Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Soubory: Invence, Divadlo mladých

Stav: neexistuje
Založení / první zpráva: 1980
Ukončení činnosti / poslední zpráva: 1985
Působení: 198x
DM INVENCE
1980 – na jaře – založil Oldřich Rajsigl z Havířova jako DMF Invence – divadlo malých forem.
Protože šlo o divadelní soubor „mladých“, stal se prvním zřizovatelem DM Invence městský Svaz socialistické mládeže (SSM) Havířov, organizace mladých a nadějných komunistů tehdejšího Československa, tedy SSM Havířov.

Pro DM Invenci bylo štěstímto, že v roce 1980 SSM Havířov vedl rozumný předseda a férový muž, Jiří Ferdián, který soubor podporoval a dal mu šanci, aby si brzy vybojoval své místo v kulturním dění města Havířova.
Na rozjezdu souboru se s O. Rajsiglem velkou měrou podíleli i další členové souboru a kamarádi zakladatele, např. J. Kniezek. A. Hladký, J. Hladký, J. Král, A. Jeziorská, M. Murgašová, L, Kašová. Později herecky vynikali také další členové souboru, jako T. Jedlinský, D. Drahovzalová, J. Kursa a jiní.

SSM Havířov neměl vlastní klubovnu, soubor proto musel účinkovat po klubovnách místních uličních výborů KSČ, do nichž se vešlo cca 50 až 100 diváků, anebo v Divadle loutek, které mělo kapacitu do 200 diváků.

Zájem o představení divadla vzrůstal, takže se DM Invence přemístilo do Závodního klubu (ZK) Bytostav, který měl velký, a nevyužitý sál. ZK Bytostav sousedil s kulturním domem Petra Bezruče, které patřilo městu, takže se divadlo Invence a ZK Bytostav stal velkým konkurentem městskému kulturnímu stánku, což se později DM Invenci vymstilo.

ZK Bytostav měl ještě jednu výhodu – lidé do něj byli zvyklí chodit, protože působil již v době, když se stavělo město Havířov, a místní KD P. Bezruče ještě neexistoval. I to mohlo přispět k tomu, že byla divadelní představení pro dospělé pokaždé skoro vyprodaná.
---
Invence se nesoustřeďovala jen na divadelní činnost, měla ještě sekci folkovou, zábavnou, sekci divadla pro děti a později i sekci poezie, takže byly uspokojeny různé volnočasové zájmy mládeže města Havířova. Během krátké doby tak získal soubor na popularitě, že nebyl problém sehnat nové členy souboru, kteří se mohli realizovat ve všem, co uměli, co je bavilo, včetně propagační, výtvarné a organizační činnosti.

Co tedy bylo náplní jednotlivých sekcí, v DM Invence?

Divadelní sekce se dělila na divadlo pro dospělé a divadlo pro děti. Scénáře na představení soubor získával u tzv. Dilia (Divadelní a literární agentura), nebo z vlastní tvorby.

V divadelní sekci pro dospělé zakladatel, režisér a organizátor všeho v jedné osobě, vybíral takové hry, aby měly hlavně a především humornou náplň, aby se lidé jednak bavili, a na druhé straně, aby měl text pokud možno významově dvojsmyslné pojetí, kterým se brojilo proti tehdejšímu komunistickému systému a zřízení.

Ukázkovou hrou byla velice dobře navštěvovaná a úspěšná hra „Trumf“. Touto hrou divadlo v roce 1980 zahájilo svoji činnost naostro. Dílo, hru napsal ruský autor, takže komunisti měli strach tuto hru zakázat. Text této hry byl natolik humorný, provokativní a dvojsmyslný, že záhy přilákal pracovníky tehdejší „STB“, kteří začali činnost DM Invence sledovat. Pro spolupráci získalo STB dokonce i jednoho z kamarádů zakladatele souboru, který jim donášel vše, co se kolem DM Invence děje, i názory jednotlivců v souboru na téma KSČ apod. I přes všechny peripetie jako ničení plakátů, rozřezávání velkoplošných poutačů na ulici, divadelní sekce pro dospělé vydržela až do zániku souboru.

Divadelní sekce pro děti, tu také vedl a režíroval zakladatel souboru, a její náplní bylo prezentovat dětem pohádky ve zmodernizované podobě. Děti byly seznamovány i s formou výuky ve škole z dob našich babiček i dědů, a v jednotlivých pohádkách a hrách byly zatahovány do děje, takže se stávaly spoluherci s herci na jevišti, i mimo jeviště, v řadách diváků.

Představení pro děti se konala ve středu, v den tzv. „Pionýra“. Představení byla hojně navštěvovaná, a návštěvnost třeba 400 dětí, byla normální.

Folková sekce, byla kapitolou sama o sobě. Tu rovněž vedl, řídil, režíroval a organizoval po všech stránkách zakladatel souboru p. Rajsigl, který byl do roku 1977 činný i jako folkový zpěvák a kytarista (v roce 1975, 4. místo na celostátní soutěži písničkářů amatérů v Karviné).

