Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: Chrudim, Loutkářská Chrudim 2016 - semináře. www.chbeseda.

Semináře 65. loutkářské Chrudimi

Úvodní informace

Semináře se uskuteční od 1. července do 6. července 2016 v rámci 65. loutkářské Chrudimi, a to denně od 8.30 do 12.30 hodin s tím, že seminaristé přijíždějí 30. června v odpoledních hodinách. V podvečer 30. června se uskuteční úvodní informační schůzka a následně inspirativní představení.

Seminaristé mají kromě odborné péče v semináři zajiš­těny i vstu­penky na představení hlavního a vybraného inspirativního pro­gramu. Předpokládá se (kromě účastníků dětských seminářů) i jejich účast na rozborovém semináři o viděných inscenacích hlavního programu, který se koná za účasti lektorského sboru v podvečerních hodinách od pátku do úterý.

Není-li uvedeno jinak jsou semináře určeny dospělým a mládeži od 15 let s písemným souhlasem rodičů. Výjimky je třeba konzultovat s organizátory. Za přihlášeného účastníka se považuje ten, kdo uhradí seminární poplatek.

Semináře, které do 15. června 2015 nenaplní minimální počet deset účastníků, nebudou realizovány
a přihlášení účastníci budou zařazeni do semináře, který si vybrali jako náhradní.

Změna semináře vyhrazena!

Upozornění: Semináře jsou pro letošní rok obsazeny, Místo v semináři, které neuhradíte do 5. června 2016 bude nabídnuto jinému zájemci.

Informace pro seminaristy:

Divácké řady:
A (červení): semináře B, D, G, J, R
B (modří): semináře A, C, L, M, O
C (žlutí): semináře H, S, Z, E, X (s tím, že E X tvoří podskupinu D, která bude mít některá představení v jiném čase)

Úvodní info pro registrované
Pokud 24. nebo 25. května 2016 neobdrželi registrovaní seminaristé informační e-mail, můžete si jeho text stáhnout zde >>>.


Ceny seminářů a vybraných služeb

Ceny seminářů bez doplňkových služeb:

Semminář A, B, C, D, E, G, H, J, K, L, O, S, I, M = 1 300 Kč
Seminář R (L) = cena 1 300 Kč za 1 dospělý 1 dítě do 8 let (každé další dítě do 8let 600 Kč)
Dětská vstupenka v tomto případě nebude přenosná na dospělou osobu.
Seminář X = 800 Kč
Seminář Z = roční kurzovné 2500 Kč

Doplňkové služby:

Ubytování:
ve vlastním stanu - zdarma,
v tělocvičně - 50 Kč/noc/osobu,
na internátu - 230 Kč/noc/osobu (pouze 3 lůžkové pokoje)

Stravování I.
6x snídaně, oběd, večeře za 600 Kč/osobu
(jednotné jídlo bez možnosti výběru, není určeno pro vegetariány a vegany)

Stravování II.
6x snídaně, oběd, večeře za 1200 Kč/osobu
(výběr dle jídelníčku ve stanu a v restauraci CHB)

Příklady propočtu na celý pobyt:
Nejlevnější: Seminář Stan Stravování I. = 1 900 Kč
Nenáročný: Seminář Tělocvična Stravování I. = 2 200 Kč
Standard: Seminář Internát Stravování I. = 3 280 Kč
Lepší standard: Seminář Internát Stravování II. = 3 880 Kč
S dětmi:
Seminář R s jedním dítětem Strava I/oba = 2 500 Kč
Seminář R s jedním dítětem Strava/oba Internátě 6 nocí/oba = 5 260 Kč


Elektronická přihláška do semináře
Přihlášky na semináře uzavřeny

Formulář je třeba vyplnit na všech stranách. Kompletní odeslání je potvrzeno přímo formulářem.
Na e-mail, který jste registrovali, vám bude automaticky odeslána zpráva s uvedením všech objednaných služeb s variabilním symbolem a číslem účtu, na který je nutné služby uhradit.

Pro případnou změnu nebo doplnění vašich požadavků nevyplňujte formulář znovu!
K upřesnění požadavků použijte kontaktní e-mail nebo telefon z potvrzujícího e-mailu.


