Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Ročníky přehlídek: Sobotka, Šrámkova Sobotka

Přehlídka: Sobotka, Šrámkova Sobotka
Ročník: 57
Rok: 2013
Začátek: 29.6.2013
Konec: 6.7.2013
Nesoutěžní přehlídka uměleckého přednesu spojená s tvůrčími dílnami pro studenty českého jazyka.

Šrámkova Sobotka je festival českého jazyka, řeči a literatury a mimo jiné kulturní aktivity. Asi nejdůležitější náplní jejího programu je činnost dílenská.
Program zahrnuje odborné přednášky, semináře k danému tématu, divadelní představení, koncerty, autorská čtení, výstavy, interpretační a tvůrčí dílny, ortoepickou poradnu a další doprovodné programy.

Letošní téma zní HUMOR V JAZYCE A LITERATUŘE a ve štítku nese hříčku XMÍCHU.
Ročníkové téma 2013 předurčilo dvojnásobné kulaté výročí literárního humoristy Jaroslava Haška. Připomínáme si totiž jeho sté třicáté výročí narození a zároveň devadesát let od úmrtí.

Pořádají Městské kulturní středisko Sobotka, Město Sobotka a Občanské sdružení Šrámkova Sobotka za odborné spolupráce NIPOS–ARTAMA Praha.
Účast souborů:
ČEŠTINA – MÁ TO CENU - tematické zaměření BarCampu (svobodná konference, jejíž základní ideou je zrušit hranice mezi pořadatelem konference a jejím účastníkem a bez profilovaného výběru přednášejících umožnit jakémukoli zájemci vystoupit se svým příspěvkem).

Krupka, DS Domu kultury, Václav Havel: ODCHÁZENÍ, r. Jana Urbanová.

KOUŘ, r. Tomáš Vorel (projekce filmu).

POETICKÉ ODPOLEDNE - komponovaný pořad tří představení regionálních dětských souborů:
Sobotka, Studio Šrámkova domu, Hector Hugh Monro – Saki: Nevhodná pohádka (kolektivní přednes povídky); na motivy povídky Rudyarda Kiplinga: Jak byl napsán první dopis.
Mladá Boleslav, ZUŠ, Černobílé pastelky, adaptace Goldoniho Sluhy dvou pánů: Ve dvojí službě.
Poděbrady, gymnazisté, Karel Liška: Vymezený čas.
Režie: Lada Blažejová a Kateřina Urbánková.

Marek Vajchr: SPISOVATELÉ NA ODPIS (přednáška a seminář).

Jan Mráček a Lukáš Klánský: KONCERT DUCHOVNÍ HUDBY.

IMPROLIGA - základními podobami improvizací v podání týmů improligy jsou Zápas a Improshow.

LISTOVÁNÍ: JSEM Z TOHO WOODY ALLEN - divadelní vystoupení, scénické čtení představuje povídky Woodyho Allena: Postava Kugelmasse, Korespondence Gossage-Vardebedian, Ať žije Vargas a další.

Jaroslav Toman, Csc.: HUMOR V SOUČASNÉ LITERATUŘE PRO DĚTI A MLÁDEŽ A JEHO RECEPCE DĚTSKÝM ČTENÁŘEM (přednáška).

Nakladatelská dílna - lektorky Radka Šmahelová, Jana Černá.

Filip Tomáš: TYP PRVOREPUBLIKOVÉ VERŠOVÉ SATIRY V DÍLE JAROSLAVA SEIFERTA (přednáška a seminář).

Leo Rosten: PAN KAPLAN MÁ TŘÍDU RÁD, r. Antonín Přidal (poslech rozhlasové hry a beseda Jakuba Kamberského s Antonínem Přidalem).

AUTORSKÉ ČTENÍ JANA NEJEDLÉHO - z knihy Nová pražská strašidla - panoptikum moderních přízraků, zpěvem doprovodí Alena Nejedlá.

Praha, Buchty a loutky, AUTOMAT NA FILMY (neexistuje film, který by Automat neměl v archivu), r. Buchty a loutky.

DVA NULA (projekce filmu - přímý přenos z fotbalového stadionu v centru Prahy, fotbalový zápas roku: Sparta večer hraje se Slavií), r. Pavel Abrahám.

Ladislav Janovec: SMÍCH DO HLUBIN ŽÁKOVY DUŠE (přednáška - ve vystoupení se budeme věnovat právě jazykovým rysům humoru v Žákových „studentských“ dílech).

