Databáze českého amatérského divadla

Soubory: SDO - Ochotnické divadlo

Stav: neexistuje
Založení / první zpráva: 1861
Ukončení činnosti / poslední zpráva: 191x
Působení: 186x, 187x, 188x, 189x,190x, 191x
1861 založen Spolek divadelních ochotníků (SDO), iniciativa MUDr. Dlouhý, r. řídící uč. V. Laňár, např. Veselohra na mostě
1862 - 15. 9. - ve prospěch zřízení tabule na rodném domě V. K. Klicpery uveden Jana za chrta dán.
1874 při odhalení Klicperova pomníku Rohovín Čtverrohý,
dále Každý něco pro vlast, Blázinec v prvním poschodí, Prodaná láska, Každý nšco pro vlast. Celkem 14 inscenací, většinou ovšem dobové hry.
1874-1885 se hrávalo U Jelena, U Cerciánů, ve staré škole.
1875 Dejte mi čamaru, Jen žádný sněm, Muž národa,
1876 Slavnost založení, Ďáblova dcera, Blázinec v prvním poschodí, Vražda na Uhelném trhu, Krupařovic Pepička.
1878-1879 hry nezaznamenány, patrně se nehrálo.
1880 hry Cylindr, Vlastenci bohumilí, v krásné zahradě Liverpolu sehrána Prodaná láska.
1883 Uvedena Muka chudé ženy.
1874-1880 uvedeno 24 titulů, přičemž - jak dokládá pokladní zpráva - ani jedno z představení nebylo deficitní.
1885 si postavili větší jeviště v hotelu Liverpool, to však za 3 roky shořelo.
1890 zde znovu zah. Dvě vdovy (Mallefille).
1892 Rohovín Čtverrohý, podíl na Klicperových oslavách.
1897 "Po dlouholeté nečinnosti vzkřísen byl zdejší spolek divadleních ochotníků k novému působení, uvedl hru Jan Výrava, jímž zahájena opětná činnost." (Thalie 1897), režise dr. Říha, jenž "obtížné úloze dostál s vytrvalostí a ochotnou nevšední."
1897 Bludička (Souček), Paní mincmistrová, Jedenácté přikázání, Vina.
Od 1905 se hrálo v novém Okresním domě, např. Štolba, Šamberk, Tyl, Jirásek, Šimáček, Wilde, Klicpera, Svoboda, Čechov.
1914 ochotnická činnost ustala.
Pokračovala založením spolku Klicpera v roce 1921 (viz samosatatné heslo)
Bibliografie:
Dalibor 1. 10. 1862.
Divadelní listy 1993, č. 31, s. 262.
Thalie 1897-8, č. 3, s. 23, č. 5, s. 39, č. 7, s. 54, č. 10, s. 80.
Archivy:
Praha, Národní archiv:
Fond ČM 1901-1910, i. č. 3289, sg 30/89/3/1902, SDO.

Státní okresní archiv Hradec Králové
Název fondu (sbírky): Spolek divadelních ochotníků Chlumec nad Cidlinou
Časový rozsah: 1881-1907
Původce fondu (sbírky): Spolek divadelních ochotníků Chlumec nad Cidlinou
Tematický popis: Pamět.kniha 1881-1898,kniha zápisů 1885-1907, plakáty,tisky,1881-1882.
Archivní pomůcky
HARTMAN J.: SPOLEK DIVADELNÍCH OCHOTNÍKŮ CHLUMEC NAD CIDLINOU 1881-1907. Inventář, 1987, s. 4, ev.č. 599.

Související Obrázky

Chlumec nad Cidlinou, SDO, inventář SOkA HK
Chlumec nad Cidlinou, SDO,fond SOkA HK
Chlumec nad Cidlinou,SDO, dějiny dle SOkA HK


Mapa působení souboru - SDO - Ochotnické divadlo

Mapy jsou v testovacím provozu. Data nemusí být přesná a úplná.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':