Databáze českého amatérského divadla

Osobnosti: KARAS, Josef František, Moravská Ostrava

Datum narození: 4.12.1876
Místo narození: Tišnov
Datum úmrtí: 19.2.1931
Místo úmrtí: Dluhonice u Přerova
Otec soukenický mistr a majitel zalinářského obchůdku.
Lásku k pokrokovým národním tradicím v J. F. K. probudil učitel dějepisu na tišnovské měšťanské škole A. Červinka.
1889-1891 navštěvoval gymnázium v Brně, poté různá zaměstnání,
1896 pracoval v advokátní kanceláři v Tišnově, v krátké době utratil dědictví po matce, patrně ochotničil a pokoušel se o hereckou dráhu u kočovné společnosti,
1898 byl jako měšťáky pobuřující element vyhoštěn z Tišnova.
Od 1904 redaktorem Pokroku v Brně,
od 1907 v Ostravě redaktorem Ostravských listů - přátelství s Vojt. Martínkem a Fr. Sokolem-Tůmou.
Působil i v dalších místech severní Moravy, všude se zúčastňoval práce kulturní, osvětové a národně-uvědomovací.
Novinář a beletrista, autor románů a povídek, líčil zejména národnostní a sociální poměry na východní Moravě a Ostravsku, náměty čerpal i z české historie.
Obdobnými náměty se zabýval i v dramatických textech.
Z ve své době významnějších her:
Bělohorská mračna, Kostnické plameny, Otec božího lidu, Mučedník brixenský, Na rodné hroudě aj. Často hrána ochotnickými soubory.
Za druhé světové války byla jeho díla umlčována pro nekomopromisní vlastenectví a národní charakter.
Bibliografie:
Hry:
1912 Bulharsko vítězící, Kosové, Nepřítel člověk
1913 Na rodné hroudě
1914 Červená sedma
1916 Zakletý princ, pohádka pro děti
1918 Kostnické plameny
1920 Bělohorská mračna
1921 Hrabě da Rhone, Mučedník brixenský; Zelení hájové (pod stejným názvem i hra se zpěvy - libreto Kam. Novák, hudba Břet. Diviš)
1922 Librova nevěsta, Ztracenci
1923 Žena Uriášova
1924 A báseň ať život je..., Boženčini ženiši, Když labuť zpívá, Náš pan Franc, Otec božího lidu
1925 Na hodslavské škole, Očarovaný mlýn, Sázavina louka (pro děti), Tylova cesta
1926 Albigenští, Zahrada ctnosti
1931 Automobilový princ
---
LEXIKON české literatury 2/II, K-L. bd: Josef František Karas, Moravská Ostrava. Praha, Academia 1993, s. 659-661.

VE SLUŽBÁCH Thalie II, kap. Tomu věnec budiž dán - Josef František Karas, Moravská Ostrava. Soubor dokladových statí. Liberec, V. Talík za spolupráce ÚMDOČ, s. 83.

Související Obrázky

Karas, J. F., dramatik


Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
Karas, J. F., dramatik