Databáze českého amatérského divadla

Osobnosti: PIPPICH, Karel, JUDr., Chrudim

Datum narození: 21.4.1849
Místo narození: Zlonice u Slaného
Datum úmrtí: 29.3.1921
Místo úmrtí: Chrudim
Dětství prožil v Chrudimi, kam se zase po studiích práva v Praze a krátkého působení v Jičíně natrvalo vrátil v roce 1874.
Okamžitě se zapojil do kulturního života Chrudimi a celého kraje. Byl členem různých spolků, mj. Umělecké besedy, Spolku k podpoře české literatury, Jednoty zpěváckých spolků.
Od 1885 byl starostou chrudimského Sokola,
od 1904 starosta Východočeské sokolské župy a prvním náměstkem starosty České obce sokolské. 1889-1890 a 1895-1913 byl také poslancem zemského sněmu.
Ve všech těchto funkcích intenzivně podporoval rozvoj kultury v Chrudimi. Inicioval pořádání hudebních podniků, na mnoha z nich se sám účastnil jako zpěvák a deklamátor i autor písňových cyklů.
Do Chrudimi přivedl řadu významných hostů, zejména dirigentů a hudebních skladatelů (vedle B. Smetany, A. Dvořáka, Z. Fibicha např. i 1886 francouzského skladatele C. Saint-Saënse).

Mimořádnou pozornost věnoval divadelnímu životu ve svém městě.
Již v šestnáctí letech poprvé veřejně vystoupil na chrudimské ochotnické scéně.
I za studii v Praze hrál s ochotníky, např. v roce
1873 se jako herec zúčastnil představení Shakespearova Julia Caesara, které v Novoměstském divadle sehrál Akademický čtenářský spolek (společně s ním v tomto představení hrál i A. Jirásek).

V Chrudimi navázal na divadelní aktivity A. Gallata.
1882-1897 vedl ochotnický soubor, kde působil jako režisér.
V roce 1886 zprostředkoval zakoupení divadelních dekorací Prozatímního divadla od správy Národního divadla.
Od 1903 byl intendantem městského Záloženského divadla. Usiloval o výrazné zvýšení úrovně chrudimské scény po všech stránkách. Jeho zásluhou byla na jevišti chrudimských ochotníků uvedena (na ochotnické scéně často poprvé) řada významných děl světových klasiků (mj. H. Ibsen, M. Maeterlinck).
V roce 1889 v inscenaci Ibsenova Rosmersholma, kterou režíroval, ztvárnil i titulní roli.
V Chrudimi měla premiéru i většina jeho vlastních dramatických děl. Navázal v nich na starší zápletkové komedie, ale významně pozměnil jejich vyznění tím, že se v nich zaměřil na důležité společenské problémy středostavovských vrstev venkovských měst, které považoval za důležitou sílu rozvoje české moderní společnosti (mj. Ve veřejném zájmu, Svět zásad, Slavomam).
Většina jeho her byla uvedena s úspěchem na scéně Prozatímního a Národního divadla, často je hrály i kočující divadelní společnosti, avšak největší oblibu měly u ochotníků, kteří je většinou studovali z rukopisných opisů "a všude se potkaly se skvělým úspěchem" (Divadelní listy 1/1881). Zvláště pak po vydání tiskem se mohly rychleji šířit do dalších ochotnických spolků.
1881 vyšlo knižní vydání hry Z české domácnosti
Pippich si uvědomoval velký význam ochotnického hnutí.
Od roku 1885 působil v Ústřední matici divadelních ochotníků českoslovanských, jejímž předsedou byl v letech 1890-1895.
Svým všestranným zájmem o rozvoj kultury v Chrudimi se zasloužil o to, že se tomuto městu často říkalo Atény východu.
Nově vybudované chrudimské divadlo, jehož vznik podnítil, bylo pro svém otevření v roce1934 pojmenováno na jeho počest Divadlo dr. Karla Pippicha.
Svou mimořádnou aktivitou ve všech oblastech kultury však K. Pippich svým významem zasáhl mnohem širší kulturní kontext 2. poloviny 19. století a začátku 20. století.
Bibliografie:
Divadelní hry:
Z české domácnosti (1880)
Ve veřejném životě (1884)
Vlasty sklon (libreto, 1885)
Slečna nakladatelka (1881)
Svět zásad (1890)
Slavomam (1890)

Životopisné:

B.: JUDr Karel Pippich. Divadlo 1903, s. 11-13.

CESTY českého amatérského divadla. Vývojové tendence. Zprac. Jan Císař a kol. Praha, IPOS-ARTAMA 1998, s. 59, 77, 81, 85, 404; obr. s. 77.

dh: Karel Pippich. Heslo in Lexikon české literatury 3/II. Praha, Academia 2000, s. 919-920.
HÝSEK, M.: Karel Pippich jako dramatik. In Divadelní Chrudim. Chrudim 1934, s. 76-83.

