Databáze českého amatérského divadla

Osobnosti: CHALOUPKA, Adolf

Datum narození: 13.4.1894
Místo narození: Rokycany
Divadelník a literát.
Původním povoláním středoškolský pedagog, poté divadelní ochotník a režisér, organizátor a metodik.
Na ochotnické scéně stál poprvé jako sextán v roli hraběte Döhnfurta v Davisových Katakombách.
Ochotnické divadlo hrál v Rokycanech, v Příbrami, v Jičíně a posléze v Praze, v Praze i režíroval.
Z významných rolí: Adam Skalický v Krejčího Půlnoci, Petruccio v Shakespearově Zkrocení zlé ženy aj.
Pro pracovní vytížení se musel vzdát praktické práce na scéně.
Působil jako přednosta divadelního odboru Ministerstva lidové osvěty, v Masarykově lidovýchovného ústavu (předseda divadelního odboru) a v Svobodném učení selském (předsedou Ústředí venkovského divadelnictví). V Masarykově lidovýchovném ústavu přispíval k výchově divadelních ochotníků.
Pro ochotníky napsal řadu publikací, jež přispěly k výchově pracovníků této oblasti.
Z jeho odborných textů:
1922 Ochotnické divadelnictví (s L. Richtrem),
1926 Divadlo všem,
1931 Ochotnická dramaturgie,
1939 Repertoárová příručka (s A. Skálou), Úprava scény (sborník), Hrajme aktovky (s A. Skálou),
1942 redakce sborníku Hry pro lidová jeviště.
Rozsáhlá přednášková činnost, přednášky v rozhlase, spolupráce při organizování divadelních výstava soutěží, referáty o divadelních novinkách v osvětových časopisech
Bibliografie:
Autorské práce:
1922 Ochotnické divadelnictví (s L. Richtrem)
1926 Divadlo všem
1927 České drama selské
1928 České divadlo 1918-28
1931 Ochotnická dramaturgie
1932 Česká veselohra¨
1932 Repertoirová příručka (s Ant. Skálou)
1939 Úprava scény (sborník), Hrajeme aktovky (s A. Skálou)
1942 Hra pro lidové jeviště (red.).

O jeho práci:
VE SLUŽBÁCH Thalie II, kap. Tomu věnec budiž dán, Soubor dokladových statí. Liberec, V. Talík za spolupráce ÚMDOČ, PhDr. Adolf Chaloupka, Praha, str. 80-81.

Ochotnické divadlo 1932, č. 1, s. 7.

Související Obrázky

Horizontální kulisa. Chaloupka-Richter
Nároží chalupy. Chaloupka-Richter
Obálka publikace: CHALOUPKA, Adolf - SKÁLA, Antonín: Repertoirová příručka
Titulní strana publikace: CHALOUPKA, Adolf: Divadlo všem
Vložkové kulisy. Chaloupka-Richter


Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
Titulní strana publikace: CHALOUPKA, Adolf: Divadlo všem
Horizontální kulisa. Chaloupka-Richter
Vložkové kulisy. Chaloupka-Richter