Databáze českého amatérského divadla

Osobnosti: FRYČEK, Václav, autor LD

Datum narození: 29.8.1897
Místo narození: Malesice
Datum úmrtí: 17.1.1969
Místo úmrtí: Náchod
Dětství prožil v Plzni a Sušici.

1915 maturoval a vzápětí byl odveden na italskou frontu. Po zajetí vstoupil do čs. legií. Po válce působil na ministerstvu obrany jako zpravodajský důstojník, později byl redaktorem Národních listů
1926 dokončil studie na fil. fakultě, obor filosofie a estetika.
1928 se stal knihovníkem v Náchodě, 1930-1942 vedl kroniku města Náchoda.

1915 publikoval první verše, literární činnosti se věnoval celý život. Psal povíkdy, fejetony, historické práce, uspěl zejména s románem Záhadný mincíř.

Od 20. let se věnoval zejména dramatu, nejčastěji se inspiroval historickými tématy, které se vázaly k Náchodsku (mj. drama Regner)

1924 se společně s L. Sutnarem pokusil vytvořit moderní ochotnickou loutkovou scénu Drak v Dělnické akademii v Praze.
Společně vypracovali její umělecký program, vycházející ze zdůraznění uměleckých aspektů moderního evropského divadla a jejich aplikace na loutkové divadelnictví a zároveň ze snahy oslovit uměleckými prostředky dělnickou mládež. Fryček se své polemické stati v Loutkáři, věnované problémům soudobého loutkového divadelnictví, napadal staromilské a sebeuspokojivé chápaní loutkového divadla, brojil proti zdůrazňování jeho didaktické funkce, žádal větší pozornost inscenacím pro dospělé jako podmínku dalšího vývoje a vyzýval k experimentům. Teoretickými úvahami se snažil podporit Sutnarův scénografický program.
Pro scénu Drak napsal dadaistickou veršovanou komedii Bumbulína.
O loutkářských aktivitách referoval v Národních listech.
Bibliografie:
Vlastní práce:
Hry:
FRYČEK, Václav: Bonato (1942)
FRYČEK, Václav: Bumbulína, (1925)
FRYČEK, Václav: Gigi (scénicky 1928)
FRYČEK, Václav: Jejich bujná krev (1932)
FRYČEK, Václav: Luisina polka (1934)
FRYČEK, Václav: Panna Vanka (1930)
FRYČEK, Václav: Peruška (1935)
FRYČEK, Václav: Pierot (1919)
FRYČEK, Václav: Regner (1932)

FRYČEK, Václav: Problémy loutkového divadelnictví, Loutkář 1924/25, s. 103-109


Životopisné:

ČESAL, Miroslav: O jednom skandálu a jedné osobnosti. Československý loutkář 42, 1992, s. 185 an

DUBSKÁ, Alice: Dvě století českého loutkářství, Praha 2004, s. 191-192

WERNISCH, Ivan: Zapadlo slunce za dnem, který nebyl, Praha 2000, s. 467

Související Bibliografie

Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':