CHARVÁT, J.: O rodině Pippichově. Chrudimské vlastivědné listy 1, 1992, č. 3, s. 9.

Lch.: Dr Karel Pippich. Hudební revue 1909, s. 296.

MAKRALOUS, B.: Pippich buditel. Lidové noviny. 19. 3. 1921.

PÖMMERL, Jan: Karel Pippich - organizátor chrudimského hudebního a divadelního života. In.:Kulturní Chrudim minulosti a současnosti. - Sborník, ed. doc. PhDr. Jarmila Doubravová. hrudim 1999, s. 94-99.

R.: Karel Pippich. Česká Thalia 1888, s. 16.

RICHTER, Luděk: 50 Loutkářských Chrudimí. Praha, DDD a IPOS-ARTAMA 2001, s. 36-37.
sborník: Divadelní Chrudim. Chrudim 1934.

TLUSTÝ, F.: Paměti hudebního spolku Slavoje a hudebního života v Chrudimi. Chrudim 1907, s. 36.

VE SLUŽBÁCH Thalie II. České divadlo ochotnické. Liberec, V. Talík za spolupráce ÚMDOČ 1946, s. 102-103.

VONDRÁČEK, F.: Dr. Karel Pippich. Národní listy 19. 4. 1909.

WAGNER,Jan: Karel Pippich (1849 - 1921). Soupis osobního fondu. Edice inventářů č. 170. Vydal Památník národního písemnictví, Praha 1966. Viz Texty.

Divadelní listy 1881, č. 1, s. 11.
Archivy:
Literární archiv Památníku národního písemnictví,zámek Staré Hrady, pozůstalost, edice i.č. 170. viz Texty

LA PNP, fond Vrchlický:
Korespondence
Pippich Karel 45 1884-1895

Související Organizace

Související Obrázky

Chrudim, Divadlo Karla Pippicha, Otevření budovy, 1934
Chrudim, Loutkářská Chrudim, Zpravodaj č. 1, 1990
Chrudim, Ochotníci, Karep Pippich - rozklad k jednotlivým inscenacím, 1886
Chrudim, Ochotníci, Karep Pippich - rozklad k jednotlivým inscenacím, 1886
Chrudim, Ochotníci, Karep Pippich - rozklad k jednotlivým inscenacím, 1886
Chrudim, Ochotníci, Karep Pippich - rozklad k jednotlivým inscenacím, 1886
Chrudim, Ochotníci, Karep Pippich - rozklad k jednotlivým inscenacím, 1886
Chrudim, Ochotníci, Karep Pippich - rozklad k jednotlivým inscenacím, 1886
Chrudim, Ochotníci, Karep Pippich - rozklad k jednotlivým inscenacím, 1886
Chrudim, Ochotníci, Karep Pippich - rozklad k jednotlivým inscenacím, 1886
Chrudim, odznak k otevření Pippichova divadla s portrétem, 1934
Chrudim, SDO, Oblaka, 1914
Chrudim, SDO, skupinové foto, 1928
Chrudim, Spolek pro zbudování nového divadla, noviny, 1934
Chrudim, živý obraz, 1890, Pippich
Divadlo, časopis,1909, č.13, Pippich v sokolské uniformě na tit. str.
Ivanovice, Divadelní ochotníci, Z české domácnosti, Pippich, 62.divadelní představení, 1880 - plakát
Karel Pippich, dramatik, zpěvák a deklamátor, organizátor divadelního života v Chrudimi, jeden z prvních předsedů ÚMDOČ
Pippich Karel, foto, portrét
Pippich, K, Chrudim, rukopis.
Pippich, o uvedení hry Z české domácnosti, 1880, dopis SDO Beroun, 1. a 4. s.
Pippich, o uvedení hry Z české domácnosti, 1880, dopis SDO Beroun, s. 2 a 3
Praha-Vršovice, Bozděch, Slavomam - plakát, 1901
Putování od maškar...... až k amatérskému divadlu dneška, Jiří Valenta - Martin Taller, s. 070, ÚMDOČ
ÚMDOČ - první předsedové Jan Ladecký, Frant. Ruth, JUDr. Karel Pippich, Karel Kettner
Vídeň Wien, Ringtheater, požár divadla, kresba Karla Pippicha, 1881


Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
Pippich Karel, foto, portrét
Divadlo, časopis,1909, č.13, Pippich v sokolské uniformě na tit. str.
Karel Pippich, dramatik, zpěvák a deklamátor, organizátor divadelního života v Chrudimi, jeden z prvních předsedů ÚMDOČ
Chrudim, SDO, Oblaka, 1914
Chrudim, SDO, skupinové foto, 1928
ÚMDOČ - první předsedové Jan Ladecký, Frant. Ruth, JUDr. Karel Pippich, Karel Kettner