Balda: Firma Piškot, Čaplin a spol, r. Láďa Lederer, Želenský: U Dušánků, r. J. Ležák, Karas: Otec božího lidu, Stroupežnický: Naši furianti.
1925 Nedbal, Stein: Polská krev, r. Jaroslav Pešek, Karel Moravec, Skružný: Falešná kočička, Suchý: Sláva, Novák: Bengle.
1926 Lužanská: Jindra, r. K. Moravec, Dumanský: Zvoník u Matky Boží, r. Adolf Strejček.
1927 Skružný, Nešvera: Zázračný panák, r. A. Máchal.
1928 Sokol-Tůma: Staříček Holuša, Fastrová: radosti otcovské, r. Felix Burian.

1931 Bartoš, Lašek: Až poletím do nebe.
1935 Kubík: Had a Eva, r. Josef Doležal.
1936 Šelle: Utopený manžel, r. František Vedra.

Dramatické družstvo SDH i za okupace, sem přešli herci z jiných spolků, hl. operety a hry se zpěvy.
1942 Urban: Sluneční paseka, r. Musil, Chaloupka.
1945 sobor zanikl.
Bibliografie:
MÍSTOPIS českého amatérského divadla, I. díl. Praha, IPOS-ARTAMA 2001, s. 508 – 509.
Archivy:
Třebíč, Státní okresní archiv:
plakáty, 1922
plakáty, 1923
plakáty, 1924-1929
plakáty, 1931
plakáty, 1936
plakáty, 1942
plakáty, 1949

Související Organizace

Související Obrázky

Moravské Budějovice, Hasiči, Až poletím do nebe - plakát, 1931
Moravské Budějovice, Hasiči, Strakonický dudák - plakát, 1923
Moravské Budějovice, Hasiči, Utopený manžel - plakát, 1936


Mapa působení souboru - Hasiči

Mapy jsou v testovacím provozu. Data nemusí být přesná a úplná.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
Moravské Budějovice, Hasiči, Strakonický dudák - plakát, 1923
Moravské Budějovice, Hasiči, Utopený manžel - plakát, 1936