Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: ZÁMEČNÍKOVÁ, Ema a MARTÍNKOVÁ, Nina: Přehlídka dětských recitátorů Pardubice, 3.-4. a 7.-8. dubna 2014. Deník Dětské scény, č. 0., str. 21 - 23, 13.6.2014.

PŘEHLÍDKA DĚTSKÝCH RECITÁTORŮ
PARDUBICE, 3.–4. A 7.–8. DUBNA 2014

Přehlídka 72 nejlepších recitátorů Pardubického kraje se konala v malém sálku Domu hudby. Občas tam rušivě pronikl ruch Sukovy třídy a zvuk hudebních nástrojů studentů konzervatoře, která v budově sídlí, „takže se některé přednesy proměnily v melodramy“ – alespoň tak omlouvala zvukovou kulisu přehlídky hlavní organizátorka Hana Cihlová. Omlouvat se opravdu nemusela, jako v minulých ročnících, tak i letos, dokázala se svými kolegyněmi vytvořit pro účastníky příjemnou, soustředěnou a klidnou atmosféru, a tak nikdo nevnímal rušivé vjemy, ani zbytečné soutěžní napětí. Navíc dokázala zajistit pro všechny účastníky drobné dárky v podobě perníku a pro oceněné recitátory luxusní ceny, většinou v podobě krásných knižních publikací. Perfektně zorganizovaný a připravený celkový průběh přehlídky je již v Pardubicích tradicí. Hlavní program rámovaly ranní mluvní rozcvičky (s dětmi pracovala Jana Trojanová) a odpolední diskuse s lektory. Příjemně zapůsobily hudební vstupy žáků hudebního oboru pardubických „zušek“ a konzervatoře. Atmosféra recitačních přehlídek je důležitá a jsem přesvědčena, že na pardubické setkání s přednesem zůstaly v dětech jen hezké vzpomínky.
S příjemnými pocity odcházeli z Domu hudby i lektoři. A to zajisté nejen kvůli mimořádné péči organizátorů v podobě vzorně připravených materiálů a bezvadně klapajícímu průběhu, ale i pro celkovou velmi slušnou odbornou úroveň. K lektorské spokojenosti přispívaly i zájem a vstřícnost dospělých účastníků. V každé kategorii se složení poroty poněkud měnilo, vedle zkušených odborných přednašečských osobností zasedli v lektorském sboru i známí profesionální herci. Pohled na dětský přednes posledně jmenovaných bývá někdy poněkud zkreslený, ale v případě pardubických tomu tak nebylo. Štědrý lektorský sbor, ve kterém střídavě pracovali Ema Zámečníková, Jana Trojanová, Renata Klečková, Nina Martínková, Josef Pejchal a Petr Kouba, mohli udělit k účastnickému diplomu s perníkem tato ocenění: Čestné uznání, Diplom (bez postupu), Diplom s postupem do národního kola.
První kategorie
Kategorie nejmenších zaujala zajímavou, objevnou a neoposlouchanou dramaturgií. Děti přednášely s nadšenou spontaneitou, kterou u malých očekáváme, ale ne vždy se s ní potkáváme. Vystupující předávaly své texty sdělně, někdy jinak přirozený projev rušily obvyklé manýry tohoto věku – chybné přízvukování (vlnkování), pokládání se do čárek (čárkování) a další nepřirozené nešvary. Někteří jakoby si text se svým pedagogem patřičně neprozkoumali a pak nevyužili a nepředali publiku vše autorem do textu vložené. O dobré úrovni nejmladších svědčí i množství oceněných výkonů, které opravdu nebyly uděleny jen pro roztomilost vystupujících.
Diplom si odvezli: Lucie Vanišová (ZŠ Zámecká Litomyšl), Aneta Mlynářová (Masarykova ZŠ Polička),Valerie Krpčiarová (ZŠ Zámecká Litomyšl), Petr Zelinka (ZUŠ Chrudim) a Aneta Zachová (ZŠ Ústecká Česká Třebová).
Čestné uznání získali: Apolena Litterová (ZUŠ Lonkova Pardubice), Tereza Gregarová (ZŠ Ústecká Česká Třebová), Matěj Arnošt Zahradník (ZŠ Krouná),Vojtěch Mencák (ZŠ Mistra Choceňského Choceň), Sára Bohatá (ZŠ Skuteč).
Druhá kategorie
