Databáze českého amatérského divadla

Soubory: Jednota divadelních ochotníků /SDO, JDO

Stav: neexistuje
Založení / první zpráva: 1871
Ukončení činnosti / poslední zpráva: 193x
Působení: 187x, 189x, 190x, 191x, 192x, 193x
SDO, Napajedla (1871- 1976, viz), 1890-1930 činnost doložena ve SOkA (viz Obrázky)

1891 - 8. 9. - z popudu Josefa Konečného, Josefa Urbana a Rudolfa Forsta první schůze mladých příznivců ochotnického divadla s cílem oživit zaniklé tradice ochotnického divadla v Napajedlích. 13. 9. - první veřejná schůze, na níž zvolen výbor spolku a položen základ pro spolkovou činnost.

1898 - dvě představení v jediný den (V. Štěch: Maloměstské tradice a Bukovič: Moderní léčení).

1900 - JDO v Napajedlích provedla v Hulíně na jevišti Omladiny hru F. F. Šamberka Podskalák, režie Tabara; představení ve prospěch Národního divadla v Brně.
1901 - na vánoční svátky sehrána komedie Fr. Rutha Olymp.
1903 F. F. Šamberk: Kulatý svět.
1904 - V. Štech: Ohnivá země.
1904 členem ÚMDOČ.
1905 - režisérem Spolku divadelních ochotníků v Napajedlích byl František Šiška.

V prvních letech své existence se spolek mnohokrát stěhoval. Hrál v hostinci U Koruny, U slunce, ale i v zasedací síni městské radnice.
1911 - 7. 10. je konečně otevřena nová sokolovna a napajedelští ochotníci, jako součást sokolské jednoty, získávají nové podmínky pro tvořivou divadelní činnost. První inscenací v nové budově drama Ad. Fr. Schubrta Jan Výrava. Sokolovna se stala na dlouhou dobu stálou scénou divadelního spolku – prakticky až do otevření nového závodního klubu ROH Fatra v roce 1955.

Po vypuknutí světové války v roce 1914 činnost spolku vzhledem k mobilizaci valné většiny členů pozastavena -
1916 se opět hrálo.
1918 - 27. 12. Josef Skružný: Kometa Hanzelínova, hrána bezplatně pro čs. Legionáře z Itálie, kteří toho času pobývali v Napajedlích.

1921 Lucerna (Jirásek) - režie L. Zbirovský, hl. role Paříková, Wagner, Forstová, Mučedník brixenský (Karas) - režoe T. Cipro.

1926 - konaly se dvě slavnostní akce div. rázu: oslavy výročí úmrtí J. K. Tyla (hra Paličova dcera) a narozenin A. Jiráska (drama Otec).
Bibliografie:
Lidové noviny 20. 12. 1900.

Divadelní listy 1902-3, č. 16, s. 289.
Divadlo 1904, č. 15, s. 388.
Divadlo 1905, č. 7, s. 157 - foto Fr. Šišky.

Jeviště 1921, č. 42, s. 631.
Archivy:
Státní okresní archiv Zlín:
Název fondu (sbírky): Spolek divadelních ochotníků Napajedla
Časový rozsah: (1871)1890-1930
Metráž: 0,35 bm (vše je zpracováno a inventarizováno)
Tematický popis: pamětní kniha, protokoly schůzí, založení spolku, likvidace spolku
Archivní pomůcky
ŠTROBLÍK V.: SPOLEK DIVADELNÍCH OCHOTNÍKŮ NAPAJEDLA (1871) 1890-1930. Sdružený a skupinový inventář (část), 1970, s. 60, ev.č. 216/6.

---

Archiv St. Olbricht – Slavkov, Brno: excp. Lidové noviny 1900. Pro DČAD červenec 2014.

Související Obrázky

Napajedla, SDO, historie 1
Napajedla, SDO, historie 2


Mapa působení souboru - Jednota divadelních ochotníků /SDO, JDO

Mapy jsou v testovacím provozu. Data nemusí být přesná a úplná.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':