Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Soubory: Amatérské studio Divadla Oldřicha Stibora / Studio LUT

Stav: neexistuje
Založení / první zpráva: 1961
Ukončení činnosti / poslední zpráva: 1991
Působení: 196x, 197x, 198x, 199x
1961-1991 - Amatérské studio
Studio vzniklo 1. září 1961 při Divadle O. Stibora a ODO, v rámci nové, moderní širší koncepce dlouhodobého systematického a cílevědomého vzdělávání mladých amatérských divadelníků profesionálními lektory – v témže měsíci vznikla obdobná studia při divadlech v Hradci Králové a v Brně.
Olomoucké studio začalo velmi brzy pracovat jako stmelený soubor (v podstatě generační skupina) s výraznými inscenačními výsledky především díky tomu, že se v něm sešli mladí, převážně středoškoláci z jediného města a bylo dlouhodobě vedeno výraznými lektorskými osobnostmi – vedl je šéfrežisér, herec Kamil Marek, režisér konzultant Vratislav Spilka, drg. Jiří Flíček, další ze zakladatelů a prvních ved., propagátor a teoretik amatérského divadla JUDr. Zdeněk Kokta a metodik pro divadlo Jaroslav Černý.

Brzy se také v souboru prosadila invenční autorská dvojice Pavel Dostál (autor, dramatizátor, herec, režisér) a Richard Pogoda (skladatel a instrumentalista i herec).

1962 soubor získal na JH jednu z hlavních cen za inscenaci hry Saši Lichého Fripiri, režie Vratislav Spilka, Kamil Marek.
1963 - Alexander Chmelík: Kamarád Kolka. Účast na Divadelní máj, Krnov.

1964 obdržel další z cen JH za inscenaci Tom Sawyer od řeky Mississipi, v hlavních rolích Hana Maciuchová, pozdější členka Vinohradského divadla Praha, též pozdější profes. herec Jan Kanyza. Od této inscenace se soubor stal nedílnou součástí Státního divadla OS v Olomouci. Cílem poskytnout mladým lidem se zájmem o divadlo profeionální. pedagogické a umělecké vedení a materiálně technické podmínky, forma tvůrčí dílny. Studio mělo vždy vlastního, režiséra, autora, skladatele i v. z řad členů profesionálního souboru.
Specifickou dramaturgií nesuplovalo činnost profesionální scény a brzy získalo v českém amatérském divadle jméno.
Každoročně jedna inscenace, říjen-březen přípravy, v březnu premiéra, akční rádius pokrýval severní Moravu.

V 60. letech se stále více prosazoval styl hudebního a komediálního divadla adresovaného především mladým divákům. (
1965 - Jaroslav Janský: Tygří bratrstvo. Účast na Divadelní máj, Krnov.
1966 Kdyby všichni kluci světa, účast na Div. máji v Krnově.
1966 J. M. Bourek: Raketa CE - DE- xx. Ůčast na OP děti, mládež, dospělí, Holešov.
1967 Bílá paní a ti druzí.
1968 Výtečníci, autorský muzikál dvojice – autor, textař, dramatizátor a režisér Pavel Dostál (1998-2005 ministr kultury) a muzikant a skladatel Richard Pogoda. Základním inscenačním prvkem kolektiv, (parta, dav nebo chór). Muzikál měl přes 100 repríz, získal nejvyšší ocenění na JH 1968, účastnili se s ním na Mezinárodním festivalu ve Wanne – Erickelu a na přehlídce v rakouském Sankt Lambrechtu. Účast na Divadelní máj, Krnov 1969.

Po roce 1970 nebyla spolupráce dvojice Dostál – Pogoda povolena. Ještě nějaký čas však pokračovala za tichého souhlasu vedení divadla:

