Databáze českého amatérského divadla

Osobnosti: RUDOLF, Pavel, Mladá Boleslav

Datum narození: 19.6.1893
Místo narození: Mladá Boleslav
Datum úmrtí: 1973
Místo úmrtí: Vrchlabí
Autor veseloher, dramat a operetních libret pro lidová a ochotnická divadla,
přední člen DS Kolár v Mladé Boleslavi.

P.R. se narodil do rodiny úředníka, činného aktivního divadelního ochotníka Václava Rudolfa (1851-1937), autora časopiseckých pojednání o historii a přírodě boleslavského kraje (tištěny např. v Jizeranu).

1911 maturoval na mladoboleslavském gymnáziu, poté absolvoval kurz účetnictví a pracoval jako úředník městské spořitelny, od 1920 jako účetní městské správy.
1953 odešel do důchodu.

Rudolfova dramatická tvorba vycházela z dlouholeté tradice ochotnického divadelnictví a dobové obliby nenáročných veseloher. Hlavním prostředkem Rudolfova humoru byla situační komika využívající charakterní kresby postav.

Byl hercem, autorem i režisérem spolku Kolár v Mladé Boleslavi.

Režie např.:
1930 A. Savoir: Osmá a první, režie Pavel Rudolf
1930 J. Klecanda: Páter Vojtěch, režie Pavel Rudolf
1930 Pavel Rudolf: Děvčátko z hájovny, režie Pavel Rudolf
1934 A. Slonimski: Čistá rasa, režie Pavel Rudolf
1935 Sláva Grohmannová, hudba Jan Baloun: Noc v Alžíru (15 repríz), režie Pavel Rudolf
1935 J. Kubík - F. Mrázek, hudba Jar. Jankovec: Brandejští dragouni, režie Pavel Rudolf
1935 L. Gross - E. Carpentier: Volání ze tmy, režie Pavel Rudolf
1935 Libreto M. Hradecká, M. Jireš, Ant. Kincl: operetní novinka Carevnin pobočník, zahájení sezony 1935/36, režie P. Rudolf
1936 Pavel Rudolf: Nic než smůla, režie Pavel Rudolf
1936 V. Poláček: Frajerečka, režie Pavel Rudolf
1936 E. Ballon: Poslední drožkář, režie Pavel Rudolf
Bibliografie:
LEXIKON české literatury 3/II P-Ř (pš), s. 1319.

Hry:
1914 Šťastný král (též titul Píseň míru), hra se zpěvy, pro mládež
1916 Minulost pana rady
1919 Bílá černoška, Manželské dueto, V tichém hnízdečku, Na polském zámku - válečné drama
1921 Ženuščin přítelíček
1925 Otcovrah
1926 Mečem prince Radslava - pro mládež, Děti z hor, Parnasie - podle A. V. Šmilovského
1930 Svatební noc paní Ely
1932 Starý varhaník - podle A. V. Šmilovského

Operetní libreta:
1928 Husopaska (hráno též s titulem Selská krev, hudba Em. Starý)
1932 Děvčátko z hájovny, hudba Em. Starý
1934 Nevěsta z Tater (Lesní panenka, hudba Em. Starý)
1935 Naši baráčníci, hudba Em. Starý
1936 Nic než smůla (Kohoutek a slepička, hudba J. Baloun)
1937 Skřivánek z Podlesí, hudba J. Baloun
1938 Rusovlasá Andula, hudba J. Baloun
1942 Královna obžínek (Studenti na žních, hudba J. Baloun)

-----------------

Související Obrázky

Bakov nad Jizerou, Tyl, Naši baráčníci, v přírodě - plakát, 1933
Mladá Boleslav, Kolár - plakáty 1913-1935, Naši baráčníci, 1933
Mladá Boleslav, Kolár, Husopaska, výjev ze hry, ex Smutný Josef, Dějiny divadla města Mladé Boleslavě, 1928
Mladá Boleslav, Kolár, Orlík, Pavel Rudolf jako vévoda Zákupský, 1922


Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':