Databáze českého amatérského divadla

Soubory: Družstvo divadelních ochotníků / Ochotníci

Stav: neexistuje
Založení / první zpráva: 185x
Ukončení činnosti / poslední zpráva: 1898
Působení: 185x, 186x, 187x, 188x
Od 50. let 19. století příležitostná vystoupení divadelních ochotníků.

1867(9?)-1898 Družstvo divadelních ochotníků Družstvo divadelních ochotníků:
Svá ochotnická představení hrálo v budově staré školy, nynější pošty na Komenského nám. č. 3. Po roce 1898 převzala tuto činnost tělocvičná jednota Sokol.

1870 povoleny hry J. B. Molière: Lakomec, R. Benedix: Pan strejček, E. Labiche: Tak se chytají vrány, A. L. Dlask: Klobouk.

1875 - M. Balucki: Honba na muže, Jos. Mikuláš Boleslavský: České granáty, čistý výnos věnován na opravu jeviště. Pěkná výprava, ale špatná souhra a výkony herců.

1879 - 2. 2. - L. Costa v úpravě J. Polabského Zuzančin pan kaprál, fraška se zpěvy v 5 jednáních a Lad. Stroupežnický: V ochraně Napoleona prvního, žert.
1879 - 9. 11. - Ch. Birch-Pfeifferová: Diblík; 7. 12. - jednoaktovky - J. Neruda: Ženich z hladu, veselohra; Lad. Stroupežnický: V ochraně Napoleona prvního, žert.
1879 - 26. 12. E. K., přel. E. Pešková: Otče náš!, V. J. Kavka: Němý. Ochotníci po úhradě výloh s pořízením nové opony a obnovením jeviště prohlásili, že nadále budou působit pouze k dobročinným účelům města Slavkova.
1880 - 1. 2. - společný ples spolků čtenářského, pěvecko-hudebního a ochotnického.
Režisérem Schlesinger.
1880 - 15. 2. - dle Mosera a E Jacobsona volně K. Tůma: Petr jako Pavel, fraška se zpěvy ve 3 jednáních.
1880 - představení veseloher Všecko ví a Filologové v nesnázích. O velikonočním pondělí představení G. Sandová: Ďáblova bařina.
1880 - představení veseloherních jednoaktovek - M. Rosier, přel. J. J. Kolár: Brute, pusť Césara, dle Plötze volně El. Pešková: Hloupá i učená, Stanislav Pfeiffer: Dostaveníčko; hráno U Černého orla; 26. 9. - Jul. Rosen Jací jsou ti naši muži, žert ve jednáních.
1880 - O. Materna, as. inž., krásně vymaloval sál i jeviště pro divadelní představení.
1880 - 2. 12. L.´Arronge: Dcery pana Zajíčka; 5. 12. V. K. Klicpera: Bělouši, ve prospěch vánočního stromku pro chudé školní děti.
1880 úspěšná sbírka na dostavbu Národního divadla.

1881 - 23. 1. - Em. Fr. Züngel: Vlastenci bohumilí, hrán o U černého orla.

1883 založen Ochotnický spolek ve Slavkově, včetně stanov (dle předních členů totožný s Družstvem).
1884 - 28. 9. - Begálský tygr, přel. z francouzštiny, Kocour v pasti, přel z němčiny, výhrady recenzenta ke kluzkým, sprostým vtipům a narážkám v textu; 7. 12. - El. Pešková: Hloupá i učená, N. Fournier: Komedie v komedii, Jos. Štolba: Bratranec.

1885 - 15. 2. - Jar. Náhlovský: Jindy a nyní; 3. 5. - jednoaktovky - V. K. Klicpera: Božena a A. Kotzebue: Dcera farářova.
výbor: Dr. Sedláček, předseda, V. Valníček, Ant. Pacák, J.(?) Kettner, ad.,ve výboru i 3 ženy Anna Koutny, A. Häringova, Eleonora Valníčková ...
1885 - 29. 11. - Ant. Lokay: Brouček, režie L. Schlesinger, hráno U Černého orla, v kronice spolku označeno jako 102. představení.
1885 - 21. 12. - V. K. Klicpera: Divotvorný klobouk, 103. představení.
1886 - Karel Pippich: Z české domácnosti; H. Salmgrée, přel El. Pešková: Průpověď Mohameda,
1886 - F. F. Šamberk: Divadelní vlak, 105. představení, snaha o odprodej starého jeviště do Zbejšova se nezdařila.
1886 - K. Pippich: Ve veřejném životě, Jos. Wenzig: Snídání a obědvání.

1887 - 4. 3. - Otto Pinkas: Sedlák milostpán, veselohra ve 3 jednáních. 5. 7. - v rámci cyrilometodějské slavnosti divadelní představení
1887 - 8. 1. 2. - V. L. Moser: Modlitba na hřbitově, dušičková hra nemohla být uvedena v listopadovém termínu kvůli dětské epidemii. Ochotníci hráli znamenitě. 8. 9. - výlet ochotníků do Zbýšova zakončen představením slavkovských - komické operety Romana Nejedlého Zasedání městské rady.
1892 - 16. 9. - valná hromada Družstva divadelních ochotníků přijala Domácí řád, určující zásady chodu družstva, pod ním podepsáni režisér Emanuel Valníček, jednatel Karel Cikánek, hospodář Ant. Stojar, Karel Hladík, pokladník, členové výboru Jan Hrubý, Jan Jonáš.
Bibliografie:
MÍSTOPIS českého amatérského divadla, II.díl. Praha, IPOS-ARTAMA 2002, s. 456.


Moravská orlice 25. 3., 8. 4. 1875.
Moravská orlice 30. 1., 9. 11., 23. 12., 5.12. 1879.
Moravská orlice 15. 1., 11. 2., 16. 2., 3. 3., 23. 3., 4. 4., 6. 4., 3. 10.1880.
Moravská orlice 20. 1. 1881.
Moravská orlice 13. 12. 1884.
Moravská orlice 10. 2. 1885.
Moravská orlice 8. 12. 1887.
Archivy:
Archiv St. Olbricht – Slavkov, Brno: excp. Moravská orlice 1879, 1880, 1881. Pro DČAD srpen 2014. MO 1884, 1885 pro DČAD duben a květen 2017.

Protokol Ochotnického spolku ve Slavkově, pro DČAD červen 2014.
Domácí řád 1892.

Související Obrázky

Slavkov u Brna,  pozvánka na schůzi ochotnického družstva, 1882


Mapa působení souboru - Družstvo divadelních ochotníků / Ochotníci

Mapy jsou v testovacím provozu. Data nemusí být přesná a úplná.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
Slavkov u Brna,  pozvánka na schůzi ochotnického družstva, 1882