Pořádají: Občanské sdružení Šrámkova Sobotka, Občanské sdružení Přátelé Šolcova statku a Jan Samšiňák, PŘEDSTAVENÍ SBORNÍKU PANU PROFESOROVI S ÚCTOU: POCTA ALEŠI FETTERSOVI, moderuje: Jan Bílek (u příležitosti významného životního jubilea pedagoga, literárního vědce a regionalisty, dlouholetého účastníka festivalu Šrámkova Sobotka).

Nakladatelská dílna - lektorky Radka Šmahelová, Jana Černá.
Dílna Internetové zdroje informací o literatuře - lektor Jan Smolka.
Ortoepická dílna - lektorka Zdeňka Sajfertová.

Praha 5, Dětské divadelní studio - napsaly a hrají děti ze skupiny „sepicnu“, na motivy knížky Josefa Koláře Z deníku kocoura Modroočka: KOCOUREK MODROOČKO A JEHO PARTA.

OSUDY DOBRÉHO VOJÁKA ŠVEJKA, r. Markéta Jahodová, interpretace Oldřich Kaiser (beseda k rozhlasové hře s režisérkou a předním haškologem Radko Pytlíkem).

AUTORSKÉ ČTENÍ JIŘÍHO KUČERY - z dvoudílného románu Bílí baroni - konfrontace exaktního prostředí lékařské fakulty a stupidní totalitní socialistické armádní mašinérie.

VLADIMÍR MIŠÍK a ČDG (sdružení Čunderground).

UMĚNÍ NAKLÁDÁNÍ MERUNĚK - komentovaný průvodce otázkami: Co je to kritika? Čemu a komu slouží? Musí být spravedlivá? Anebo stačí, je-li bystrá a argumentovaná, na východiska i závěry nehledě?

Michal Čunderle, PhD.: DIALOGY S ŘEČÍ (V W) - přednáška, mgf záznam ze setkání Voskovce a Wericha ve Vídni r. 1974, důraz na výrazovou stránku jejich řeči a princip jejich „dialogičnosti“.

AUTORSKÉ ČTENÍ MICHALA ČUNDERLEHO A JANA ZICHA - představení knížky M. Čunderleho.

Ortoepická dílna - lektorka Zdeňka Sajfertová.
Textová dílna - lektor Slávek Janoušek a čeští písničkáři.
Internetové zdroje informací o literatuře - lektor Jan Smolka.

MINUTOVÉ HRY - beseda k rozhlasové hře, přehlídka rozhlasových hříček, aforismů, rozehraných anekdot či načrtnutých situací ze života nebo z historie, debatují režiséři Hana Kofránková a Aleš Vrzák a dramaturgyně Českého rozhlasu a „matka projektu“ Kateřina Rathouská se scénáristou Petrem Hudským.

RECITÁL SLÁVKA JANOUŠKA - hodinový unplugged recitál - minipředstavení v kruhu frekventantů Textové dílny.

AUTORSKÉ ČTENÍ ARMANDA LOUISE - Snídaně o půlnoci je román-noir, autor - australský básník a literární teoretik, zavádí čtenáře do Česka 90. let; jeho vyprávění dějově osciluje mezi jižní Moravou a Prahou, nicméně se velkým obloukem vyhýbá tradičním pražským lokalitám a míří na Žižkov, do Karlína, Libně.

Divadelní představení, z textů světových a českých básníků od Préverta a Nerudy po Bukowského, od Morrisona po West coast rappera 50 Centa a Magora Jirouse: ZROVNA VČERA, ZROVNA TEĎ A AŽ ZEJTRA, r. Kryštof Pavelka.

SPOLEČNOST MRTVÝCH BÁSNÍKŮ - vzpomínkový pořad v podání Císařova nového divadla.

Petr Janeček, PhD.: OD FILOGÉLA K CHUCKU NORRISOVI. ANEKDOTY A VTIPY POHLEDEM MODERNÍ FOLKLORISTIKY - přednáška spojená s obrazovou projekcí. Vedle historického přehledu témat bude pozornost věnována též formálnímu i tematickému třídění anekdot a jejich souvislosti s historickými událostmi a dobovou kulturou a společností.

AUTORSKÉ ČTENÍ PETRA JANEČKA - Jedna paní povídala… nové uvedení do série Černá sanitka.

PROCHÁZKA PO SOBOTECKÉM HŘBITOVĚ - poutavý výklad Karola Bílka, autora publikace Sobotecký hřbitov, o historii místního hřbitova.

