Databáze českého amatérského divadla

Osobnosti: WENIG, Frank, autor, LD

Datum narození: 24.7.1898
Místo narození: Meclov
Datum úmrtí: 29.6.1974
Místo úmrtí: PRAHA
Frank Wenig pocházel z učitelské rodiny,
1909-1913 studoval v Příbrami na gymnáziu,
1917 maturoval na učitelském ústavu.
Byl ve válce, poté učil na školách mj. v Kanicích, ve Vranově, ve Stankově, v Domažlicích, Nýřanech, v Starém Plzenci a Plzni (1926-45).
Od 1945 do odchodu do důchodu působil v redakci Svobodného slova,
1952 se přestěhoval do Prahy.
Věnoval se publicistice , psal divadelní hry a beletrii pro mládež.

Od 1918 se věnoval ochotnickému divadlu. Psal hry pro ochotnické loutkářské soubory, zdůrazňoval v nich pozitivní vlastnosti hrdinů a jejich symal pro mravní hodnoty.

Od 1920 spolupráce s J. Skupou v Loutkovém divadle Feriálních osad v Plzni. Stal se hlavním literárním spolupracovníkem Skupy, společně psali loutkové hry a scénky, zejména revue, v nichž měla hlavní role dvojice Spejbl a Hurvínek.
Výrazně se podílel na formování typů S a H. V textech s výrazným dadaistickým humorem vytvářel vhodný prostor pro herecké umění J. Skupy.

1938 Hra Hurvínek se učí čarovat (spoluautor. J. Skupa) získala mimořádný divácký ohlas a pronikla i do repertoáru dalších amatérských loutkových scén.
Bibliografie:
Autorské práce:
Hry:
WENIG, Frank: Anička (1921)
WENIG, Frank: Honzova mamimka (1919)
WENIG, Frank: Hrdina Fedka (1937)
WENIG, Frank: Ječmínkovo tajemství (1936)
WENIG, Frank: Kašpárkův návrat (loutk. hra, 1926)
WENIG, Frank: Petr Popelka (1959)
WENIG, Frank: Před půlnocí (1926)
WENIG, Frank: Překvapení (1924)
WENIG, Frank: Staroměstský orloj (loutk. hra, 1923)
WENIG, Frank: Stříbrná studánka (1058)
WENIG, Frank: Svatební kytice (1924)
WENIG, Frank: Tatíčkovi(1930)
WENIG, Frank: V temnotách podsvětí (1827)
WENIG, Frank: Vánoční země (1931)
WENIG, Frank, SKUPA, Josef: Hurvínek a Spejbl na cestě kolem světa (scénicky 1932)
WENIG, Frank, SKUPA, Josef: Hurvínek se učí čarovat (1938)
WENIG, Frank, SKUPA, Josef: Hurvínkovy táčky (scénicky 1926)
WENIG, Frank, SKUPA, Josef: Jdeme do sebe (scénicky 1937)
WENIG, Frank, SKUPA, Josef: Kolotoč o třech poschodích ( 1995)
WENIG, Frank, Skupa, Josef: O vousatém Hurvínkovi (1939)
WENIG, Frank, SKUPA, Josef: Páté přes deváté (scénicky 1929
WENIG, Frank, SKUPA, Josef: Podivuhodný odkaz markýze Chepaiblle (scénicky 1936)
WENIG, Frank, SKUPA, Josef: Revue z donucení scénicky 1930)
WENIG, Frank, SKUPA, Josef: Revue z revue (scénicky 1930)
WENIG, Frank, SKUPA, Josef: Robinson Hurvinque (1941, 1951)
WENIG, Frank, SKUPA, Josef: Sen noci silvestrovské !scénicky 1937)
WENIG, Frank, SKUPA, Josef: Utrpení Spejbla a syna jeho (scénicky 1929)
WENIG, Frank, SKUPA, Josef: Z Plzně do Plzně (scénicky 1927)
WENIG, Frank, SKUPA, Josef: Tip top revue (scénicky 1928)

WENIG, Frank: Léta spolupráce, léta přátelství. In: Josef Skupa, Plzeň a loutky. Plzeň 1967
WENIG, Frank: To se dá těžko popsat. In: P. Grym: Hovory u Spejblů. Praha 1990, s. 35-39

Životopisné:
BEZDĚK, Zdeněk: Dějiny české loutkové hry do roku 1945. Praha 1983, s. 113n., 119

DUBSKÁ, Alice: Dvě století českého loutkářství. Praha 2004, s. 201, 238, 240

LEXIKON české literatury 4/II, jk.: Frank Wenig. Praha 2008, s. 1605-1609

MALÍK, Jan: Národní umělec Josef Skupa,Praha 1962, s.66, 77

MALÍK, Jan: Úsměvy dřevené Thalie, Praha 1965, s.83,89, 131 ad.

VAŠÍČEK, Pavel, MALÍKOVÁ, Nina: Plzeňské loutkářství, Plzeň 2000, 24, 32, 43 ad.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':