Databáze českého amatérského divadla

Soubory: Sokol

Stav: neexistuje
Založení / první zpráva: 1890
Ukončení činnosti / poslední zpráva: 1949
Působení: 189x, 190x, 191x, 192x, 193x
Od 1838 do konce 90. let. 20. stol. ODi 85 místních spolků, organizací a institucí. Ochotníci více než 700 her, s účastí 60 r. a 800 h. (r. od 60. let nejvíce J. Horák, Z. Vondráček a B. Strnad - i výborný scénograf, spolupracoval s řadou OS třebíčského okr.).
Nejvíce inscenací Sokol (240),

1890 - 16. 11. Sokol a divadelní odbor Budivoje k uctění památky Jindřicha Fügnera, prvního starosty Sokola pražského (25 let od jeho úmrtí), slavnostní večer. Součástí večera též představení veselohry F. F. Šamberka Břinkalovy trampoty. Konalo se v hostinci U černého orla.
1899 - TJ Sokol v Moravských Budějovicích uvedla hry Václav Štech: Zlatý déšť, Jar. Vrchlický: Pomsta Catulova.
1900 - Gustav von Moser: Pan sekretář.
1912 - Lokay: Brouček, Quimera: V nížině, Herman: Dobrodinci.
1913 - Nathansen: Průlom.
1918 - Štolba: Staré hříchy, Viková-Kunětická: Cop.
1919 - J. F. Karas: Na rodné hroudě, Sudermann: Čest, Nušič, Kvapilová: Pustina, r. Kampf.

1920 - F. X. Svoboda: Poslední muž.
1921 - J. Kubík, D. Hallová: Bílý lev.
1922 - Jech: U Fügnerů.
1923 - Shakespeare: Sen noci svatojánské, r. Josef Švec.
1924 - M. Maeterlinck: Stilmondský starosta, r. Böhm, Smrž.
1925 - Bison, Leclerq: Žárlivá, r. Boleslav Podhrázský, Mahen: Nebe, peklo, ráj, r. Boleslav Podrázský.
1926 - Fauchois: Mluvící opice, r. Boleslav Podrázský, Kučerová-Fischerová: Za živa do nebe, r. Boleslav Podrázský.

1930 - Al. Jirásek: Otec, r. Rudolf Žák.
1935 - Maminčino srdce, Tyl: Strakonický dudák, r. Josef Gerža
1936 - Jára Beneš: Na tý louce zelený, zpěvohra.
1937 - Muži v bílém.
1939 - Scheinpflugová: Láska není všecko, Zoulek: Případ revisora Kožulína, r. B. Kracík, Bernauer, Oesterreicher: Konto X, r. Kracík, Piskoř: Velké pokušení, r. Böhm.

1949 - Tyl: Fidlovačka, neb, Žádný hněv a žádná rvačka, r. František Böhm
Bibliografie:
MÍSTOPIS českého amatérského divadla, I. díl. Praha, IPOS-ARTAMA 2001, s. 508–509.

Thalie 1899, č. 8, s. 67, č. 11-12, s. 99.

Moravská orlice 15. 11. 1890.


Lidové noviny 11. 5. 1900.
Archivy:
Třebíč, Státní okresní archiv:
plakáty před 1914
plakáty, 1919
plakáty, 1920
plakáty, 1921
plakáty, 1922
plakáty, 1923
plakáty, 1924 -1925
Plakáty, 1930
Plakáty, 1935
Plakáty, 1917-1918
Plakáty, 1939
Plakáty, 1949
Moravské Budějovice, TJ Sokol, ka 6, i.č. 52-55

---
Archiv St. Olbrichta – Slavkov, Brno: excp. Lidové noviny 1900. Pro DČAD červenec 2014.

Související Obrázky

Moravské Budějovice, Sokol,  Brouček - plakát, 1912
Moravské Budějovice, Sokol, Fidlovačka - plakát, 1949
Moravské Budějovice, Sokol, Jednací řád, 1928
Moravské Budějovice, Sokol, Jednací řád, 1928
Moravské Budějovice, Sokol, Korespondence k nákupu hudby Babiččina Viktorka, 1923
Moravské Budějovice, Sokol, Nákup autorských práv k  operetě Na tý louce zelený, 1936
Moravské Budějovice, Sokol, Nákup hudby k Babičina Viktorka, 1923
Moravské Budějovice, Sokol, Poslední muž - plakát, 1920
Moravské Budějovice, Sokol, Průlom - plakát, 1913
Moravské Budějovice, Sokol, Role a účinkující v Maminčino srdce, 1935
Moravské Budějovice, Sokol, Sladké milování - plakát, 1935
Moravské Budějovice, Sokol, sokolovna
Moravské Budějovice, Sokol, Švejdův divadelní věstník, 1930
Moravské Budějovice, Sokol, Žádost o hostování
Moravské Budějovice, Sokol, Žádost o svolení s vystoupením dětí, 1935
Moravské Budějovice, Sokol, Žádost o vystoupení dětí, 1937
Moravské Budějovice, Sokol, Žádost o vystoupení dítěte, 1939
Moravské Budějovice, Sokol, Zápis z divadelní rady, 1927
Přerov, Ateliery Franty Sklenáře, reklamní tiskovina, po roce 1903


Mapa působení souboru - Sokol

Mapy jsou v testovacím provozu. Data nemusí být přesná a úplná.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
Moravské Budějovice, Sokol, sokolovna
Moravské Budějovice, Sokol,  Brouček - plakát, 1912
Moravské Budějovice, Sokol, Průlom - plakát, 1913
Moravské Budějovice, Sokol, Zápis z divadelní rady, 1927
Moravské Budějovice, Sokol, Jednací řád, 1928
Moravské Budějovice, Sokol, Švejdův divadelní věstník, 1930
Moravské Budějovice, Sokol, Sladké milování - plakát, 1935
Moravské Budějovice, Sokol, Fidlovačka - plakát, 1949