Databáze českého amatérského divadla

Osobnosti: LADECKÝ, Jan

Datum narození: 13.5.1861
Místo narození: Praha
Datum úmrtí: 20.7.1907
Místo úmrtí: Praha
Divadelní kritik, prosazující realistické tendence v české dramatice, významný funkcionář ÚMDOČ, dramatik a prozaik.
Absolvoval reálku v Praze v Ječné ulici a učitelský ústav.
Od 1880 učil v Nadějkově u Sedlčan, od 1884 v Prachaticích.
Od 1887 zanechal učitelství a začal v Praze vydávat – se značnými finančními oběťmi – divadelní časopis Česká Thalia (1887-1892) a začal se věnovat organizaci českého divadelnictví.

Pro zvýšení úrovně českého ochotnického divadla ve prospěch lidovýchovy vypracoval seznam her doporučených k uvádění. Vzorem české dramatické produkce mu byli Stroupežnického Naši furianti, ze světové dramatiky vyzdvihoval Gogolova Revizora „jako dílo, jež o století předběhlo čas a položilo základ moderní realistické komedie“. Kladně hodnotil díla A. Jiráska (Vojnarka), M. A. Šimáčka (Svět malých lidí), J. Štolby (Závěť), G. Preissové (Její pastorkyňa) a F. A. Šuberta (Jan Výrava).

1895-1900 byl starostou ÚMDOČ (Ústřední matice divadelních ochotníků českoslovanských),
1897-1900 redigoval její orgán Thalie. V něm mj. uveřejňoval řadu článků věnovanou ochotnickým divadlům; šlo jednak o stati obecně programní, teoretické i metodické. Např. rozsháhlý čl.Repertoár ochotnických divadel.
1901-1902 redigoval také časopis Meziaktí.
Pracoval též v literárním odboru Umělecké besedy a ve výboru spisovatelského spolku Máj. Zasloužil se o pražskou Národopisnou výstavu v roce 1895.

Rané historické hry, patetické vznosné drama Kortan byly napsány strnulým neobratným jazykem. Ve veselohře s naturalistickými prvky Pan regent o Krčínovi z Jelčan posloužila historická postava a spor o privilegia Sedlčan jako kulisa k milostným zápletkám. Poté se věnoval hrám ze současnosti, jejich postavám však chyběla hlubší psychologická motivace aa věrohodnost.
Psal též prózu, v níž se podobně projevuje nedostatečná motivace jednání postav a nedořešenost dílčích příběhů.

Jeho jménem nazvali ochotnický soubor v Praze na Vyšehradě.
Bibliografie:
Autorské práce:
Hry:
1883 Kortan
1887 Pan regent
1893 V úskalí
1897 Dva světy – Náprstkova cena
1897 On mluví a papá
1898 Bez lásky

Příspěvky k dějinám českého divadla, zároveň Seznam předmětův divadelního oddělení Národopisné výstavy českoslovanské roku 1895
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/1261831

Masky a pravda - 1903-4

Články v řadě novin a časopisů. Bohatá publicistická činnost.

Životopisné:

PEŠAT, Zdeněk: Heslo in: Lexikon české literatury 2/II – K-L. Praha, Academia 1993, s. 1122-1123.

SAJÍC, J.: Hrst jubileí a vzpomínekpro rok 1931. Česká osvěta 1930/31, s. 343.

VE SLUŽBÁCH Thalie II. České divadlo ochotnické. Liberec, V. Talík za spolupráce ÚMDOČ 1946, s. 90.

VONDRÁČEK, Jan: J. L. České lidové divadlo 1948.
Thalie 1897- 8, č. 5, s. 33-36. (stať Repertoár ochotnických divadel).
Thalie 1897-8, č. 11-12, s. 92-3, č. 14-15, s. 116-7 (stať Organisace českých divadel ochotnických).
Thalie 1896 - 1900 (ved. redaktor, autor řady článků a glos).
Archivy:
Literární archiv Památníku národního písemnictví
Osobní fond v rozsahu 3 kartónů, 1876 - 1912.
• Korespondence a) přijatá (J. Krušina ze Švamberka, J. Kvapil, K. V. Rais, J. Vrchlický): b) odeslaná: c) rodinná.
• Rukopisy a) vlastní (přípravný materiál k divadelnímu slovníku): b) cizí.
• Tisky.
• Fotografie.
Zpracováno ve 2. stupni evidence - D. Balcarová: Jan Ledecký, Praha 1984, edice inv. č. 410.


Viz Texty

Související Organizace

Související Obrázky

Beroun, důvěrník zve na schůzi, 1898, Ladecký , s.1
Beroun, důvěrník zve na schůzi, Ladecký, s 2 .
Jan Ladecký
Ladecký Jan, dedikace E. Hojkovi na foto
Ladecký Jan, portrét
Ladecký, Jan, foto, portrét
Ladecký, Jan, pamětní deska, 1909
Ladecký, Jan: o čas. Česká Thalie, 1886, dopis SDO Beroun
Ladecký, Jan: Příspěvky k dějinám českého divadla, 1895, tit. str.
Národopisná výstava českoslovanská 1895, dotazník spolům, Ladecký
Národopisná výstava českoslovanská 1895, dotazník spolům,s,2, Ladecký
Praha, Lidové divadlo národně-sociálního dělnictva, Dva světy, Ladecký, r. A.Wiesner,1899 - plakát.
Praha, Národopisná výstava českoslovanská 1895, kap České divadlo 3
Praha, Národopisná výstava českoslovanská 1895, kap České divadlo 4
Praha, Národopisná výstava českoslovanská 1895, kap České divadlo 5
Praha, Národopisná výstava českoslovanská 1895, kap České divadlo 7
Praha, Národopisná výstava českoslovanská 1895, kap. České divadlo 6
ÚMDOČ - první předsedové Jan Ladecký, Frant. Ruth, JUDr. Karel Pippich, Karel Kettner


Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
Ladecký, Jan, foto, portrét
Praha, Lidové divadlo národně-sociálního dělnictva, Dva světy, Ladecký, r. A.Wiesner,1899 - plakát.
Ladecký Jan, dedikace E. Hojkovi na foto