Soubory: Tyl, JDO / Metaz

 
 

Související Geografické celky

 
  Stav: neexistuje
Založení / první zpráva: 1872
Ukončení činnosti / poslední zpráva: 195x
Působení: 189x, 190x, 191x, 192x, 193x, 194x, 195x
 
  1870 k hostinci Václava Pilnáčka přistavěn sál s jevištěm.

1872 založen Zábavní a vzdělávací spolek Tyl, spolupracoval s pěveckými jednotami Libuše a Vlastimil,
27.10. úvodním představením Rud. Vunš: Bez hlavy, bez srdce, jednoaktovka, dále mj. -
1896 - A. Lokay: Růžová pouta, L. Archleb: Slavnostní schůze.
1897 - operetní novinka ředitele zpěváckého spolku ve Mšeně Pavla Režného Na samotě, Jan Vávra: Konkursy pana notáře, Fr. Ruth: Utopený manžel.
1898 - Lad. Stroupežnický: Václav Hrobčický z Hrobčic, M. Balucki: Těžké ryby, J. Vávra: Pod krovem otcovským, E. Pešková dle Světlé: Kříž u potoka.
1902 - Fr. Šípek (?): Václav Hora.
1903 - Václav Štech: Ohnivá země, Al. Jirásek: Otec,
1904 - G. Davis: Ženílkov.

1906 - JDO Tyl sehrála v den Havlíčkovy oslavy Šamberkovu hru Karel Havlíček Borovský.
1910 - 26. 12. - Ferd. Oliva: Julinčiny vdavky.
1911 - 24. 9. - B. Viková-Kunětická: Representantka domu, 10. 12. k připomenutí Jiráskových 60. narozenin uvedena Vojnarka v režii Ad. Sála.
1912 - 8. 4. - Michal Balucki: Klub mládenců, režie F. Bičiště; J. Skružný: Venouš Dolejš, příhody malého nezvedence ve 4 jedn.
1912 - 3. 11. - K. Rožek: Červ, ve prospěch Červeného kříže balkánských slovanských států, režie V. Šrajbr. -
17. 12. - K. Rožek: Podzimní svítání, drama, režie V. Šrajbr; 26. 12. - Abrahamowicz a R. Ruszkowski: Manžel ze šetrnosti, fraška, režie A. Sál.

1922 - J. K. Tyl: Strakonický dudák - slavnostní představení k 50 letům trvání JDO.

1937 JDO Tyl v seznamu členských souborů ÚMDOČ.


1940 - v divadle U Šrajbrů Tyl sehrál Lounského hru K. H. Mácha, režie Adolf Řešátko.
činnost spolku dokumentována ve SOkA HK do roku 1950

1952 místní divadelní spolky sloučeny do DS Metaz Kukleny
 
  Bibliografie:
ZPRÁVA o činnosti ÚMDOČ za rok 1937. Seznam spolků a odborů sdružených v ÚMDOČ, s. 72.

Thalie 1896-7, č. 15, s. 192, č. 19-20, s. 234.
Thalie 1897-8, č. 8, s. 63, č. 16-17, s. 136.
Thalie 1898-9, č. 4, s. 31, č. 5, s. 40, č. 8, s. 63, č. 19, s. 151.
Divadelní listy 1902-3, č. 1, s. 20, č. 8, s. 144, č. 12, s. 216.
Divadlo 1904, č. 12-13, s. 291.
Divadlo roč. 5, 1906, č. 1, s. 31.
Divadlo roč. 11, 1912-1913, příl. 3, s. 25.
Divadlo roč. 11, 1912-1913, příl. 5, s. 46.
Divadlo roč. 11, 1912-1913, příl. 2, s. 16.

Ochotnické divadlo 1911/1912, roč. 1, č. 2, listopad 1911, s. 26; č. 5, 20. 12. 1911, s. 58.
 
  Archivy:
kART:
Pozůstalost H. G. Lounského, 1 pl.

Praha, Národní archiv:
Fond ČM 1856-1883, i. č. 572, sg 30/6/4895, JDO.
Fond ČM 1884-1900, i. č. 1701, sg 30/209/118, JDO v Kuklenách 1893.

Státní okresní archiv Hradec Králové
Název fondu (sbírky): Jednota divadelních ochotníků Tyl Kukleny
Časový rozsah: 1872-1950
Metráž: 0,30 bm (vše je zpracováno a inventarizováno)
Tematický popis: Pamětní kniha 1872-1944 podklady 1945-1950,protokoly schůzí 1898-1914,knihy oběžníků 1892-1913,korespondence 1929-1934,účet.knihy aj. 1872-1930,plakáty 1872-1943 aj.
Archivní pomůcky
ZIMMERMANN P.: JEDNOTA DIVADELNÍCH OCHOTNÍKŮ TYL KUKLENY 1872-1950. Inventář, 1972, s. 5, ev.č. 119.
 
 

Související Texty

 
 

Související Obrázky

Kukleny, Tyl, dějiny dle SOKA HK 1
Kukleny, Tyl, dějiny dle SOKA HK 2
Kukleny, Tyl, fond SOKA HK
Kukleny, Tyl, inventář SOKA HK
Kukleny, Tyl, Karel Hznek Mácha - plakát, 1940


 
 

Související Opony

 
 

Mapa působení souboru - Tyl, JDO / Metaz

Mapy jsou v testovacím provozu. Data nemusí být přesná a úplná.
 
  Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
 
Kukleny, Tyl, Karel Hznek Mácha - plakát, 1940