Seznam seminářů

A • „Body puppets“ s Roberto Whitem (Argentina)

V šesti lekcích vás lektor seznámí s principy loutkářské techniky „body puppets“, kterou stále rozvíjí. Podíváte se na své ruce a jiné části těla jako na základní stavební prvek loutky. Budete se zabývat charakterem, výrazem a rytmem, symbolickou hodnotou objektů, neverbální komunikací, stavbou i choreografií vlastních výstupů a především improvizací jako metody k nalezení dramatické situace divadelních postav.
V průběhu semináře vám budou poskytnuty základní principy techniky „body puppets“ využitelné pro přípravu vašich vlastních čísel.
Účastníci by měli mít pohodlný černý oděv bez nápisů a značek a jakýkoli předmět, s kterým by chtěli pracovat, a který je vhodný pro tuto techniku. Například různé nosy, ponožky, části panenek, plastové sáčky, kousky látek, nádobí atp.
Seminář bude tlumočen z angličtiny (španělštiny), tedy není nutná znalost cizího jazyka.

Lektor: Roberto White je argentinský loutkář a mim. Studoval klaunství a improvizaci ve škole Pataclaun v Limě v Peru. Vytváří divadelní inscenace a hraje je po celém světě.
Je zakládajícím členem společnosti La Santa Rodilla. Spolupracuje s peruánským mimem a loutkářem Hugo Suarezem (Hugo e Inés Company). Společně vytvořili inscenaci Manologías, která byla uvedena na mnoha festivalech v Evropě a Latinské Americe. Je také zakládajícím členem společnosti „Teatro dos Mundos“. Nyní vystupuje v sólových inscenacích „Creatures Individuals“ a “Dreams 1” a vyučuje umění „body puppets“.


B • Tvary a objekty v pohybu / Théâtre d‘objets

Linky, čáry, kruhy, čtverce, placka, hrana, plast, bedna, karton, trubka, plechovka, sklíčko a výzkum prostoru – materiálu / předmětu – pohybu. Neoddělitelnou součástí je tak pohyb, dramatická tvorba, výroba „loutky – loutek“ a manipulace s věcmi. Cílem bude individuální i kolektivní tvorba, která vychází z principů „théâtre d‘objets“ / divadla předmětů. Budeme všemi našimi smysly i pohybem zkoumat materiály. Budeme tvořit, vyrábět, malovat a lepit, hledat a spojovat, nakonec vodit a vyprávět (zejména tělem, pohybem, prostorem). Společně se vydáme na pouť k divadlu předmětů. Náplň semináře staví na principech metody Jacques Lecoq a výzkumu Laboratoire d´Etudes du Mouvement (Pascale Lecoq).
Účastníci by měli mít pohodlný oděv na pohyb neutrální barvy (ideálně černá / dlouhé legíny nebo tepláky a trička s dlouhým rukávem nátělníky), na tvorbu cokoliv k ušpinění tužky pastelky skicák / papíry jakýkoliv materiál vám blízký (ideálně takový, který vás i obklopí).

Lektor: Budilova divadelní škola v zastoupení Hany Strejčkové, absolventky DAMu (dramaturgie-režie), Mezinárodní divadelní školy Jacques Lecoq v Paříži a také scénografického ateliéru Laboratoire d‘Etude du Mouvement na téže škole. Od roku 2010 pracuje jako pedagog a dramaturg v Budilově divadelní škole, dále vede dramatické semináře. Hraje interaktivní divadlo s loutkami. Jako režisér, dramaturg nebo performer se věnuje divadlu tanečně-pohybovému a divadlu se slovy i bez nich.


C • Putovačka v kufru aneb Seminář scénografický

PuTOVAČKA – scénografie pro příběhy, v nichž cestujeme z místa na místo ... hodně pohádek.
KuFR – divadelní bedna, cestovní zavazadlo, kufr auta ... do toho to musíme všechno našlapat.
Praktický výtvarný seminář, věnovaný tvorbě variabilní, mobilní a přitom minimalistické scény z textilu a alternativních materiálů. Cílem bude vytvořit projekt scény proměnlivé, skladné a lehce ovladatelné třeba i jedním hercem. Probereme inspirační zdroje. Po ujasnění technických variant a možností materiálů budeme skicovat a modelovat maketu volně zvolené hry v příslušném měřítku. Součástí práce bude storyboard, fotodokumentace a případně výstava s doprovodným komentářem tvůrců.
Materiál k výrobě zajistí NIPOS. Seminaristy prosím, aby si s sebou vzali základní osobní nářadí, tedy kreslící a rýsovací potřeby, skicák A3, nůžky, řezák na papír a potřeby pro ruční šití, případně foťák.

Lektorka: Irena Marečková, scénografka, pedagožka, lektorka a porotkyně. Profesionálně tvoří v loutkovém a alternativním divadle, činohře, opeře, muzikálu, tanci, pantomimě, divadlo pro děti a mládež, včetně pouličního.


