Databáze českého amatérského divadla

Soubory: Tyl, ochotnický spolek / pěvecko dramatické sdružení mládeže

Stav: neexistuje
Založení / první zpráva: 1881
Ukončení činnosti / poslední zpráva: 191x
Působení: 188x, 189x, 190x, 191x
1881 zde hrál Ochotnický spolek Tyl.

Z Divadelních listů 1881:
"Mladistvý spolek div. ochotníků Tyl" uvedl v místnostech Občanské besedy představení hry Václav IV., král český. Režie M. Záhorský, v hlavních rolích bratři Noskové, Maříková, Vollerová, Nechutný, Stehno, Mainer, Jelínek, Pták.

1887, 1897 zaznamenán Ochotnický spolek Tyl.
1897 uvedena hra Známost v divadle (autor nezjištěn).

1910, 1912 Pěvecko dramatické sdružení mládeže Tyl.
1911 (7. 10.) – Josef Skružný: Ptačí mozky.
Bibliografie:
Divadelní listy 1881, č. 36, s. 317.

Ochotnické divadlo 1911/1912, č. 1, s. 10.

Thalie 1897–8, č. 10, s. 79.
Archivy:
Praha, Národní archiv:
Fond ČM 1884-1900, i. č. 1704, sg 30/251/33, OS Tyl 1887, 1897.
Fond ČM 1901-1910, i. č. 3303, sg 30/474/65, Pěvecko dramatické sdružení mládeže Tyl 1910.
Fond ZU spolky 1912-1915, i. č. 367/1764/1912, Pěvecko dramatické sdružení mládeže Tyl.

VALENTA, Jiří – JEDLIČKOVÁ, Juliana – ŽÁČKOVÁ, Eva: Soupis podání českých ochotnických divadelních spolků uložených ve Státním ústředním archivu v Praze 1856-1948. Bibliografická pomůcka pro Místopis českého amatérského divadla. Praha, IPOS-ARTAMA 2001-2002. Rkp. 223 s. kART, Národní archiv, DNM.

Související Organizace

Mapa působení souboru - Tyl, ochotnický spolek / pěvecko dramatické sdružení mládeže

Mapy jsou v testovacím provozu. Data nemusí být přesná a úplná.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':