Databáze českého amatérského divadla

Soubory: Záboj, spolek div. ochotníků

Stav: neexistuje
Založení / první zpráva: 1876
Ukončení činnosti / poslední zpráva: 1914
Působení: 187x, 188x, 189x, 190x, 191x
1876 zmínka o činnosti “ochotníků protivenských”.

1877–1914 zde působil Spolek divadelních ochotníků Záboj.

Z činnosti:
1878 – František Ferdinand Šamberk: Jen žádný sněm!

1881 – Johanna Franul von Weißenthurn, překlad J. V. Lomnický: Statek Lhota; Jan Zdeněk Veselý: Husitská nevěsta aneb Plzeň r. 1434. Hrálo se ve spolkových místnostech U zlaté husy.
1883 – M. Kollář (dle Herlossohnova románu): Poslední Táborita.

1894–1895 zde režíroval několik her učitel Ladislav Vydra.
Bibliografie:
Divadelní listy 1881, č. 36, s. 317, č. 39, s. 342.
Divadelní listy 1883, č. 15, s. 133.
Archivy:
Praha, Národní archiv:
Fond ČM 1856-1883, i. č. 578, sg 30/6/6658, SDO Záboj.
Fond ZU spolky 1912-1915, i. č. 366/1388/1914, SDO Záboj.

Písek, Státní okresní archiv:
Název fondu (sbírky): Spolek divadelních ochotníků Záboj Protivín.
Časový rozsah: 1876–1912.
Metráž: 0,11 bm zpracováno (z toho 0,00 bm inventarizováno).
Tematický popis: Evidence, účetní věci, dokumentace.
Archivní pomůcky
CIHLA L.: SPOLEK DIVADELNÍCH OCHOTNÍKŮ ZÁBOJ PROTIVÍN, 1876–1912. Prozatímní inventární seznam, 2001, s. 2, ev. č. 399.

Související Osobnosti

Související Obrázky

Protivín, Záboj, Jen žádný sněm, plakát, 1878


Mapa působení souboru - Záboj, spolek div. ochotníků

Mapy jsou v testovacím provozu. Data nemusí být přesná a úplná.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
Protivín, Záboj, Jen žádný sněm, plakát, 1878