D • Autorsko-dramatizátorský

Máte nápad nebo téma na vlastní hru, našli jste povídku, román, hru, pásmo básní, které byste chtěli upravit pro svůj soubor nebo už máte hru dokonce hotovou a chcete si ověřit, je-li k něčemu, abyste neztráceli čas a sílu na předloze, z které nejspíš nic slušného nevznikne? Rádi byste se při tom všem také dozvěděli něco o dramaturgii, režii a loutkovém divadle vůbec? Režisér a dramaturg Luděk Richter z Divadelní společnosti Kejklíř se na vás těší. Pokud ovšem nejpozději do konce května pošlete na adresu divadlo@kejklir. cz své hotové či rozpracované texty, hry, scénáře či libreta nebo alespoň jméno a příjmení autora a titul literární předlohy, kterou byste rádi inscenovali (raději přidejte i název vydavatele a rok vydání). A taky pokud si sami prostudujete materiály, které vám budou následně zaslány. Adresy a rozdělovník – kdo, co a komu – dodáme po vašem přihlášení.

Lektor: Luděk Richter, autor, režisér, dramaturg a lektor mnoha seminářů, zakladatel divadelní společnosti KEJKLÍř a Společenství pro pěstování divadla pro děti a mládež DOBRé DIVADLO DĚTEM, které vydává ČTVRTletník o divadle pro děti.


E • Zapomenuté umění

Polodiskusní seminář pro vedoucí a režiséry a techniky tradičních loutkových divadel, ve kterém si při vínku či kávě vzájemně předáme své zkušenosti. Připomeneme si různé kousky, fígle a vymyšlenosti „starých“ loutkářů, které dodnes fungují. Součástí semináře budou přednášky o historii loutkového divadla a praktické ukázky (například varietních marionet). Seminář je vhodný i pro začínající principály, kteří potřebují poradit s obnovou loutkových divadel.

Lektoři: Aleš Pop loutkář, režisér, principál loutkového divadla Kašpárkova říše Olomouc a v současné době také předseda SAL SČDO.
Ruda Krause, principál LD Spojáček Liberec, příležitostný autor či spoluautor, režisér, scénograf, loutkoherec, zvukař, osvětlovač, ale i herec činoherního divadla.


G • Guignol, kašpárek a ti ostatní

Maňáskoví hrdinové – Punch z Anglie, Guignol ve Francii, Pulcinella v Itálii, Petruška z Ruska a náš český Kašpárek – po staletí bavili a baví děti i dospělé …a bavit doufám budou po celou dobu semináře i nás. Pojďme si spolu hrát s maňásky a užít si nejakčnější loutky, s kterými budeme mít plné ruce práce. Seminář plný gagu, akce, vtipu a snad i humoru pod vedením zkušeného loutkoherce a člověka, kterému „bedýnka“ není nikdy dost velká.

Lektor: Petr Borovský, loutkoherec Divadla Alfa, kde od roku 1990 překvapuje, těší a baví malé i velké diváky. Jako loutkář získal cenu například na festivalech v Lutke 2008 Ljubljana, 44. PIF Zagreb 2011,
30. Skupova Plzeň 2014. Za nejmilejší role pokládá všechny v inscenaci „Když se čerti rojili“ (J. Š. Kubín) nebo postavu Širokého (J. J. Dvořák: „Dlouhý, Široký a Bystrozraký“).


H • Zvučné dřevo aneb jak zní loutk

„BuCH! BuCH! VRRRRZI, VRRRRZI! CINK!!!!“
Zvuk a hudba jako nosný prvek inscenační tvorby.
Jak podpořit vyznění situace, atmosféry nebo charakteru postavy. Tradiční loutka v netradičním semináři. Týden experimentování se zvukem, ruchy, dynamikou, rytmem, tempem, žánry, hlasem, živou
i reprodukovanou hudbou. Praktický seminář nejen pro muzikanty. Hudební a ruchové nástroje s sebou!

Lektoři: Tomáš Jereš muzikant, loutkoherec, dlouholetý člen Divadla V Boudě, absolvent Mezinárodní konzervatoře Praha, v současné době zaměstnanec Divadla Alfa v Plzni.
Martin Švantner muzikant, člen skupiny Annešanté. Věnuje se historii sémiotiky a rétoriky a teorii
argumentace na Karlově univerzitě v Praze a Západočeské univerzitě v Plzni.


