Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: Dobřichovické divadelní slavnosti 2013 - program a komentář. Web Dobřichovické divadelní společnosti a RUCH Řevnice.

Dobřichovické divadelní slavnosti 2013 - 5. ročník

Letošní Dobřichovické divadelní slavnosti se kvapem blíží, a tak přípravy 5. ročníku tohoto divadelního svátku v současné době vrcholí. Dobřichovická divadelní společnost tentokrát připravila pro diváky pel-mel složený ze dvou vlastních nově nastudovaných her, ale také přizvala několik dalších amatérských souborů se svými skvosty. Můžeme se tedy těšit na pestrobarevnou přehlídku mimořádných a pozoruhodných výkonů a zážitků. Kromě toho vystoupí v průběhu festivalu ještě známá vokální skupina Dobrý večer Quintet, takže i hudbou bude potěšena divácká duše. Všechna představení budou uvedena na nádvoří dobřichovického zámku (Rezidence Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou) od 20.30 hodin.

Program Dobřichovických divadelních slavností:
14. 6. Klinika doktora Řezníčka - Divadelní sdružení Tyl
27. 6. V levé poledne - Divadlo V.O.S.A.
5. - 6. 7. Bordel na ministerstvu - Dobřichovická divadelní společnost
7. 7. Zajíc v pytli - Divadlo Boski
13. 7. Co věděla Klára Kovalová (a musela zemřít!) - Studio mladých
14. 7. Koncert vokální skupiny Dobrý večer Quintet - již od 18 hodin
17. - 19. 7. Sladké tajemství - Dobřichovická divadelní společnost
25. - 28. 7. Bordel na ministerstvu - Dobřichovická divadelní společnost

A ještě něco navíc! Rodiče s dětmi zveme na představení divadla Kukadýlko, které připravilo hru na motivy lidových pohádek Jak dobrák se stal králem a vykuk do pekla přišel. Sepsal Jiří M. Šimek, hudbu napsal Petr Hepnar, režie se ujala Lucie Kukulová. Představení se hraje 1. 6. ve 14 hodin na louce pod zámkem v Dobřichovicích.

Změna programu vyhrazena. Vstupenky si můžete rezervovat na e-mailu rezervace@divadlodds.cz nebo koupit v předprodeji ve Vinárně U Karoliny, zámek Dobřichovice.

Kateřina Věnečková



Dobřichovické divadelní slavnosti 2013

Úspěšné divadelní slavnosti
(článek převzatý z titulu "Náš region")

Představením Bordel na ministerstvu skončily poslední červencovou neděli letošní Dobřichovické divadelní slavnosti. Od 14. června se na nádvoří dobřichovického zámku představily celkem čtyři divadelní soubory a dvě kapely, které odehrály celkem 14 představení. Čtrnáctideník "Náš region" při této příležitosti požádal Petra Říhu, principála Dobřichovické divadelní společnosti o.s. o rozhovor.

Jaké byly letošní Dobřichovické divadelní slavnosti?
Myslím, že velmi úspěšné. Díky pochopení radnice města, která nám mj. poskytla zdarma prostory nádvoří zámku, jsme letos připravili již pátý ročník tohoto festivalu. Uvedli jsme celkem 14 představení, které shlédlo na nádvoří zámku zhruba 1 500 diváků! Kromě našeho souboru - tedy Dobřichovické divadelní společnosti - se předvedly další tři soubory a dvě kapely.

Které to byly?
Festival zahájilo Divadelní sdružení Tyl z Bakova nad Jizerou představením Klinika Dr. Řezníčka. Poté se představilo Divadlo V.O.S.A aneb Vestecký divadelní soubor amatérů, které je autorským divadlem z Vestce u Nymburka. Na divadelních slavnostech vystoupil s komedií V levé poledne. "Co věděla Klára Kovalová (a musela zemřít!)" je strhující ultradetektivní fúrie. Hru uvedl soubor Studio mladých, které má za sebou již tři sezony v Roztokách u Prahy.

