Databáze českého amatérského divadla

Osobnosti: MELICHAR, Jan, MUDr.

Datum narození: 15.11.1810
Místo narození: Skuteč
Datum úmrtí: 24.2.1901
Místo úmrtí: Křižanov
Byl synem skutečského městského lékaře. Nejdřív navštěvoval školu ve Skutči, poté krátce pobyl na tzv. handlu ve Svitavách, kde se zdokonaloval v němčině.
V roce 1822 nastoupil do piaristického gymnázia v Litomyšli, po jeho skončení v roce 1830 se zapsal na medicínu na pražské univerzitě.
V letech 1838-1845 působil v Chrudimi. Poté působil krátce v Praze a ve Slaném. Od roku 1849 vykonával lékařskou praxi v rodné Skutči,
v letech 1856-1891 zastával úřad vrchnostenského a obvodního chirurga v Křižanově na Moravě.
Již od dětských let se živě zajímal o divadlo, vzpomínal zejména na silné zážitky z loutkového divadla.Také jeho matka v mládí hrála s ochotníky divadlo. Na gymnáziu v Litomyšli měl poprvé příležitost vyzkoušet své možnosti v deklamaci a v příležitostných divadelních vystoupeních, jak to odpovídalo piaristickým divadelním tradicím.
Za vysokoškolského studia se pokusil psát dramata a veselohry, které o prázdninách společně s dalšími studenty provozoval ve Skutči. Jejich prázdninová divadelní aktivita patřila v té době k jedné z nejagilnějších v zemi. M. a Antonín Rybička, budoucí literární historik byli nadšenými organizátory těchto studentských představení. O prázdninách připravili zpravidla 5-6 premiér.
1828 uvedli mj. Cunovy Loupežníky na Chlumu, v následujícím roce Klicperovu hru I dobré jitro,
V roce 1834 o Velikonocích, společně s Antonínem Rybičkou, pozdějším literárním historikem, a dalšími kolegy navštívil Vojtěcha Nejedlého na Žebráku a tam předvedli Klicperovu hru Loketský zvon.
Jeho kariéra ochotnického herce vyvrcholila v letech 1834-1837, kdy se stal členem Tylovy divadelní družiny, která svépomocí zbudovala v bývalém refektáři v Kajetánském domě na Malé Straně ochotnickou scénu, která měla umožnit mladým vlasteneckým příznivcům divadla uskutečnit jejich moderní představy o českém divadle.
Do divadelního života se M. zapojil i v Chrudimi a v Slaném.
Na svém posledním působišti v Křižanově se zasadil o zřízení čtenářsko-pěveckého spolku a zbudoval ochotnické divadlo, což přispělo k národnostnímu probuzení tohoto městečka. Pro ochotníky v Křižanově napsal hry Všecky Anny aneb Pan student na hruškách a Pan kancelářský co vlastenec.
Bibliografie:
Autorské práce:

Divadelní hry (nepublikované):
Smíření, 1832
Křižáci, 1834
Posvícení ve Skutči, 1835
Herci, 1841
Rozervanec, 1843
Všecky Anny aneb Pan student na hruškách
Pan kancelářský co vlastenec




Životopisné:
SRBA, B.: České divadlo v Kajetánském domě na Malé Straně. Diplomová práce. JAMU 1955.

SRBA, B.: Kajetánské divadlo, in Česká divadla - encyklopedie divadelních souborů. Praha, DÚ 2000, s. 202.

ZÁSTĚRA, K.: MUDr. Jan Melichar. Divadelní listy 1901, s. 207-08, 230-31, 232-33, sb. Divadelní Chrudim, 1934 s. 38.

AS 1984, č. 7, s. 23 - studie.

Související Osobnosti

Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':