Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: Divadelní Děčín 2011 - propozice

5. Divadelní Děčín 2011 — propozice
Pro­po­zice ve for­mátku rtf ke sta­žení včetně pří­loh - Decin 2011



Celo­státní pře­hlídka ama­tér­ského čino­her­ního a hudeb­ního diva­dla, 20. roč­ník
5. — 8. a 12. — 15. května 2011, Děčín

Z pově­ření a za finanč­ního při­spění Minis­ter­stva kul­tury pořádá NIPOS-ARTAMA ve spo­lu­práci se sta­tu­tár­ním měs­tem Děčín pro­střed­nic­tvím Měst­ského diva­dla Děčín, jeho pří­spěv­kové orga­ni­zace. Spo­lupo­řa­da­teli mohou být i další subjekty.

I. CHARAKTERISTIKA A POSLÁNÍ PŘEHLÍDKY
Celo­státní pře­hlídka ama­tér­ského čino­her­ního a hudeb­ního diva­dla Diva­delní Děčín je kon­ci­po­vána jako celo­státní sou­těžní pře­hlídka ama­tér­ských diva­del­ních sou­borů dospě­lých, které ve své insce­nační praxi reflek­tují záko­ni­tosti diva­dla jako umě­lec­kého druhu a jejichž adre­sá­tem je dospělé publikum.

II. PODMÍNKY ÚČASTI
Pře­hlídka umož­ňuje účast diva­del­ních sou­borů v těchto třech kate­go­ri­ích:
1. sou­borů, které uplat­ňují prin­cipy herec­kého diva­dla dra­ma­tické postavy, jejichž insce­nace vychá­zejí z textů dra­ma­tic­kých autorů;
2. sou­borů vyu­ží­va­jí­cích růz­ných prin­cipů herec­kého diva­dla, jejichž insce­nace vychá­zejí z nej­růz­něj­ších zdrojů tzv. ote­vřené dra­ma­tur­gie;
3. sou­borů hudeb­ního divadla.

III. ORGANIZACE A PRŮBĚH
V rámci pře­hlídky jsou rea­li­zo­vány roz­bo­rové semi­náře. Sou­těžní před­sta­vení bude hod­no­tit odborná porota. V závěru pře­hlídky jsou oce­něny nej­lepší výkony a insce­nace a pro­ve­deny nomi­nace a dopo­ru­čení nej­lep­ších a nej­pod­nět­něj­ších insce­nací k účasti na Jirás­kově Hro­nově 2011.
Odborná porota celo­státní pře­hlídky ama­tér­ského čino­her­ního a hudeb­ního diva­dla je zmoc­něna k uplat­nění návrhů insce­nací do pro­gramu Jirás­kova Hro­nova 2011 dle pří­sluš­ných usta­no­vení jeho pro­po­zic.
Tvůrce nebo spo­lu­tvůrce insce­nace zařa­zené do pro­gramu celo­státní či postu­pové pře­hlídky pro pře­hlídku celo­státní (dále jen postu­pová pře­hlídka) se nemůže stát členem odborné poroty této pře­hlídky. V pří­padě poru­šení tohoto usta­no­vení bude tato insce­nace vylou­čena z jed­nání pro­gra­mové rady vyš­šího stupně pře­hlídky.
Každý sou­bor se může zúčast­nit se stej­nou insce­nací pouze jedné pře­hlídky, která je pro­gra­mově postu­po­vou pro celo­státní pře­hlídku ama­tér­ského čino­her­ního a hudeb­ního diva­dla. Opa­ko­vaná účast sou­boru se stej­nou insce­nací v jiném roce je pova­žo­vána za účast na druhé postu­pové pře­hlídce. V pří­padě poru­šení tohoto usta­no­vení bude tato insce­nace vylou­čena z jed­nání pro­gra­mové rady.
Sou­bor se může se stej­nou insce­nací zúčast­nit pouze postu­pové pře­hlídky smě­rem na celo­státní pře­hlídku ama­tér­ského čino­her­ního a hudeb­ního diva­dla. Zúčastní-li se jiné postu­pové pře­hlídky, která je pro­gra­mově postu­po­vou na jinou celo­státní či národní pře­hlídku (např. Šrám­kův Písek, Mladá scéna, Kra­ko­no­šův diva­delní pod­zim), bude tato insce­nace vylou­čena z jed­nání pro­gra­mové rady, respek­tive z pro­gramu Diva­del­ního Děčína.
Za postu­po­vou pře­hlídku je pro potřeby těchto pro­po­zic pova­žo­vána taková diva­delní pře­hlídka, která respek­tuje vyme­zení pře­hlídky čino­her­ních a hudeb­ních diva­del­ních sou­borů dospě­lých. Pře­hlídka, která odmítne sou­bor, aniž by v jejím pro­gramu bylo uve­deno nejméně 5 insce­nací spl­ňu­jí­cích věcné pod­mínky postupu na celo­státní pře­hlídku ama­tér­ského čino­her­ního a hudeb­ního diva­dla, se dis­kva­li­fi­kuje v mož­nosti uplat­ňo­vat návrhy insce­nací k zařa­zení do pro­gramu Diva­del­ního Děčína.