S čím přispěl domácí soubor?
Dobřichovická divadelní společnost uvedla v mojí režii komedii Bordel na ministerstvu od francouzských autorů Jeana Franca a Guillaume Melanie. Tato hra se hraje v Paříži s velkým úspěchem, a i když někomu může připomínat současné dění v naší zemi - o politiku v ní příliš nejde. Uvedli jsme i další komedii - Sladké tajemství autora Raye Cooneyho, v režii senátora Jiřího Oberfalzera.

V rámci festivalu vystoupily i hudební skupiny.
Ano, jednak to byl Dobrý Večer Quintet, což je ryze vokální soubor bez použití hudebních nástrojů. A také kapela Harry band se svými hosty - seskupení muzikantů, fungujících již osm let na pražské i mimopražské scéně.

Děkuji za rozhovor: Michal Korol, Náš region



Letošní Dobřichovické divadelní slavnosti se kvapem blíží, a tak přípravy 5. ročníku tohoto divadelního svátku v současné době vrcholí. Dobřichovická divadelní společnost tentokrát připravila pro diváky pel-mel složený nejen ze dvou vlastních nově nastudovaných her, ale také přizvala několik dalších amatérských souborů se svými skvosty. Můžeme se tedy těšit na pestrobarevnou přehlídku mimořádných a pozoruhodných výkonů a zážitků.

Kromě toho vystoupí v průběhu festivalu ještě známá vokální skupina Dobrý večer Quintet, takže i hudbou bude potěšena divácká duše.

Všechna představení budou uvedena na nádvoří dobřichovického zámku (Rezidence Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou) od 20.30 hodin.

Věříme, že počasí vyjde, že amatérské divadelníky podpoří i početné publikum, oni zase rádi přispějí svým snažením k dobré náladě a příjemnému prožitku.

----------

Festival zahájí Divadelní sdružení Tyl z Bakova nad Jizerou představením Klinika Dr. Řezníčka. DDS začala rozvíjet slibnou spolupráci s bakovskými letos, právě v roce, kdy tento soubor slaví 140 let svého působení, i když věkový průměr jeho členů je daleko nižší.

Připravili pro nás lechtivou komedii francouzského autora o plastické chirurgii v obsazení pěti žen a jednoho muže v režii Magdy Melicharové. Účinkují Magda Fantová, Danuše Janečková, Vlasta Šléglová, Zuzana Antošová, Vlasta Bobková a Miloslav Masopust.

Miloslav Masopust, herec a manažer Divadelního sdružení Tyl řekl o tomto představení: "Věřte mi, že takovou inscenaci jsme ještě nedělali. Nebojte se, zůstáváme u komedie, což je žánr, který se nám dobře studuje a divákům se na něj dobře kouká. Ale tohle je těžce současná komedie. Prostě jsme se vrhli do zpracování současného, trochu bulvárního, tématu. Musím tedy předem upozornit na některé věci, se kterými se u nás v divadle setkáte dnes poprvé - prsa, zadek (pořád se o nim mluví), erotika - jo, jo, je to tam, operace - ty nejsou vidět přímo, stačí jejich výsledky a ty prachy, co to stálo."

Nenechte si ujít 14. června od 20.30 hod.

----------

Divadlo V.O.S.A aneb Vestecký divadelní soubor amatérů, které je autorským divadlem z Vestce u Nymburka působí od roku 2003. Píše si vlastní hry "na tělo" proto, aby jak sami říkají, "si je pak mohli sami lépe užívat." Věnují se výhradně komediím pro dospělé a pohádkám pro děti.

Na divadelních slavnostech vystoupí s komedií s popěvky a tanečky zasazenou do prostředí Divokého západu nazvanou V levé poledne. Divoký západ je život drsný jako neohoblovaná skluzavka, plný změn a nečekaných zvratů. Není dne, kdy by hrdinové nenasazovali své životy všanc. Otěže všeho má v rukou Správní rada Divokého západu, jíž předsedá náčelník Apačů zvaný Leklý Petra. Jeho věrnými našeptávači jsou ti nejlepší z nejlepších - neúnavný vykradač bank Butch Cassidy, vždy neomylný pistolník Buffalo Bill, falešný hráč pokeru s kamennou tváří Mawerick a zloděj koní Speedy Gonzáles, který je rychlý jako vítr. Do příběhu se také vloží obhajovatelky domácího štěstí Ribbana, Winnifred, Felicity a Tornádo Lou.

