Databáze českého amatérského divadla

Osobnosti: BALDESSARI-PLUMLOVSKÁ, Vojtěška, LD

Datum narození: 17.4.1854
Místo narození: Plumlov
Datum úmrtí: 31.3.1934
Místo úmrtí: Olomouc
BALDESSARI PLUMLOVSKÁ (vl. jménem Baldessariová)

Narodila se v česko-německé rodině jako nejstarší dcera rakouského státního úředníka. V Plumlově u Prostějova navštěvovala dvojtřídní obecnou školu, vzdělání si doplňovala četbou. V roce 1870 se s rodinou stěhovala do Vídně a následujícího roku do Černovic na Bukovině, kam byl její otec služebně přeložen. Zde soukromně studovala učitelský ústav a v roce 1872 vykonala učitelskou zkoušku. Poté vyučovala na německé škole v Rýmařově a ve Šternberku.
1881 byla přeložena do Kroměříže, kde po dodatečné zkoušce učila na české škole. Zde setrvala až do svého penzionování.
Literární tvorbu začala psaním veršů pro děti.a mládež. V Kroměříži se zapojila do kulturního života města, pro místní spolek divadelních ochotníků začala psát pohádkové hry pro děti. Její první hru Svatoň a Milena uvedla v roce 1889 Sukova divadelní společnost. Náměty většiny svých her čerpala z lidových pohádek, pověstí a legend (mj. Honza v zakletém zámku, Krakonoš). Prolínaly se v nich pohádkové a realistické prvky, přičemž důraz na realistické konflikty ze skutečného života ji vedl k odpatetizovaní a zcivilnění jejich vyznění. Její nejúspěšnější hrou se stala poetická hra Sněhurka, částečně inspirována Kvapilovou Princeznou Pampeliškou. Pokusila se také oslovit i dospělé diváky hrou Matka (volně podle Andersena).
Vedle řady her pro činoherní scénu se věnovala, zejména pro roce 1906, kdy se přestěhovala do Olomouce, i loutkovému divadlu. Avšak již předtím v roce 1905 zvítězila v soutěži o původní loutkovou hru, kterou vypsal Klub přátel loutkového divadla na Kladně, alegoricko-pohádkovou hrou Ječmínek.

V Olomouci i sama loutkařila a zprostředkovávala výměnu zkušeností mezi kladenskými a olomouckými ochotnickými loutkáři.
1920 získala ocenění v soutěži časopisu Loutkář za loutkovou hru Horymír. Její loutkové hry byly oblíbené mezi ochotnickými loutkáři nejen pro svou snadnou proveditelnost, ale zejména pro citlivý vztah k možnostem dětského vnímání.
Bibliografie:
Autorské práce:
Hry:
Svatoň a Milena, 1889
Honza v zakletém zámku, 1900
Sůl nad zlato, 1901
Sněhurka, 1902
Zahrada sudiček, 1903
Sen vánoční, 1907
Zlatá husa, 1908
Krakonoš, 1909
Bílá růže 1910
Zlatá niť, 1912
Jura, 1913
Vánoční hra, 1916
České srdce, 1918
Pohádková princezna, 1921
Matka, 1921
Věno, 1921
Matička vlasti, 1921
Blaničtí rytíři, 1921
Záchrana matek - záchrana národa, 1923
Nepokojná Káča, 1924
Zvířátka a Petrovští, 1924 (spoluautor Q. M. Vyskočil)
Nejdražší matčin šperk, 1926
Dukátová semena, 1927
Přemysl a Libuše, 1930
Pohádka o třech princeznách (posmrtně 1939)

Loutkové hry:
Honza pán, 1905
Ječmínek, 1919
Obelišk, 1920
Horymír, 1922
Zvířátka na cestách, 1918
Probuzení, 1924
Honza a Kašpárek na cestách, 1929
Divotvorný meč, (posmrtně 1937)
Nejkrásnější řeč na světě, (posmrtně 1938)
Rozum vítězí ( posmrtně 1939)
Prodaná nevěsta, ( posmrtně 1940)

Životopisné:
BEZDĚK Zdeněk: Dějiny české loutkové hry do roku 1945, Praha 1983, s. 32n.
ČECH, František: Vojtěška Baldessari Plumlovská, Loutkář 15, 1928/29, s. 230.
DĚJINY českého divadla díl III. Praha, Academia 1977, s. 474.
vk. [KUDĚLKA Viktor]. Vojtěška Baldessari Plumlovská, Lexikon české literatury I., 1985 s.128-129.

Ostatní:
LAJKEP, Zdeněk: Dějiny ochotnického divadla v kroměříži 1865 - 1945. Kroměříž, PÁLková 1995, s. 16, 43 - 48.

Související Obrázky

Baldessari - Plumlovská Vojtěška
Divadelní hry pro mládež 1, tit., strana, Praha, Máj, sv. 4..
Divadelní hry pro mládež 2, tit., strana, Praha, Máj, sv. 4.
Sjezd loutkářů Olomouc, 1930
Vojtěška Baldessari-Plumlovská


Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
Vojtěška Baldessari-Plumlovská
Baldessari - Plumlovská Vojtěška