Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: Hankovec, Milan (citace): Stanovy Jednoty divadelních ochotníků Strakonice, 1869

Jednota divadelních ochotníků
Stanovy pro jednotu divadelních ochotníků v Strakonicích:

Článek 1 účel a sídlo jednoty: Účelem jednoty jest pěstovati a zvelebovati české divadelní umění vůbec, podnikati společenské zábavy a výletys deklamacemi a výjevy divadelními, působiti tak k duševnímu pokroku a podporovati ústavy a jednoty dobročinné a pro lid užitečné. Spolek má své sídlo v Strakonicích.

Článek 2 Prostředky: Prostředky k dosažení tohoto účelu mají se opatřiti z výtěžků divadelních, od jednoty uspořádaných her, a pak příspěvky spolučlenů a příznivců jednoty.

Článek 3 Spolučlenové: Spolučlenové mohou bydleti v Strakonicích a v Nových Strakonicích i v okolí a jsou následovní: 1a) Výkonní, tj. herci, zpěváci a hudebníci, kteří při vstoupení k jednotě 30 Kr.r.č. vkladného zaplatí. 1b) zakádající, kteří k zařízení jednoty nejméně dva zlaté r.čís. zapraví, a k dalším pro přispívající spolučleny určeným příspěvkům je uvolí. 1c) Přispívající, kteří platí měsíčně 5 Kr a tedy celoročně 60 Krejcarů r.č. do pokladny spolkové 2) Čestní, kteří praporováním jednoty sobě zásluh o tu samou získali a jež výkonní spolučlenové většinou hlasů zvolí.

Článek 4 Povinnosti spolučlenů: Každý spolučlen jest povinnen: a) šetřiti těchto stanov, podporovati účel jednoty slovem i skutkem a přičiniti se při každé příležitosti , aby se zachovala v působení jednoty vždy svornost a horlivost b) platiti řádně a včas příspěvky, ku kterýmž se uvolil. Výkonní členové mají mimo to: c) přidělené jim úlohy: třeba menší pro zájem spolku ochotně přijmout, všemožně se přičiniti, aby se jejich veřejné výstupy zdařily. Protož se mají v úlohách svých pilně cvičiti, zkoušky ustanovené v určitý čas navštěvovati dle poopravení a upozorněnírežiséra neb jeho zástupcese říditi a v čase ppotřeby výboru nápomocni býti. Kdyby některý výkonný spolučlen důležité příčiny k ustanovené zkoušce aneb k výstupům jeho přijít nemohl, jest povinnen dříve a v patřičném čase se u řediteleaneb režiséra omluvit (Čl. 12).

Článek 5 Práva spolučlenů: Práva spolučlenů jsou a) v hromadách rokovati, hlasovati, návrhy činiti a výbor voliti aneb volen býti. b) Vykázaným přijímacím listem, na němž jsou vypadající příspěvky stvrzeny, divadelní představení vyjímaje ona, k dobročinným účelům uspořádaná bezplatně navštěvovati a pak v zábavách a výletech jednoty se zúčastniti. Výkonní spolučlenové však, kteří při některém divadelním představení učinkují, jsou při každém představení vždy od vstupného osvobozeni. c)Podávati prospěšné návrhy v knize přání. d) Nahlížeti dle libosti do knih spolkových

Článek 6 Výbor a hodnostáři: Výbor se skládá z ředitele, místoředitele, režiséra, knihovníka, pokladníka, kontrolora, jednatele, dvou biletérů a dvou kasírů. Jednotlivé tyto hodnostáře zvolí ze sebe výborná poloviční většinou hlasů. Spolek může zvoliti také svého prefektora, který nemá žádného ... výkonného.

