Databáze českého amatérského divadla

Osobnosti: HLOUŠEK, Jaroslav, Praha, LD

Datum narození: 18.7.1875
Místo narození: Karlín (Praha)
Datum úmrtí: 3.1.1957
Místo úmrtí: Praha
Autor próz a dramat pro děti a mládež. Studoval na učitelském ústavě v Praze, jako učitel působil v různých částech Prahy.

1900-1923 učil na Vinohradech, kde se pokusil zorganizovat stálou loutkovou scénu pro školní děti. 1909 se stal předsedou přípravného výboru pro zřízení „Loutkového divadla na Královských Vinohradech“ v školní tělocvičně a v dalších letech jeho hlavním pořadatelem. V duchu svých představ o loutkovém divadle jako „ušlechtilé zábavě“ dětí se snažil místo zastaralých her lidových loutkářů obohatit repertoár scény novými hrami jednak překlady cizích autorů, zejména německého dramatika F. von Pocciho (mj. Princ Červánek,Červená Karkulka, Král lesů ), jednak vlastní tvorbou.

Pro loutky napsal řadu her, některé vydal v edici Knihovna Loutkového divadla na Královských Vinohradech. Snažil se zábavní formou působit na smysl dětí pro mravní hodnoty. Vliv F. von Pocciho, kterého překládal, se projevil v jeho fraškovité „pohádce na ruby“ Svatba páně Panfucová.

V době před první světovou válkou, kdy se teprve začaly zřizovat stálé ochotnické loutkové scény, měla jeho činnost, zejména autorská, pozitivní vliv na rozvoj českého ochotnického divadelnictví. Později, v 20. a 30 letech se již jeho hry s důrazem na výchovné aspekty přežily, avšak některé, např. Zvířátka a Petrovští, si svou popularitu uchovaly i nadále.
Bibliografie:
Bibliografie:
Autorské práce:

Bílý orel (loutková hra), 1908
Dolarové princezny (loutková hra), 1918
Drahokam (loutková hra), 1908
Kašpárek mezi Tatary (loutková hra), 1931
Kašpárek v Kocourkově (loutková hra), 1924
Králové živlů (loutková hra)
Krysař (hra), 1940
Mluvící pták (hra pro děti), 1908
Sad (loutková hra), 1908
Sedlák a medvěd (loutková hra)
Strejček a Kašpárek (loutková hra)
Svatba páně Panfucova (loutková hra)
Zvířátka a Petrovští (loutková hra), 1910

Klasik loutkových her. (K překladům her hraběte Pocciho.) Loutkář I, 1911, s. 82-83, 98-99.
Režisérské poznámky. Český loutkář 1, 1912, s. 144-145.
Z mých zkušeností. Český loutkář 1, 1912, s. 13-15.

Životopisné:

BEZDĚK, Zdeněk: Dějiny české loutkové hry do roku 1945. 1983, s. 45.

Vaška Sojky Soupis československých loutkových her, scén a výstupů. 1929.

N-ý: Přání zdraví a klidu, Československý loutkář 6, 1956, s. 24
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':