Databáze českého amatérského divadla

Soubory: Omladina, Zábavní a vzdělávací spolek v Telči

Stav: neexistuje
Založení / první zpráva: 1888
Působení: 188x, 189x, 190x
1888 Omladina,
od 1889 hrál divadlo Zpěvácký a vzdělávací spolek Omladina, hrál rovněž divadlo.
1889 - 28. 4. - F. F. Šamberk: Ravuggiello, loupežník z Apenin, veselohra ve 3 jednáních, hráli za spoluúčinkování spolkového hudebního sboru ve prospěch chudých studujících místních reál. škol.
1898 Václav Hrobčický z Hrobčic.
1899 - 22. 5. - Josef Štolba: Na letním bytě, Den dušiček.

1907 - Fr. Musil, rázovitý moravský skladatel: Zlatý kolovrat, balada o 6 odděleních pro sóla a smíšený sbor - hudebně dramatické dílo, při jeho uvedení pozvala Omladina ke spolupráci členy pěvěckých sborů Vesna a Lumír z Třebíče, dirigentem učitel Šimáček. U klavíru Anda Zahrádková, u harmonia Albína Kofránková.

1908 - nejčilejším spolkem ve městě byl Zpěvácký a vzdělávací spolek Omladina, který vedle zábav všeho druhu pěstoval především divadlo a za 20 let svého trvání představil řadu pěkných divadelnách prací, převážně původních, které se vyznamenávaly jak skvělou výpravou, tak přesným a bezvadným nastudováním. Zásluhou nejen účinkujících, ale i režiséra, byly v městském divadle sehrány hry s tak pronikavým úspěchem, že musely být na žádost publika opakovány.
Z her v poslední době připravených: J. Hilbert: Vina, L. Stroupežnický: Václav Hrobčický z Hrobčic, R. Nejedlý: Andulka, opera, J. Štolba: Její systém, Na letním bytě, V. Baldessari-Plumlovská: V zakletém zámku, pohádka, Schönthan: Hloupý kousek, J. K. Tyl: Paličova dcera, F. F. Šamberk: Karel Havlíček Borovský, Scribe: Boj s dámami, Kunětické: Cop, Jirásek: M. D. Rettigová, Lucerna.
Kvalitní spolek měl být z rozhodnutí výboru unaveného záští, třenicemi a intrikami.
Bibliografie:
Moravská orlice 28. 4. 1889.

Thalie 1898-9, č. 18, s. 144.
Thalie 1899 č. 8, s. 67, č. 17, s. 139.

Lidové noviny 21. 5. 1899.
Lidové noviny 31. 5. 1907.

Divadlo roč. 6, č. 7, vyd. 20.1. 1908, s. 178-9.
Archivy:
Archiv St. Olbrichta – Slavkov, Brno: excp. Lidové noviny 1907. Pro DČAD červenec 2014. Lidové noviny 1899, pro DČAD červenec 2017.

Mapa působení souboru - Omladina, Zábavní a vzdělávací spolek v Telči

Mapy jsou v testovacím provozu. Data nemusí být přesná a úplná.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':