J • Jevištní mluva trochu jinak

Hlas je zpráva o strachu i o vítězství, o zdraví i nepohodě. O tom, kým jsme. Je to zpráva o nás. Pracovat s hlasem znamená poznávat sám sebe, nacházet nové cesty k sobě – dá se říct i „probouzet se“ – měnit své osobní vzorce tak, abychom se cítili dobře. Aby se nám mluvilo a vůbec „bylo“ – líp. V semináři se pustíte cestou zkoumání svých pohybových a mluvních návyků a do PROMĚNY svých stereotypů. Zkusíte si různé možnosti zapojování těla, mysli a emocí. Hlasový seminář je pro každého, kdo je ochotný (a dost odvážný) udělat něco pro svůj osobní rozvoj. Tělo – hlas – pohyb – myšlenka – text – artikulace – řeč – zvuk – hlásky – hra – jistota – radost – hlas jako jedna z opor existence – nejen na jevišti. JSEM – slyšet.

Lektor: Eva Spoustová-Málková vystudovala DAMu, hrála v divadle DRAK v Hradci Králové. Podstatnou část života strávila za mikrofonem – převážně se věnuje dabingu (jako herečka i jako tvůrce dialogů a režisérka), na DAMu učí předmět Jevištní mluva. Hereckou práci vnímá především jako práci s energií.


K • Klaunský nos v dramaťáku aneb pojďte (si) s námi hrát…

Seminář vycházející z metod dramatické výchovy. Nabídne nejen teorii, ale především dá na vlastní kůži pocítit frekventantům praktické hry a ukázky činností v propojených blocích, jejichž spojovacím motivem bude červený nos klauna. Ten se stane nejen rekvizitou, ale i maskou a loutkou, chybět nebude výtvarno. Seminář by chtěl být tvůrčí inspirací začínajícím i mírně pokročilým vedoucím dětských i ´náctiletých´ souborů, pánům učitelům i paním učitelkám. Samozřejmě je otevřený i všem dalším, které zajímá divadlo s dětmi a mládeží a nebojí se zúčastnit dramaťáckých hrátek. Doporučujeme pohodlné oblečení a obuv.
Seminář akreditován MŠMT - 18312/2014-1-554 (Loutka jako nástroj vzdělávání)

Lektorky: Jiřina Polanská, vystudovala pedagogiku volného času, vede semináře dramatické výchovy, je vedoucí dětských a mládežnických souborů, zakladatelka a principálka spolku loutkářů Vozichet Jablonec nad Nisou Pavlína Kordová, učitelka výtvarné a dramatické výchovy, výtvarnice a režisérka souboru Kordula z Liberce.


L • Krásnoloutkovýrobohranísisnimi aneb Výroba krásných loutek a hraní si s nimi - seminář pro děti i dospělé

Připravte se na tvrdou práci, která bude odměněna na konci týdne originální, funkční loutkou maňáska. I přes oddání se výrobnímu procesu, nebudeme zanedbávat pravidelné hry a zábavu. Šikovnost není podmínkou, ale trpělivost, usměvavost a rozumná míra poslušnosti ano. Přineste si základní výtvarné potřeby (pastelky, nůžky, jehlu a niť…), ale není to nezbytnost. Budeme vyřezávat (z polystyrénu), malovat, kreslit, stříhat a šít.

Lektorky: Sára Kordová studentka Masarykovy univerzity v Brně oboru Dějiny umění a Teorie interaktivních médií, která vedla příměstský tábor výroby a práce s loutkou a seminář výroby loutek na Chrudimi minulý rok, jako pomocník. Barbora Jurašková, studentka Masarykovy univerzity v Brně v oboru Hudební věda, která rok doučovala děti ze sociálně slabších rodin, pravidelně působí jako vedoucí na táboře a v Jablonci nad Nisou vedla výtvarný kroužek Tvořík v kině. Na případné dotazy rády odpovíme na telefonním čísle 605034987 nebo na emailu s.kordova94@gmail.com.


M • Od příběhu k loutce a zpět pro děti od 10–13 let

Každý příběh má svou svébytnou poetiku, náladu, své barvy i svůj materiál. Jak mohou vypadat loutky ze strašidelných příběhů? Viděli jste už někdy loutkovou Němou nevěstu? Z jakého materiálu bychom vyrobili postavu Princezny z potopeného ostrova? A jak si představíte třeba Zlou mouchu? V semináři si nejdříve přečteme nebo povykládáme různé strašidelné (ale i méně strašidelné a spíše veselé) příběhy a vybereme ty, které se nám zalíbí nejvíce. Pro ně pak nalezneme vhodný materiál a typ loutky, kterou si vyrobíme a nakonec také oživíme.
S sebou pohodlné oblečení, které se může zašpinit, ale hlavně chuť na práci i zábavu! Případné dotazy rádi zodpovíme na emailu annakekelakova@gmail.com

Lektoři: Anna Kekeláková a Jan Frýdek – studenti
Ateliéru divadla a výchovy, DIFA JAMu v Brně.