1970 P. Dostál: David a Dominika (přes nedostatky textové předlohy mladé a svižné představení). Účast na Hrušovském divadelním jaru, Ostrava-Hrušov.
1971 Pogoda - Dostál: David a Dominika, režie J. Kroc.
1972 Dostál - Pogoda: Kdyby všechny holky světa, režie J. Kroc, P. Dostál, Fest. Napajedla - I. cena putovní poh., Mezikr. přehl. Jablonec - cena za inscenaci, FEMAD Poděbrady - 1. cena, Fest. přátelství Bruntál - 1. cena, Ústavem pro kult.vých činnost udělena souboru Zlatá medaile V. K. Klicpery.
1973 A. Vampilov: Červnové loučení.
1974 - Karpáthy (Dostál) - Pogoda: Princ a chuďas, režie J. Kroc, P. Dostál, Fest. Napajedla - 1. cena a put. poh., Jiráskův Hronov - cena MK ČR, Festival přátelství Bruntál - 1. cena. Účast na Divadelní máj, Krnov - 1. cena - držitel Putovního poháru a štítu města Krnova.
1975 V. Tomšovský - Pogoda: Jak se čerti ženili, režie P. Soukup.
Poslední úspěšnou inscenací této autorské dvojice
1976 ( Dostál musel použít pseudonym: ) Déry: Festival – Smyšlená reportáž o americkém popfestivalu. Inscenace získala hlavní cenu JH 1976, účastnila se - bez autora - (P. Dostál, potrestaný za svůj postoj 1968 k sovětské okupaci, pod posledními dvěma inascenacemi už nemohl být podepsán a nesměl s DS vyjet do zahraničí) světového festivalu v Monaku a v roce 1977 přehlídky ve Vídni.
Inscenace Princ a chuďas a Festival zaujaly jako dramaticko-hudební generační divadlo.
1976 - Tibor Déri–Sándor Pós: Festival. Účast na Divadelní máj, Krnov.
V dalších letech uvedlo Amatérské studio ještě několik muzikálů. K autorskému muzikálu se soubor již nevrátil.
1977 Alois Mikulka: Měsíc v anténách, uvedeno na Národní přehlídce divadle pro děti v Ostravě-Porubě.
1978 - Vladimír Poštulka–Jindřich Brabec: Cesta k životu, r. Petr Pelzer. Účast na Divadelní máj, Krnov - cena divadelního máje a čestné uznání souboru, cena mladému kolektivu za divadelní tvorbu v oblasti muzikálu.
1980 G. Gorin: Thyl Ullenspiegel, r. P. Pelzer, scéna S. Kovařík, kostýmy M. Hradská, choreografie Z. Ryšlink, hudební nastudování J. Doležel, suverénní výkon P. Staňka jako Thyla, plastické výkony V. Dlabala v roli Klaese, S. Mohapla jako krále Filipa a T. Lazorčákové v roli Nele. Účast OP Velká Bystřice. Účast na Krajský divadelní festival amatérských souborů, Odry 1979.
1980 S. Lichý: Cínový vojáček, r. J. Zvoník-Studio Divadla Oldřicha Stibora. Účast OP Velká Bystřice.
1981 Malované na skle, režie J. Zvoník, účast na KP v Přerově, JH.
1981 - Saša Lichý: Cínový vojáček, r. Jan Zvoník. Účast na NP divadla dospělých pro děti v Ostravě-Porubě.
1982 - různí: Kurando a Špadolíno, r. J. Zvoník-Studio Divadla Oldřicha Stibora. Účast OP Velká Bystřice.
1983 - V.K. Klicpera: Každý něco pro vlast, r. F. Řehák. Účast OP Velká Bystřice. Účast na KP v Přerově.
1985 - R. Lošťák: Poněkud ztracená princezna, r. M. Hruška-Studio Divadla Oldřicha Stibora. Účast OP Velká Bystřice.
1986 - J. Pochmon: Tome, ty jsi číslo, r. M. Hruška. Účast OP Velká Bystřice.
1986 - Tome, ty jsi číslo, účast na JH.
1987 - S. Lichý: Kamarád Hucklebery, r. M. Hruška. Účast OP Velká Bystřice.
1988 Amatérské studio Divadla Oldřicha Stibora Olomouc (hudební divadlo), zřizovatel Státní divadlo Oldřicha Stibora Olomouc, 45 členů (33 členů), vedoucí ing. František Pachman (ing. Vlastimil Dlabal).

V roce 1991 byla jeho činnost ukončena.

Amatérské studio Státního divadla Oldřicha Stibora v Olomouci uvedlo za 15 sezón (1961 – 1976) 15 premiér, které byly začleněny do repertoáru profesionální scény, a natočilo dvě původní televizní inscenace.
Soubor měl profesionální zázemí, ale také zkoušel čtyřikrát až pětkát týdně. Neměl ambice vychovávat profesionální herce, třebaže z jeho středu vyšla herečka Vinohradského divadla Hana Maciuchová, Jan Kanyza, moderátor Petr Novotný, Ivana Koktová, Luděk Čtvrtlík, Vlasta Hartlová, Pavel Vítek a další.
Bibliografie:
BAVIT, nebo sloužit mši. (Podepsáno dš.) Amatérská scéna 1976 č. 4, s. 9. – 11, 2x foto Pavla Štolla.

BEDNÁŘ, Ivan: Hledání sebe sama. Severomoravská krajská přehlídka. Amatérská scéna 1983, č. 6, s. 2.

BENEŠ, Jiří: Sedmý krnovský Divadelní máj. Amatérská scéna 1965, č. 7, s. 4-7, foto.

BENEŠ, Jiří: Poznámky k pěti hronovským inscenacím (Výtečníci). Amatérská scéna 1968, č. 11, s. 11.

CIRNFUS, Bohuš: Ochotnická studia / Návrh stanov ochotnického studia při OD a DOS v Olomouci. Ochotnické divadlo 1961, č. 11, str. 245-246.

DIVADLA svítící do tmy. Malé scény 70. let 20. století. Praha, NIPOS 2006, s. 146.

DOSTÁL, Pavel: Patnáct sezón olomouckého Studia aneb Proč děláme muzikál. Amatérská scéna 1976 č. 4, s. 3 – 4, 2x foto.

KOKTA, Zdeněk: 10 let Studia amatérského divadla při DIvadle Oldřicha Stibora v Olomouci. Amatérská scéna 1972, č. 4, s. 2-4.