IV. HODNOCENÍ A VÝBĚR
Pro­gram pře­hlídky sta­noví pro­gra­mová rada na základě:
– návrhů vze­šlých z výsledků postu­po­vých pře­hlí­dek;
– dal­ších návrhů uplat­ně­ných ředi­teli postu­po­vých pře­hlí­dek;
– návrhů zájmo­vých diva­del­ních orga­ni­zací — jejich stře­cho­vých orgánů;
– návrhů pro­gra­mové rady pře­hlídky;
– nere­a­li­zo­va­ných návrhů, které byly uplat­něny v před­cho­zím roč­níku a byly při­jaty pro­gra­mo­vou radou do pro­gramu celo­státní pře­hlídky čino­her­ního a hudeb­ního diva­dla, nebo jako insce­nace náhradní.
Pro­gra­mo­vou radu pře­hlídky jme­nuje pří­slušný odborný pra­cov­ník a tvoří ji diva­delní odbor­níci, zástupci postu­po­vých pře­hlí­dek a zástupci na pře­hlídce par­ti­ci­pu­jí­cích orga­ni­zací. Roz­ho­do­vání o pro­gramu celo­státní pře­hlídky se nemo­hou zúčast­nit ti, kteří se jakým­koli způ­so­bem podí­leli na tvorbě dotče­ných insce­nací.
Právo dopo­ru­čit insce­nace na celo­státní pře­hlídku mají postu­pové pře­hlídky, které splní tyto pod­mínky:
a) Patří-li mezi postu­pové pře­hlídky na Diva­delní Děčín, tzn. jsou uve­deny na seznamu pře­hlí­dek, který je sou­částí těchto pro­po­zic;
b) byly-li všechny sou­těžní insce­nace (viz bod a) posou­zeny stej­nou, nejméně tříčlen­nou odbor­nou poro­tou a pokud byl ale­spoň jeden z členů odborné poroty oso­bou s prá­vem dopo­ru­čení a záro­veň bude pořa­da­te­lem postu­pové pře­hlídky a na jeho náklady vyslán na jed­nání pro­gra­mové rady celo­státní pře­hlídky ama­tér­ského čino­her­ního a hudeb­ního diva­dla v Praze dne 31. 3. 2011. Za takové osoby jsou pro účely těchto pro­po­zic pova­žo­vány osoby uve­dené v abe­ced­ním seznamu osob vyme­ze­ných v usta­no­vení pro­po­zic o právu dopo­ru­čení (viz pří­loha pro­po­zic celo­státní pře­hlídky ama­tér­ského čino­her­ního a hudeb­ního diva­dla);
c) všechny osoby s prá­vem dopo­ru­čení (viz abe­cední seznam v pří­loze těchto pro­po­zic), které byly členy odborné poroty kraj­ské pře­hlídky, sou­hlasí s dopo­ru­če­ním insce­nace;
d) uplatní-li navr­ho­va­tel návrh na dopo­ru­čení, včetně níže uve­de­ných pří­loh, včas k ter­mínu uzá­věrky při­hlá­šek do celo­státní pře­hlídky a doplní-li jej rea­li­zo­va­ným pro­gra­mem postu­pové pře­hlídky, z něhož bude zřejmé, které sou­bory se jí zúčast­nily sou­těžně s mož­ností postupu na celo­státní pře­hlídku ama­tér­ského čino­her­ního a hudeb­ního diva­dla.
Odborné poroty postu­po­vých pře­hlí­dek mohou dopo­ru­čit libo­volný počet insce­nací bez uve­dení pořadí k výběru do pro­gramu celo­státní pře­hlídky.
Celo­státní pře­hlídka ama­tér­ského čino­her­ního a hudeb­ního diva­dla počítá až s 18 sou­těž­ními insce­na­cemi. Pokud by z eko­no­mic­kých, orga­ni­zač­ních nebo tech­nic­kých důvodů byl roz­sah celo­státní pře­hlídky krá­cen a vyme­zen počtem insce­nací niž­ším než 13, musí roz­hod­nout o způ­sobu výběru nově pořa­da­telé pře­hlídky na základě pro­jed­nání na mimo­řádné schůzce odborné rady NIPOS-ARTAMA pro ama­tér­ské čino­herní diva­dlo, a to do data před­chá­ze­jí­cího ter­mínu jed­nání pro­gra­mové rady celo­státní pře­hlídky ama­tér­ského čino­her­ního a hudeb­ního diva­dla.
Ředi­telé postu­po­vých pře­hlí­dek mohou dopo­ru­čit po jedné insce­naci k výběru do pro­gramu celo­státní pře­hlídky. Mohou dopo­ru­čit pouze insce­nace, které se z důvodů one­moc­nění či jiných závaž­ných pří­čin nemohly zúčast­nit postu­pové pře­hlídky a insce­nační výsle­dek pře­vy­šuje insce­nace, které z postu­pové pře­hlídky dopo­ru­čila odborná porota, či je s nimi srov­na­telný. Obdobně mohou uplat­nit svá dopo­ru­čení k výběru do pro­gramu celo­státní pře­hlídky zájmové diva­delní orga­ni­zace a členové odborné rady ARTAMA.
V pra­vo­moci ředi­tele celo­státní pře­hlídky je dopo­ru­čit do sou­těž­ního pro­gramu pře­hlídky jednu insce­naci nad rámec roz­hod­nutí porot postu­po­vých pře­hlí­dek a pro­gra­mové rady celo­státní pře­hlídky ama­tér­ského čino­her­ního a hudeb­ního diva­dla, které je jinak pro vyhla­šo­va­tele a pořa­da­tele závazné.
Navr­ho­va­telé odpo­ví­dají za uplat­nění pouze tako­vých návrhů, které kore­spon­dují s kon­cepcí pře­hlídky, jak je vyme­zena v úvodu těchto pro­po­zic. Pro­gra­mová rada pře­hlídky je opráv­něna odmít­nout návrhy, které pro­ka­za­telně nere­spek­tují toto vyme­zení.
Navr­ho­va­telé nomi­nují a dopo­ru­čují insce­nace pro­střed­nic­tvím pří­sluš­ných při­hlá­šek, které ode­šlou ve dvo­jím vyho­to­vení na adresu: NIPOS-ARTAMA, do rukou Mgr. Simony Bez­ouš­kové, P. O. BOX 12 / Bla­nická 4, 120 21 Praha 2.