O • One-man-puppetshow aneb loutkové sólo pro každého - seminář pro velké i pro teenagery

Chtěli jste si vždycky udělat vlastní představení? Jen nevíte, jak na to, nebo schází odvaha? Můj seminář vám může pomoci! Vymyslíte, vytvoříte a nazkoušíte krátké loutkové představení, které bude jenom vaše. Necháme se inspirovat příběhy lidových pohádek, filmy, ale i z vašich osobních zážitků. Záleží na vašem vkusu a pro koho chcete mít mini inscenaci určenou. Budeme hledat divadelní zkratky, pracovat s různými materiály a žánry, improvizovat a hrát si. Seminář je určen pro velmi hravé a tvůrčí lidi.
PS: Pokud máte doma věc, která k tomuto inspiruje, a chcete ji využít, vezměte ji s sebou. Může to být kufr, stará hračka, hudební nástroj, či jakýkoliv předmět.

Lektor: Tomáš Běhal loutkoherec, scénograf a režisér nezávislého loutkového divadla Toy Machine, herec na volné noze. Absolvent DAMu v oboru loutkového a alternativního divadla. V představeních pracuje s tradičními loutkářskými principy, ale animuje i obyčejné předměty denní potřeby. Snaží se objevovat formy loutkového divadla, které nemusí být výhradně jen pro děti.


S • Světlo a stín

Seminář S slibuje svítit, sledovat, stínit, saturovat světlachtivé seminaristy, seznámit se světelnou scénografií, svítidly... V lightdesignovém semináři se zavřeme před denním světlem a budeme zkoumat divadelní instalace. Seminář je určen nejen scénografům, ale i režisérům či hercům – všem, kteří si už všimli, jak zásadní je v divadle práce se světlem a také těm, kteří v loňském roce absolvovali první část.

Lektor: Kamil Bělohlávek, výtvarník a scénograf, který tvoří pro mnohá loutková divadla v Česku i v zahraničí, v současné době nejvíce pro divadlo DRAK, divadlo Alfa, Naivní divadlo, Športniki. Je dlouholetým členem divadla DNO. Vystudoval scénografii na katedře scénografie DAMu v Praze.


R • Cesta kolem pohádkového světa - seminář pro rodiče s dětmi do 8 let

Každá země je jiná, ale každá je pohádková... Vydáme se společně kolem světa a některé ty země navštívíme. A kdo ví? Třeba nám ty své pohádky poví.
Během našeho semináře děti s rodiči poznají různé země, jejich pohádky a zvyklosti. Děti pomocí příběhů budou rozvíjet fantazii a rodičům se příběhy stanou zdrojem inspirace pro vyprávění. Budeme si hrát, pohybovat se, tvořit a kreslit. A nakonec si každý vytvoří pohádkový svět, který si může odnést v podobě vlastního loutkového divadla.
S sebou pohodlné oblečení, ať se nám dobře cestuje. Vhodná je i deka, když se v nějaké zemi budeme chtít zastavit. A chuť poznat něco nového. V případě dotazů pište na email: lucie.kuce@gmail.com.

Lektoři: Lucie Kučerová a Klára Bednaříková, studentky Ateliéru divadla a výchovy, DIFA JAMu v Brně.


X • Diskusní seminář aneb Seminář pro ty, kteří si nevyberou

Seminář pro ty, kteří chtějí mít volný režim, přesto chtějí vidět hlavní i inspirativní program a nezávazně si o něm povídat nejenom ve večerních veřejných diskusích, ale třeba i u ranní kávy s některým z členů lektorského sboru a především s Jakubem Vašíčkem. Součástí semináře jsou odborné přednášky v Muzeu loutkářských kultur.

Lektoři: Jakub Vašíček a členové lektorského sboru


Z • Loutkářská konzervatoř

Hledání nových cest v současném českém loutkářství aneb Pokud má člověk objevovat něco nového, musí nejdříve vědět, co tu už bylo.
Seminář celoročního vzdělávacího cyklu určeného všem, kteří se chtějí nechat okouzlit loutkovým divadlem. V této chvíli je kurz otevřen pro uchazeče o druhý ročník.

Lektoři: Michaela Homolová a Filip Homola další přizvaní odborníci


A jestli si s výběrem nevíte rady, zavolejte.
Poradíme (606 644 294).
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.