Na rozdíl od první kategorie pardubické přehlídky, druhá nepůsobila tak příjemně. Výběr textů byl sice někdy zajímavý, ale nijak neobvyklý. Velmi často neodpovídal věku recitátora, i když nutno připustit, že někteří si i s textem „pod věk“ poradili velmi zajímavě. Na celostátní přehlídku do Svitav postupuje Stanislav Grubhoffer (ZŠ Na Lukách Polička). S jasnými vypravěčskými schopnostmi, formou „fotbalového reportéra“, přednesl poměrně neznámý text Jana Wericha – Všude byl, všechno zná, všechno ví. Jeho podoba vzbuzovala otázky o původu - působil jako odposlechnutý a přepsaný z nahrávky (což se při rozboru potvrdilo), avšak beze stop napodobování známého herce. Plně využil některých nabídek, které text nabízel, cítil, viděl a předal absurdní situaci s osobitým názorem. Udržoval diváka v napětí a očekávání, aniž by se nechal vyvést z míry bouřlivými reakcemi publika. Výhrady: Povrchní měnění hlasů při charakterizaci postav v závěru a zdlouhavější navazování kontaktu s diváky v začátku.
Druhým postupujícím je Nikola Šmahel (ZUŠ Chrudim). Tento přirozený vypravěč využil veškerých nabídek textu (J. Holub: Kolik váží Matylda), přijal ho za svůj, jakoby to byl jeho příběh. Dokázal navázat výborný kontakt s publikem, vyzařoval zájem o sdělení radosti z vyprávění a předával obrazy svých představ, aniž by se povrchně předváděl. Výhrady: občas příliš rychlé tempo a v 3. třetině čárkování, kouskování vět.
Diplom získala Hana Kocová (ZŠ Ústecká Česká Třebová) a Karolína Syrová (Dramatická školička Svitavy).
Čestné uznání si odvezly Lucie Švecová (ZŠ Pardubice - Ohrazenice), Anna Petrová (ZŠ Smetanova Přelouč) a Eva Dobrovolná (ZŠ Resslova Hlinsko).
Třetí kategorie
Velmi slušnou celkovou úroveň zaznamenala kategorie třetí. Zajímavý výběr, krom tradičních textů zazněly i málo známé a neoposlouchané. V prvním kole zapůsobily některé přednesy opravdu vynikajícím dojmem. Děti si svým textům věřily a rozuměly, na svůj přednes se zjevně těšily, uměly vypravovat přirozeně a s uvěřitelnou sdělností. Druhé kolo se však odehrávalo ve znamení zklamání, pro lektory bylo dokonce problémem vybrat druhého recitátora s vyrovnanými výkony pro postup do národního kola.
Na národní přehlídku postupuje Mariana Matějíčková (ZUŠ P.Ebena Žamberk) s texty D. Mrázkové Světlo a stín a R. Desnose Zpěvobajky a květomluva. Lektoři ocenili dobrý výběr odlišných textů, které umožnily recitátorce předvést velkou škálu nejen recitačních, ale i osobnostních schopností: vystižení tématu, osobní zaujetí, zvukomalebnost, kontakt s publikem a sdělování, schopnost přednesový výkon vystavět a výborně pointovat. Mluvní vysoká úroveň, skvělá práce s přímou řečí, kultivovaný a pravdivý celkový projev. Vše podtrhlo vyzařování osobnosti a celková pohodová atmosféra vystoupení.
Diplom s návrhem na postup získala Eliška Hezká (ZŠ Benešovo nám. Pardubice) - s textem I. Vyskočila: Malý Alenáš. Recitátorka obdržela postup do národního kola především za text I. Vyskočila. Ten je založený zejména na jazykové hře se slovy, na „vyskočilovském“ jazyku, který Eliška ne vždy zachytila a předala publiku. Díky svému přirozenému a pravdivému projevu na diváky zapůsobila a byla doporučena k postupu. Text T. Janovice Zasadil jsem telefon již nepřednesla tak kvalitně, ale přes poměrně vysokou úroveň prvního kola 3. kategorie se nenašel druhý recitátor s vyrovnanou kvalitou výkonu.
Diplom obdrželi:Natálie Papcunová (ZUŠ P.Ebena Žamberk), Michal Busta (ZUŠ Chrudim) – za přednes textu J. Holuba: Jak jsme jeli na exkurzi, Petr Kavička (Gymnázium Dašická Pardubice) – za přednes textu J. Čapka: O klukovi, který se tuze bál doktora, Natálie Finterlová (ZŠ Jevíčko) – za přednes textu I. Örkenyho: Relativita strachu.
Čestné uznání Jakub Cvrček (ZUŠ Lonkova Pardubice) – za přednes textu V. Steklače: Bořík a spol. a Martin Pittner (Dramatická školička Svitavy) – za přednes textu M. D’Orta: Já to, doufám, nějak zvládnu.
Ema Zámečníková