Článek 7 Porady výboru: Výbor odbývá své porady, kdykoliv jej ředitel neb místoředitel svolá, nejméně ale jednou za měsíc, a uzavírá pod předsednictvím ředitele aneb místoředitele platné, když alespoň šest jeho spolučlenů přítomno. Usnesení výboru se čini nadpoloviční většinou a událi se rovnost hlasů, rozhoduje hlas předsedajícího ředitele, aneb místoředitele. K působnosti výboru náležejí veškeré záležitosti spolkové, které nejsou pro valnou hromadu vyhraženy. Jmenovitě se má pilně starati o to, aby se účel spolku častějším uspořádáním divadelních představeních podnikáním dle okolnosti zábav a výletů uskutečnil. On přijímá spolučleny, šetře přitom všestranně zákonitých předpisů, najímá, aneb ustanovuje potřebné místnosti pro spolek a pro jeho působení vybírá a určuje kusy k porvedení se hodící, kupuje potřebné knihy a pomůcky, určuje vstupné do divadla, bdí nad plněním stanov od spolučlenův a vede povšechnu správu nad jměním spolku. Přitom jsou spolučlenové výboru povinni vzájemně a ochotně ve výkonech jim svěřených se podporovati a zvláště v případném zaneprázdnění některého spolučlena výboru aneb kdyby práce od něho v příslušném čase se vykonati nemohla, obapolně se zastávali. Výbor je oprávněn, aby pro některé herecké úlohy a pro výkony obtížné, ku příkladu pro hudbu, zpěv a pro jejich řízení, přibrati i jiné osoby k tomu schopné, které spolučleny jednoty nejsou. Výbor může také na základě těchto stanov vypracovati domácí řád, podle něhož spolučlenové jeho při svých jednotlivých výkonech, jakož i spolučlenové spolku při svém spolupůsobení v jednotlivých pádech říditi mají.

Článek 8 Výkony jednotlivých výborů: Ředitel zastupuje jednotu naproti třetím osobám a úřadům, on má vrchní dozor a řízení ve spolku, on svolává výbor k poradám, pro něž program připravuje, on poukazuje vydání a podpisuje veškeré listiny od spolku vydané. Vyjímaje důležité listiny právní, které spolek k povinnosti nějaké zavazuje, kteréž podpisuje s ředitelem také jednatel a pokladník. Místoředitel zastupuje ředitele v případě jeho zaneprázdnění a pro čas tohoto zastupování přísluší mu všechna práva, kteráž má ředitel. Režisér rozdává dle usnesení výboru úlohy, čili role, jednotlivým spolučlenům výkonným, obstarává přepisování úloh a pečuje všemožně, aby představení divadelní, deklamace a jiné výstupy dobře se zdařily, on má býti hercům a spolučlenům výkonným, laskavou a ochotnou radou nápomocen, on pořádá šatnu a divadelní nářadí a vede dozor nad upravením divadla a jednotlivých uskupení. Pokladník vede účty spolkové, inventář spolkového jmění a potřeb, jakož i seznam spolučlenů, on přijímá a vyplácí na poukaz ředitele aneb místoředitele spolkové výlohy, on podává výboru každý měsíc přehled a výkazy o příjmech a vydáních a celoroční výkazy a účetní zprávy valné hromadědednové. Jednatel zhotovuje veškeré písemnosti spolku, píše pořádné protokoly výboru a vede zprávu nad listovnou spolku. Knihovník má na starost knihovnu a uschovávání úloh, kteréž oboje má zapisovati do patřičného seznamu. Kontrolor dohlíží na správné účtování spolkového jmění, jakož i na uspořádanost šatny, knihovny, listovny a nářadí divadelního. Kasírové prodávající společně vstupné lístky u kasy odnesou ztržené peníze po uzavření kasy pokladníkovi. Biletáři uvádí navštěvovatele div. her a výstupů na místa vstupenkami vykázaná a mají vždy při tom zachovati vlídnost a ochotnost k obecenstvu.