Internetové zdroje informací o literatuře - lektor Jan Smolka.
Ortoepická dílna - lektorka Zdeňka Sajfertová.
Textová dílna - lektor Slávek Janoušek a čeští písničkáři.
Slangy v jazyce a ve slovnících - lektor Jan Táborský.

JEŠTĚ ZNÍ - beseda k rozhlasové hře. Na mistra zábavy Miroslava Horníčka budeme vzpomínat s rozhlasovým režisérem Pavlem Krejčím a hercem Václavem Duškem - rozmanité, ale ne zcela známé ukázky z bohatého zvukového odkazu.

VÁCLAV FIKRLE A JAN PAULÍK – RECITÁL BÁSNÍ - recitátor Václav Fikrle a kytarista Jan Paulík interpretují básně Václava Hraběte, Josefa Kainara, Jacquese Préverta, Fráni Šrámka, Vítězslava Nezvala nebo Jaroslava Seiferta.

AUTORSKÉ ČTENÍ IVANY MYŠKOVÉ - z novely Nícení, jež je prozatím doprovázena skvělými ohlasy.

POLSKI FILM - promítání filmu o přátelství a absurditě hereckého života, balancujícího mezi realitou a iluzemi, r. Marek Najbrt.

Marie Čechová: HUMOR V ŘEČI A ŘEČ HUMORU. MOTTO: HUMOR JE KOŘENÍM ŽIVOTA - přednáška vychází z vymezení pojmu humor a pojmů blízkých: veselí, komika, žert, vtip, ironie a jejich vztahů.

Radka Faltínová: JAZYKOVÝ OBRAZ SVĚTA ČESKÝCH NESLYŠÍCÍCH - přednáška a seminář, čeští neslyšící používají jiný jazyk než my – český znakový jazyk, založený na prostoru a vizuálním vnímání.

Jan CHromý, Ph.D.: PÍSMENA A BARVY - přednáška a seminář, dílna se bude věnovat problematice synestézie u mluvčích češtiny. Synestézie představuje způsob vnímání, kdy určitý vjem vyvolává vjem jiný, který není reálně přítomen (například číslice nebo písmeno vyvolává dojem určité barvy).

Slangy v jazyce a ve slovnících - lektor Jan Táborský.

AUTORSKÉ ČTENÍ JANA JÍCHY - z textů v knize Průšvih v Lurdách.

Divadlo Kubrt, scénář Karel Vrána: LÍNÁ MÁŇA (zahálka je matka hříchu a cesta na Havaj nemusí být vždycky výhra), r. Andrea Lvová; scénář Miloš Cihelka a Karel Vrána: WELCOME LENIN ANEB CO SE V BRÁNÍKU NAUČÍŠ, V RUCKU JAKO KDYŽ NAJDEŠ (hra je věnována Ludwigu Urbanovi), r. Andrea Lvová.
Lektoři:
ŠMAHELOVÁ, Radka
ČERNÁ, Jana
SAJFERTOVÁ, Zdeňka
SMOLKA, Jan
JANOUŠEK, Slávek
TÁBORSKÝ, Jan
Paralelní akce:
Vernisáž výstavy Alexandr Stich (1934–2003).
Vernisáž výstavy soch Olbrama Zoubka.
Vernisáž výstavy HUMOR V EX LIBRIS
Smyčcový kvartet 4Seasons pod vedením Ondřeje Lébra.
KONCERT TEXTOVÉ DÍLNY - Improvizace nahoru dolů aneb Víc lidí víc umí. Závěrečné vystoupení Textové dílny pod vedením folkového zpěváka Slávka Janouška.
Koncert - k tanci a poslechu zahrají kapely INŽENÝR VLADIMÍR a VASILŮV RUBÁŠ, vystoupí XAVIER BAUMAXA.
Dílny učitelské, studentské, dětské.
Bibliografie:
STROTZER, Milan: Šrámkova Sobotka 2013. místní kultura 26.6.2013. (viz Texty)
http://www.mistnikultura.cz/sramkova-sobotka-2013

Program 57. Šrámkovy Sobotky (2013) - viz www odkazy.

Doprovodný program 57. Šrámkovy Sobotky (2013) - viz www odkazy.

Šrámkova Sobotka 2013, časopis Splav! - viz www odkazy.

Sobotka, Šrámkova Sobotka - kompletní údaje o ročníkách - viz www odkazy.

Související Organizace

Související Pojmy

Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.