Čtvrtá kategorie
Z okresů postoupilo 18 recitátorů, zúčastnilo se 17.
Porota pracovala ve složení: Petr Kouba, Jana Trojanová a Nina Martínková.
11 recitátorů bylo vybráno do 2. kola k přednesu druhého textu.
Díky zkušenosti a srovnání s úrovní podobných soutěží přednesu v jiných regionech mohu s radostí konstatovat, že úroveň výkonů v této kategorii byla vysoká. Nemalou zásluhu na tom má pořádající organizace zastoupená paní Hanou Cihlovou, která dokázala připravit opravdu sváteční den i s malým koncertem žáků hudebního oddělení místní ZUŠ. Za roky, co Hana krajskou soutěž pořádá, dokázala podchytit celou řadu recitátorů a jejich vedoucích a věnovat všem soustředěnou pozornost – každá kategorie má „svůj“ den, což poskytuje dostatek času vystupujícím i porotě se vzájemně poznat a po vyhlášení výsledků uspořádat rozbor jednotlivých výkonů. Komorní prostor malého koncertního sálu Domu hudby, kde soutěž probíhá, ,je právě tak dostačující pro recitátory jedné kategorie a jejich doprovod. Vzájemná vazba s posluchači, kontakt s diváky a patrně soustavné vedení přednašečů poučenými dospělými přineslo potěšující hodnocení jednotlivým recitátorům:
Diplom a postup na DS Ivě Táborské za zdařilou interpretaci úryvku z Poláčkovy Klapzubovy jedenáctky a montáž tří básní z knihy Jiřího Dědečka Uleželé želé, v níž využila rekvizity – dvě pokličky – aniž by to narušilo obsah sdělení.
Druhým postupujícím na DS je Tomáš Sourada. V prvním kole přednesl prózu Olgy Hejné Socha. Text velice dobře „padnoucí“ citlivému přednašeči „na tělo“. Také druhý text Jak to chodívá v pralese Aloise Mikulky přednesl s hlubokým pochopením a laskavým vztahem k postavám příběhu.
Oba přednašeči disponují značnými dovednostmi a je znát, že mají poučené a zkušené učitele. Iva Janu Mandlovou a Tomáš Olgu Strnadovou.
V této čtvrté kategorii vystoupila celá řada dalších schopných recitátorů, kteří přednášeli s chutí a porozuměním, s radostnou potřebou vyprávět, pobavit či sdělit cosi o čem by se mělo přemýšlet, nezůstat lhostejnými.
Zaslouženě získala diplom Jitka Sýkorová za výběr textů pro obě kola, výborný přednes Kishonovy povídky Akce Apollo v 1. kole a přednes básně Wislawy Szymborské Pes, který se připletl do dějin v kole druhém; tam by ještě mohla více využít pauz k hlubšímu, emocionálnějšímu zapůsobení na diváky.
Diplom získala talentovaná Valerie Cechová za temperamentní, a přesto kultivovaný projev plný dynamických změn. Škoda jen, že úryvky z delších próz, které si vybrala pro obě kola, neprošly dramaturgickou úpravou. (Tolkien – Hobit, Gaarder – Dívka s pomeranči)
Jako třetí oceněná diplomem bez postupu na DS byla Viktorie Štochlová za přednes textu J. Thurbera Mezi námi děvčaty, kterému dodala potřebný humor, nadhled a vtip (2.kolo – J.Skácel Uspávanka s kožíšky a peřinou)
Čestné uznání získaly Anna Ročňová a Denisa Licková. Přestože si Anička vybrala značně oposlouchaný text Jiřího Suchého Střela, dokázala ho přednést svěže a neotřele, využila velmi vyrovnaně kontrastu mezi vyprávěním a popisem. Stavba, dynamické změny, pauzy naplněné významem… to vše přineslo nepatetický emocionální zážitek. Škoda, že text vybraný pro druhé kolo nebyl ještě dostatečně zažitý. (Jerome KlapkaJerome O umění rozhodnout se). Denise porota doporučila najít více trpělivosti v hledání textu pro sebe. Přestože je talentovaná, jiskrná, s dobrou představivostí a kontaktem s diváky, požadavek neotřelého výběru chyběl. (Text F. Nepila Než začne ptáček hnízdit je letitým evergreenem této soutěže. Básni Fráni Šrámka by prospělo výraznější členění a volnější tempo.)
Na závěr mohu zopakovat, že většina výkonů byla překvapivě zajímavá. Opět se potvrdilo, že „dobře vybraný text je klíčem k tomu, aby dítě přednášelo s chutí a pochopením, z vnitřní potřeby sdělit něco pěkného. I dobrý, umělecky hodnotný text nemusí být dobře vybraný, neodpovídá-li věku dítěte, pro které je určen, když nepřihlíží k jeho současným recitátorským možnostem“ (Š. Štenbergová).
Nina Martínková

Související Ročníky přehlídek

Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.