S při­hláš­kami je třeba sou­běžně ode­slat tyto pří­lohy:
- pro­gram pře­hlídky;
– při­hlášky ostat­ních zúčast­ně­ných sou­borů;
– jména všech členů odborné poroty s ozná­me­ním jména člena odborné poroty, vysla­ného na jed­nání pro­gra­mové rady celo­státní pře­hlídky;
– hod­no­cení insce­nace;
– osoby a obsa­zení, včetně údajů o reži­sé­rovi, scé­no­gra­fovi, autoru hudby ap.;
– tex­to­vou před­lohu insce­nace;
– slovo o sou­boru do pro­gra­mové bro­žury;
– slovo o auto­rovi (auto­rech), respek­tive o insce­nační tra­dici hry do pro­gra­mové bro­žury;
– foto­gra­fie z insce­nace, pou­ži­telné pro tisk a propagaci.

Uzá­věrka doru­čení při­hlá­šek je 28. 3. 2011. Jed­not­livé při­hlášky musí být dolo­ženy odbor­ným hod­no­ce­ním insce­nace s výraz­ným sdě­le­ním, v čem navr­ho­va­telé spat­řují výji­meč­nost, inspi­ra­tiv­nost či jinou pre­misu oprav­ňu­jící zařa­zení insce­nace do pro­gramu celo­státní pře­hlídky. K hod­no­cení je třeba při­po­jit jména členů kolek­tivu, který insce­naci posou­dil a dopo­ru­čil. Za při­jaté budou pova­žo­vány při­hlášky doru­čené k ter­mínu uzá­věrky ve své kom­plet­nosti, tj. včetně poža­do­va­ných příloh.

V. ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ
Se sou­bory zařa­ze­nými do pro­gramu celo­státní pře­hlídky uza­vře hlavní orga­ni­zá­tor pře­hlídky smlouvu o vystou­pení, v níž budou vyme­zeny pod­mínky vystou­pení a pobytu sou­boru v místě konání pře­hlídky. Členům hra­jí­cích sou­borů umožní vstup na všechna před­sta­vení. Orga­ni­zá­toři jsou při­pra­veni umož­nit účast hra­jí­cích sou­borů po celou dobu jejího konání. V jejich účasti spat­řují jednu ze základ­ních pod­mí­nek její smys­lu­pl­nosti.
V pří­padě eko­no­mic­kých potíží může být pro­gram pře­hlídky ome­zen nebo může být pře­hlídka odvolána.

Hrací pro­story jsou k dis­po­zici tyto:
a) kukát­kové jeviště Měst­ského diva­dla Děčín o roz­měru 7,60 m v por­tálu, 9,60 m hloubka, 4,90 m výška, 14 tahů s mož­ností vyta­žení deko­rací do pro­va­ziště, svě­telný park s 60 okruhy, kapa­cita sálu 407 seda­del;
b) vari­a­bilní pro­story je možné vytvá­řet přímo na jevišti Měst­ského diva­dla Děčín, popří­padě lze vyu­žít komor­ního sálu o roz­měru 13 x 7 m, ve výšce 4 m od pod­lahy je umís­těna ocho­zová lávka, kam je možno pře­nést zvu­ko­vou i svě­tel­nou aparaturu.

Zpra­co­vala Simona Bez­ouš­ková
NIPOS-ARTAMA, září 2010
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.