Databáze českého amatérského divadla

Soubory: Spolek divadelních ochotníků

Stav: neexistuje
Založení / první zpráva: 1881
Ukončení činnosti / poslední zpráva: 1926
Působení: 188x, 189x, 190x, 191x, 192x
1881 (podle některých zdrojů 1868) byl založen Spolek divadelních ochotníků,
hrál v Panském domě.

"Jmenovali stabilního nápovědu, jemuž odhlasovali za každou zkoušku litr piva."

1881 se ochotnický soubor zapojil do aktivit za obnovu Národního divadla, uspořádal zábavu a výnos ve výši 32 zl. odvedl ve prospěch ND.

1883 – Ludwig Anzengruber: Sedlák křivopřísežník; Eugéne Labiche: Tak se chytají vrány; Marc Michel a Édouard Louis Alexandre Brisebarre: Bengálský tygr (Bengalský tigr).

1898 pořádán sjezd ochotníků, kteří v uplynulých 30 letech spolkem prošli. Při této příležitosti hráli:
Ladislav Stroupežnický: Zvíkovský rarášek; August von Kotzebue: Roztržitý; Jan Ladecký: V úskalí.

1904 spolek (po pauze?) obnoven.

1913–1926 spolek hrál U zeleného stromu.

1926 likvidace spolku, jeviště věnováno Sokolu (viz).
Bibliografie:
Divadelní listy 1881, č. 27, s. 239.

Thalie 1898–9, č. 7, s. 54.
Archivy:
Praha, Národní archiv:
Fond ČM 1856-1883, i. č. 578, sg 30/6/7063, SDO.
Fond ČM 1901-1910, i. č. 3295, sg 30/251/6/1904, SDO.

Plzeň-jih, Státní okresní archiv se sídlem v Blovicích:
Název fondu (sbírky): Spolek divadelních ochotníků Nepomuk.
Časový rozsah: 1920–1933.
Tematický popis: Zápisy ze schůzí.

Související Obrázky

Nepomuk, Němejc, opona, cit. ex Berndorf, Alexandr, Obrazy z dějin Nepomuka.


Mapa působení souboru - Spolek divadelních ochotníků

Mapy jsou v testovacím provozu. Data nemusí být přesná a úplná.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':