Databáze českého amatérského divadla

Osobnosti: ZÁKREJS, František, Polička

Datum narození: 7.5.1839
Místo narození: Polička
Datum úmrtí: 19.6.1907
Místo úmrtí: Náchod
Dramatik, spisovatel, divadelní a literární kritik, čestný člen spolku Tyl v Poličce.


Gymnázium studoval v Hradci Králové
1858-1862 práva v Praze.
1865-1872 působil jako okresní tajemník v Poličce, kde byl mj. ředitelem ochotnického spolku. Důvěrný přítel rodiny Martinů.
1869 zde napsal podle pověsti J. Ehrenergra (krajový folklor) hru Anežka (týž rok měla premiéru, knižně 1882) k 50. výročí českého ochotnického divadla v místě, kde se stala kultovní hrou uváděnou k výročím - např. v roce 1929 ji navštívilo
10000 diváků - do roku 1943 se hrála 43x, hrála se i po celé 20. století, vždy v 5-10letých intervalech, např. 1970 ve Vinklerově úpravě, režii zkušeného Josefa Dvořáka, na scéně Karla Pokorného, s hudbou Fr. Šauera.

Později působil v Praze jako bankovní úředník, kromě toho byl dlouhodobě divadelním a literárním kritikem ve Vlčkově Osvětě.

"Redigoval Všeobecnou knihovnu, Ústřední knihovnu, Posla z Prahy, Národní bibliotéku a další časopisy, zakladatel Jednoty českých dramatických spisovatelů, vedl rubriku Divadelní rozhledy v časopise Osvěta, autor četných divadelních her - Národní hospodář, Naši vyhráli, Národovci. Snad nejproslulejší jeho hrou je Anežka, truchlohra z poličského prostředí na motivy pověsti sepsané korouhevským rodákem, pozdějším sídelním kanovníkem vyšehradským Josefem Ehrenbergerem pod názvem Poslední poprava na Šibeničném vrchu."

Otec ing. arch. Vladimíra Zákrejse (viz), jenž významně ovlivnil rozvoj moderního českého loutkového divadla v prvních destiletích 20. století.
Bibliografie:
Dramata knižně:
1867 Národní hospodář
1872 Poděbradovna
1873 Dvé krásných očí
1879 Král svého lidu
1881 Červenobílá stolístka
1882 Anežka

O něm:
DĚJINY české literatury III. Praha, Academia 1961, s. 609.

MÍSTOPIS českého amatérského divadla II. Heslo Polička. Praha, IPOS-ARTAMA 2002, s. 187-188.

ZPRÁVA o Anežce. (Podepsáno bk.) Amatérská scéna 1970, č. 1, s. 4-5.

Divadlo 1907, s. 421 - krátký nekrolog, foto.

Související Přehlídky

Související Obrázky

Lomnice nad Popelkou, divadelní spolek, Zákrejs, Anežka - plakát, 1887
Polička, ex KLEIN, Adolf, 190 let ochotnického divadla v Poličce, s.012, Frant. Zákrejs, Anežka , tit str. 1883, 1922
Polička, Tyl, Anežka, 1869
Polička, Tyl, Anežka, 1869-1935
Polička, Tyl, Anežka, 1869-1969
Polička, Tyl, Anežka, 1939-2002
Polička, Tyl, Anežka, 1969
Polička, Tyl, Anežka, 2009
Polička, Tyl, Anežka, 2013 00
Polička, Tyl, Anežka, 2013 00
Polička, Tyl, Anežka, 2013 00
Polička, Tyl, čestní členové spolku, s. 1, 1868-1893
Polička, Tyl, odhalení pamětní desky spisovateli Františku Zákrejsovi, 1992
Polička, Tyl, Zákrejs František: Anežka, 1969, 16. nastudování, dojmy doc. Jaroslava Kolára, 1969
Rychnov nad Kněžnou, Tyl, Zákrejs, Anežka - plakát, 1888


Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':