Databáze českého amatérského divadla

Osobnosti: SUCHÝ, Jaroslav, LD, Praha

Datum narození: 28.4.1903
Místo narození: Klatovy
Datum úmrtí: 30.7.1995
Místo úmrtí: Mělník
Syn truhláře.
Vyučil se truhlářem v dílně svého otce v Klatovech.
Od dětství miloval loutkové divadlo.
Ve 20. letech 20. století pracoval jako modelář ve Francii (Belfort).
Po návratu působil v Klatovech též jako amatérský hudebník v kavárenském orchestru (bicí, klavír, zpěv).
Z Klatov přes Plzeň (kde se narodil syn Jiří, 1931) se rodina Suchých usadila v Praze na Spořilově.
Zde, v malé dílničce v prostorách pod spořilovským kostelem, zhotovoval S. první loutky pro své budoucí divadlo
Modrá trojka, se kterým začal pravidelně vystupovat před širokou veřejností, nejprve r.
1949 pod širým nebem ve Výstavním pavilonu na Václavském náměstí (na místě dnešního hotelu Jalta), později v Paláci Koruna na Vinohradech.
V začátcích Modré trojky působil také osmnáctiletý Jiří Suchý.
Později prošlo tímto miniaturním souborem několik dalších členů a členek,
v letech 1955-1956 pak působili v divadélku krátký čas též manželka Růžena (1909-1977) a syn Ondřej (1945).
Zároveň zde tehdy vystupovala Jarmila Přibylová (19..-1994), která posléze - především jako herečka „na předscéně“ - spolupracovala v dvojici s Jaroslavem Suchým až do konce osmdesátých let, kdy divadélko ukončilo svoji činnost.

Divadélko působilo pod třemi názvy na různých místech v Praze:
Modrá trojka –
1949 Václavské náměstí, Výstavní pavilon;
1950 Praha XII-Vinohrady, Palác Koruna; (50. léta) vagóny ČSD, Oddechový koutek nádraží Praha-Střed, Obchodní dům Bílá labuť

Modrá scénka (50., 60. léta)
Park kultury a oddechu Julia Fučíka,
Oddechový koutek Hlavního nádraží,
výkladní skříň Domu obuvi (Baťa).

Modrá scénka-Kukátko (70. léta až 80. léta)
Praha-Karlín, Malého ul. č. 3

Modrá scénka 80.léta až 1988
Závodní klub zaměstnanců obchodu na Staroměstském náměstí

Další profese Jaroslava Suchého: telegrafista ČSD, asistent režie ve Filmovém studiu Ministerstva dopravy, úředník (archivář) tamtéž, truhlář v Armádním výtvarném studiu.
Bibliografie:
SUCHÝ, Ondřej: Heslo pro Databázi ČAD. Rkp. květen 2005.
-------
Z loutkových her Jaroslava Suchého například:
1949 – Příhody Jirky a Evy
1949 – Seběhlo se v Bučině
1951 – Zatoulané zavazadlo
1959 – Chvilka na nádraží
1960 – Otec (na motivy stejnojmenné Čechovovy aktovky)
1954 (?) – Pronajme se kůlna
1955 (?) – Petrova nehoda
1956 (?) – Není to past?
1964 – Ať bolí nebolí, přijď
1973 – Revue s loutkami
a další

Z amatérských filmů:
60.léta – Chaloupka na močále (loutky, scénář, kamera a režie Jar.Suchý, komentář čte Jiří Suchý)

Životopisné:
SUCHÝ, Jiří: VZPOMÍNÁNÍ (Od Reduty k Semaforu), Melantrich, Praha 1991
SUCHÝ, Jiří: Vybral jsem si dobře – In: DOČEKAL, Boris: Maminka, tatínek a já, Nakladatelství LISTEN, Jihlava 2000

Dále např.:
Loutková scéna (roč.1949) – Zemědělské noviny 26.11.1949 – Loutkář 1953, č.2, 3 – Loutkář 1959 č.6, Svobodné slovo 28.4.1983 – Loutkář 1993 č. 6.
Dále bez upřesněných dat:
1950 – Beseda, Květen, Pondělník, Práce
1953 – Železničářské noviny
1961 – Večerní Praha, Mladý svět, Zdravotnické noviny
1962 – Smena, Bratislava
1964 – Pravda
1968 – Sedmička, Signál
leden 1979 – Večerní Praha
aj.

Související Obrázky

Jaroslav Suchý, oslava 90. narozenin
Praha,  Modrá trojka - plakát, 1950
Praha, Modrá trojka v roce 1949
Praha, Modrá trojka, Jaroslav Suchý, realizace loutek
Praha, Modrá trojka, loutky  podle návrhu Jiřího Suchého, 1949
Praha, Modrá trojka, zákulisí divadélka - Jaroslav Suchý
Táhlové loutky Jaroslava Suchého


Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
Praha, Modrá trojka v roce 1949
Jaroslav Suchý, oslava 90. narozenin
Praha, Modrá trojka, loutky  podle návrhu Jiřího Suchého, 1949
Praha, Modrá trojka, zákulisí divadélka - Jaroslav Suchý