Představení uvidíte 27. června od 20.30

----------

O novém představení Bordel na ministerstvu Dobřichovické divadelní společnosti napsal principál a režisér divadla Petr Říha.

Nejedná se o titulek převzatý z bulvárního tisku, i když by se možná hodil na nejedno české ministerstvo, ale o název nové divadelní komedie připravované na letošní letní divadelní sezonu v Dobřichovicích.

Stalo se téměř již tradicí, že Dobřichovická divadelní společnost uvádí na nádvoří dobřichovického zámku, v rámci Dobřichovických divadelních slavností a v režii Petra Říhy, výpravné divadelní inscenace, téměř muzikály, s velkým množstvím účinkujících a s živým orchestrem. Vzpomeňme na loňské Světáky, předloňské Zvonokosy, kde si vždy zahrála většina členů společnosti.

V letošní letní divadelní sezoně je režisér Petr Říha nucen se od zavedené tradice trochu odchýlit a tak připravuje se svými pouze sedmi herci, přesněji pěti herečkami a dvěma herci, nepoliticky korektní komedii Bordel na ministerstvu od francouzských autorů Jeana Franca a Guillaume Melanie. Tato hra se hraje v Paříži s velkým úspěchem a dá se říci, že to není zcela neaktuální současná komedie, i když v ní o politiku příliš nejde. Jak to tak u těchto komedií bývá, v základě jde o to, kdo s kým.

I letos si zahraje s dobřichovickými ochotníky profesionální herečka Renata Rychlá, členka pražského divadla Ypsilon, která zde hraje ministrovu budoucí bývalou a zapřisáhlou nepřítelkyni šéfky kabinetu ministra v podání Hedviky Hájkové. Také v dalších rolích se představí známé tváře a opory Dobřichovické divadelní společnosti. Tak Alena Říhová ztvární naprosto střelenou energickou matku šéfky kabinetu, velkou svůdnici a nenasytnou konzumentku mužů. Mladíka pro všechno na ministerstvu, údržbáře s božskou tváří i postavou hraje Jan Seidel, jemuž zdatně pomáhá nádherná puberťačka, někdy překvapivě zralá, zbytek času zas rozmazlená Sára, dcera šéfky kabinetu, v podání Denisy Hrubé.

Svou premiéru na divadelních prknech bude mít Tomáš Strnadel v roli ministra školství, který je mírně (přes svoji důležitou funkci nebo právě kvůli ní) mimo realitu a mladičká Aneta Blažková v roli kamarádky Sáry.

Scénu navrhla hostující profesionální scénografka Jitka Nejedlá.

Komedii můžete vidět premiérově 5. července a s reprízami 6. a 25.-28. července od 20.30 hod.

----------

Divadlo Boski uvede hru Zajíc v pytli "krále vaudevillu" Georgese Feyedau v režijní úpravě Ivana Drbohlava a Petra Širce. Je to veselá komedie ze začátku 20. století plná změn, nevyřčených přání a tužeb, v níž zjistíte, že se za 100 let tak moc zase nezměnilo. V hlavních a vedlejších rolích vystupují Ivan Drbohlav, Kateřina Šircová, Tereza Kopsová, Florian Žarka, Michal Němeček, Irena Neradová, Richard Moravec a Petr Kopsa. Režie Petr Širc. Soubor s tímto představením účinkoval také v Divadle Na jezerce Jana Hrušínského. Irena Neradová je dlouholetou členkou DDS. Irena Neradová je dlouholetou členkou DDS, mohli jste ji i Petra Širce vidět například ve hře DDS Zvonokosy.

Máme se na co těšit 7. července od 20.30 hod.