Článek 9 Valná hromada: Valná hromada se odbývá dvakráte a sice v měsíci lednu a v měsíci červenci každého roku. Mimo tyto řádné valné hromady může výbor za příčinou nutných a neodkladných záležitostí aneb když toho aspoň 10 spolučlenů žádá, mimořádnou valnou hromadu svolat. Záležitosti, o nichž se v valné hromadě rokovati má, určí výbor v programu, jejž příslušným způsobem spolučlenům dříve ohlásí. Valná hromada uzavírá platně, když jest nejméně jedna třetina spolučlenů přítomna. Nesejde-li se určený počet spolučlenů při valné hromadě, budiž valná hromada znovu svolána, kteráž však uzavírá platně bez ohledu na počet přítomných spolučlenů. V hromadě lednové volí se výbor a případně prefektor na jeden rok relativní většinou hlasů. O ostatních záležitostech rozhoduje valná hromada absolutní čili nadpoloviční většinou hlasů. Valná hromada rokuje a rozhoduje o následovných věcech.: a) o působnosti výboru b) o účtech celoročních, k jejichž přehlížení může zvoliti relativní většinou hlasů přehlížitelé čili revizory. c) o důležitých záležitostech, kterýž jí výbor předloží k rozhodnutí d) o důležitých návrzích, aspoň od dvou spolučlenů valné hromadě podaných e) o změně stanov f) o rozijití se jednoty a v tom pádu jak se má naložiti se spolkovým jměním.

Článek 10 Všeovecná ustanovení: Jednací řečí spolku jest řeč česká. O spolkovém jmění, zvláště o jeho nářadí, šatstvu, knihovně a o jiných příslušnostech se mají zříditi a v stálém přehledu držeti inventáry. Spolek zřídí knihu přání, která se v příhodné místnosti uloží tak, aby každý spolučlen mohl své přání dle své vůle do ni napsati. Peněz spolkových má se použíti pouze a výhradně k účelům jednoty, pokud trvá. Výlohy při zábavách a výletech se zapravují pravidelně z příjmů spolku, a jen tenkráte, když by ty samé nestačily, aneb takovým výdajem značnou újmu utrpěly, mohou se tyto výlohy uhraditi z příspěvků účastníků. Výkonní spolučlenové jsou však v takových pádech od příspěvků takových osvobozeni. I když se spolek rozejde, ostane divadelní nářadí v sídle spolku a odevzdá se podobnému spolku aneb divadelní ochotníkům strakonickým, a když by těch nebylo, slavné radě strakonické. Jak se má s ostatním jměním, jmenovitě také s knihovnou spolku při rozpadnutí se spolku, naložiti, rozhodne valná hromada, přičemž má však míti hlavně na zřeteli, aby se z knihovny jednotě náležející dle možnosti zřídila v městě Strakonicích občanská knihovna.

Článek 11 Vystoupení ze spolku: Každý spolučlen může ze spolku vystoupiti, avšak musí své vystoupení výboru oznámiti. Spolučlen od výboru za vystoupeného uznalý nemá práva na své příspěvky, na něj ač do času jeho vystoupení vypadajucí, zapravit.

Článek 12 Vyloučení: Výbor může spolučlena spolku vyloučiti v následujících případech: a) Pakli jedná spolučlen proti stanovám spolkovým, na újmu spolku aneb protiopatření výboru aneb valné hromady b) Pakli by vydaného upomenutí pokladníka příspěvku déle nežli za půl roku zaplatil. c) Pakli by bez podstatné příčinya omluvy teprve 4 dny před představením aneb veřejným svým výstupem spoluučinkování odřekl, zkoušky nepořádně a bez dostatčné omluvy nenavštěvovala nařízení ředitele a neb režiséra vzdorovytým způsobem neplnil.

Článek 13 Rozepře: Rozepře ze svazku spolkového vzešlé rozhoduje výbor, když vznikly mezi jednotlivými spolučleny. Vzejdou-li ale mezi jednotlivýcmi spolučleny mezi výborem, rozhodne o nich valná hromada. Takový nález od výboru aneb případně od valné hromady vynesený, nabude své nezměnitelné platnosti a nemůže tedy míti v takové záležitosti ani další jednání ve spolku ani soudní řízení místa.

Článek 14 Pohled: Spolek se podrobuje vůbec při svém působení zákonům o spolcích a protož také příslušným úřadům náleží zákonitý dohled na spolek a na řízení jeho záležitostí.

V Strakonicích dne 18.dubna 1869 Matěj Kůs, Václav Ludikar, Antonín Köfsler, A.Fr. Tockstein, L.Reiner, Ferbas.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.