KOKTA, Zdeněk: Vysoký, ale přece jen průměr, Amatérská scéna 1965, č. 8, s. 14-15.

FESTIVAL v Napajedlích. Amatérská scéna, roč.9 (Ochotnické divadlo 18), č.10, říjen 1972, s. 8 - 9, 2 fot. - Nepodepsáno.
Výsledky soutěžní přehlídky amatérských divadel, mj. první cenu získalo Studio amatérského divadla při D. O. Stibora v Olomouci za inscenaci hry P. Dostála Kdyby všechny holky světa. Soubor dále získal cenu za nejlepší mužský herecký výkon (R. Tomeček) a cenu festivalového diváka.

LAZORČÁKOVÁ, Tatjana, ROUBAL, Jan: K netradičnímu divadlu na Moravě a ve Slezsku 60.-80.let dvacátého století. Praha, Pražská scéna 2003, s. 81-83. Heslo a bibliografie, foto.

MATULA, Bohumil: Štramberské Divadelní úterky posedmé Amatérská scéna č. 5, s. 8

(MGB): Divadlo přece nehrajeme kvůli diskusím. Rozhovor s P. Dostálem a R. Pogodou. Amatérská scéna 1984, č. 4, s. 12-13.

POCHMON, Jaroslav: Severomoravská - Přerov. Z krajských přehlídek. Amatérská scéna, 1981, č. 7, s. 3 - 4, 1 foto. Referát o krajské přehlídce severomoravských amatérských souborů:
Romeo, Julie a tma (Na žíněnkách Ostrava, režie M. Čížek, zmíněny herecké výkony V. Javorského a J. Berouškové), Tartuffe (DS Jana Honsy Karolinka, režie A. Hajda), Lysistrata a ty druhé (Divadelní studio Dostavník Přerov, režie P. Dostál), Malováno na skle (Amatérské studio SDOS, režie J. Zvoník).

-SO-: V NAPAJEDLÍCH po třinácté. Amatérská scéna, roč. 7 (Ochotnické divadlo 16), č. 7, červenec 1970, s. 5 - 8, 5 foto. Referát o napajedlském festivalu amatérských divadel, mj. zmíněn nový muzikál P. Dostála David a Dominika Studia DOS Olomouc.

VAVŘIČKA, Josef: Jsou živí a zpívají. Amatérská scéna 1968, č. 11, s. 4-6, foto.
Archivy:
kART:
Evidenční karta ÚKVČ, 1988.(Celkem 2 evid.kart. v kART.)

Soukromý archiv Jaroslav Dejl, Třebíč, Mladá scéna, Kronika souboru:
Cínový vojáček, Ostrava-Poruba, Dospělí dětem, NP;
hra dospělých (zpráva z přehlídky);
Cínový vojáček, slovenský časopis Javisko - viz Obrázky.

Související Přehlídky

Související Ročníky přehlídek

Související Obrázky

38.JH Výtečníci, skupina, 1968.
38.JH Výtečníci, skupina, 1968.
38.JH Výtečníci, skupina, 1968.
38.JH. Výtečníci, Pavel Dostál, 1968
Olomouc,  Amatérské studio Divadla O. Stibora, Princ a chuďas, FEMAD Poděbrady 1974
Olomouc, Amatérské studio Divadla Oldřicha Stibora, Princ a chuďas, Jiráskův Hronov 1974
Olomouc, Amatérské studio Státního divadla Oldřicha Stibora, Festival, 1976
Olomouc, Amatérské studio, Cínový vojáček, Ostrava-Poruba, Dospělí dětem, NP, 1980
Olomouc, Amatérské studio, Každý něco pro vlast, 1983
Olomouc, Amatérské studio, Princ a chuďas, 1974
Ostrava-Poruba, Dospělí dětem, NP, 1980
Ostrava-Poruba, Dospělí dětem, NP, 1980
Pavel Dostál, R. Pogoda: Výtečníci 1968 s. 209/Foto z archivu Okresního muzea Náchod.
Tvůrci muzikálu Výtečníci, na snímku Karel Marek, vedoucí souboru, hudba Richard Pogoda, scénář a režie Pavel Dostál.
Z muzikálu autorské dvojice Pavel Dostál a Richard Pogoda Princ a chuďas, 1974


Mapa působení souboru - Amatérské studio Divadla Oldřicha Stibora / Studio LUT

Mapy jsou v testovacím provozu. Data nemusí být přesná a úplná.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
Pavel Dostál, R. Pogoda: Výtečníci 1968 s. 209/Foto z archivu Okresního muzea Náchod.
Olomouc,  Amatérské studio Divadla O. Stibora, Princ a chuďas, FEMAD Poděbrady 1974
Z muzikálu autorské dvojice Pavel Dostál a Richard Pogoda Princ a chuďas, 1974
Olomouc, Amatérské studio, Princ a chuďas, 1974
Olomouc, Amatérské studio Státního divadla Oldřicha Stibora, Festival, 1976
Tvůrci muzikálu Výtečníci, na snímku Karel Marek, vedoucí souboru, hudba Richard Pogoda, scénář a režie Pavel Dostál.
Olomouc, Amatérské studio, Každý něco pro vlast, 1983


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.