----------

Co věděla Klára Kovalová (a musela zemřít!) - Strhující ultradetektivní fúrii, ve které si finálním rozzuzlením nemohou být jisti nejen diváci, ale ani herci, uvede soubor Studio mladých, které má za sebou již tři sezóny v Roztokách u Prahy. Jedná se o uskupení tří kamarádů, kteří se rozhodli dělat divadlo po svém bez ohledu na zažité konvence a postupy, a také ho tak dělají.

Proč musela Klára Kovalová zemřít? Kdo jí zavraždil a kdo z toho bude mít prospěch? A bude z toho vůbec někdo smutný? Časopis Odraz k této hře uvedl: "Představení může při svém dopadu na diváka jak potěšit jeho srdce, tak vzbudit jeho úsměv, což v době, kdy korupce, jiných loupeží a jiných úkladných vražd jsou plné noviny, není právě málo. Možná právě proto je docela dobré zajít občas do divadla."

Bude uvedeno 13. července od 20.30 hod.

----------

Dobrý Večer Quintet je a'capellový, tedy ryze vokální soubor bez použití hudedních nástrojů. Nová show skupiny je inspirována písničkami z 60. let, ovšem v netradičním pojetí. Repertoár je složen ze spirituálů, jazzových, swingových a popových melodií, spirituálních variací na písničky z Osvobozeného divadla Voskovce a Wericha, variací na písně Beatles,
J. Gerschwina, J.S. Bacha, L. Bernsteina a jiných. Tato pestrost zaručuje, že si může vybrat opravdu každý bez rozdílu věku. Dobrý Večer Quintet vyprodává sály v Čechách i zahraničí, spolupracuje s mnohými hvězdami a také se věnuje výchovně - vzdělávací činnosti. Členy souboru jsou Šárka Frančová, Jana Kozlíková, Jaromír Holub, Edward Tomas a Ondřej Ruml.

Koncert se koná 14. července, tentokrát již v 18 hodin.

----------

Komedie DDS Sladké tajemství autora Raye Cooneyho v podání herců Dobřichovické divadelní společnosti měla premiéru letos v březnu v kino - divadle v Řevnicích.

Děj zavádí diváky do prostředí londýnské nemocnice mezi záletné doktory a půvabné sestřičky, kdy jedno malé "sladké tajemství" obrátí chod nemocnice vzhůru nohama.

V režii senátora Jiřího Oberfalzera v hlavních rolích předvádí své komediální nadání stálice DDS Jiří Šafránek, Karel Král, a Jan Seidel. V dalších rolích vystupují Eva Koppová, Alice Čermáková, Alena Říhová, Petr Kaplan, Jan Tarant, Alexandr Skutil, Jana Strunecká, Ondřej Wald a Barbora Němcová.

Po několika reprízách se tato konverzační komedie dočkala velkého úspěchu v divadle Semafor, kde ji shlédli i Jiří Suchý s Jitkou Molavcovou, kteří po představení přišli hercům a režisérovi osobně poblahopřát.

Hraje se 17., 18., 19. července od 20.30 hod.

----------
Harry band a hosté

kapela:

Ota "Otík" Matoušek - kytara, zpěv, foukací harmonika, kazu
Jan "Harry" Drašnar - basa, zpěv, kazu
Zdeněk "Mošna" Hradecký - klávesové nástroje, zpěv
Zdeněk "Pospa" Pospíšil - bicí, zpěv

hosté:
Jindřich "Pindr" Hašek, Ivan "Sak" Jandečka a další

Unplugged band fungující již 8 let na pražské i mimopražské scéně.
Zaměření - mix stylu Rock "n" Roll, soul s příměsí funky.
Harry band si vedle vlastní tvorby dovolil předělat do své akustické podoby některé hudební lahůdky velikánů jako je Eric Clapton, B.B. King, Holmes Brothers, Chuck Berry a.t.d.

Koncert se koná v sobotu 20.července od 19:30 na zámeckém nádvoří

Ať žije divadlo a to naše zvlášť!
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.