Ve folkových koncertech vystupovala veškerá špička, která v tehdejším ČSSR na této scéně něco znamenala. Samozřejmostí byl i obrovský zájem pracovníků STB na těchto akcích, kteří často a nahlas kladli účinkujícím provokativní otázky, aby mohli folkovou scénu v DM Invence zakázat. Koncerty měly velkou návštěvnost už proto, že místní kulturní středisko tyto hudebníky na koncertování do Havířova nezvalo. Proto se na představení sjíždělo obecenstvo i z okolí Havířova. Poslední maxi folko-vý koncert během jednoho večera byl zakončen K. Plíhalem, J. Nohavicou, J Streichlem, P. Dobešem a J. Smutnou, který natáčel rozhlas Ostrava přímo v sále ZK Bytostav. Poté už folkové koncerty nebyly povolovány.

Zábavná sekce, byla rovněž organizovaná, režírovaná, konferovaná aj. p. Rajsiglem. V zábavné sekci dostávali příležitost všichni, kdo se zabývali amatérskou uměleckou činnosti. Bylo úplně jedno, jestli se jedná o začátečníka nebo o pokročilého umělce. Na tzv. „Čajích o páté“ dostávaly šance hudební kapely, muzikanti jednotlivci, tanečníci, kouzelníci, pořádaly se soutěže, kde účinkovali diváci, zkrátka v zábavné sekci dostali šanci všichni ti, kteří v něčem vynikali.

Každou středu také zasedala komise DM Invence, kde se na jevišti ZK Bytostav konaly tzv. „přijímačky do divadla“, do jednotlivých představení, tzv. umělců z ulice. Na přijímačkách mohl kdokoliv, předvést cokoliv. Pokud byl schválen komisí DM Invence, která se skládala z různých amatérských odborníků DM Invence z oblasti hudby, poezie, herectví (dnes jsou někteří z bývalé komise i profesionálními umělci), byl tento umělec začátečník pozván do hlavního představení, kde se mohl předvést před publikem. Tak divadlo pomáhalo mladým, začínajícím umělcům, kteří by jinak neměli šanci se prezentovat ve své činnosti na veřejnosti, protože jednotlivec či skupina mnohdy nepředváděla umění, které by bylo v duchu socialistické výchovy mládeže dle tehdejších ideologických norem.

Sekce poezie, byla tak trochu samostatnou sekcí, kterou vedl M. Beneš, zakladatel také výborného divadla Impuls Havířov, u kterého kdysi začínal i p. Rajsigl, jako řadový herec.

Jelikož tehdejší vedení kulturáku začalo odmítat M. Benešovi poskytovat prostory ke zkouškám kvůli neproduktivnosti, nabídl mu p. Rajsigl, ať jde dělat poezii do DM Invence. Tak vznikla sekce poezie, kterou režíroval p. M. Beneš, až do zániku DM Invence. Tato sekce vyprodukovala jedno představení, a účinkující byli moc dobří.

Bonusy členům divadla

Ještě je důležité podotknout, že s p. Rajsiglem spolupracovala spousta šikovných a vynikajících lidiček v oblasti technické, organizační, výtvarné i externí, kteří spoluvytvářeli všechna představení, aby všechno klapalo tak, jak mělo.

Všichni členové souboru a veškerá jejich činnost v divadle, a v souvislosti s divadlem byla hodnocená bodově, a ti nejlepší byli odměňováni buď finančně či po představení pohoštěním v kavárně, nebo pomocí zdarma vstupů na koncerty či možností posedět a poklábosit s profesionálními umělci v šatně. Ti moc dobří, měli možnost si zahrát jako kompars ve filmu, což bylo motivační pro jejich další činnost.

Vedlejšáky, a extra akce členů DM Invence

Moc jich nebylo, ale vedoucí souboru a vybraní členové souboru byli pozvaní např. i do studia Čs. rozhlasu Ostrava, a jelikož p. Rajsigl, coby šéf souboru chodil na komparsy do ČT Ostrava, dostali někteří šanci účinkovat i ve filmu, konkrétně, ve filmu „Zastihla nás noc“, kde hrála hlavní roli např. J. Brejchová nebo D. Veškrnová.

Soubor DM Invence byl nejednou zvaný na divadelní přehlídky, ale vedoucí souboru tyto akce nepodporoval, nezúčastňoval se jich proto (až na jednu výjimku), že se jednalo spíše o komunistickou propagandu, jakže tehdejší strana a vláda dávala šanci mládeži vyniknout i na jiné scéně, než jen ta místní. Soubor DM Invence neměl potřebu se zviditelňovat ještě více, než viditelný byl, protože měl nadprůměrnou výkonnost, vysokou návštěvnost a všichni v okrese, i v kraji o jeho dobré, ale pro komunisty nebezpečné činnosti moc dobře věděli.

Smutný konec souboru

Nastal zhruba v polovině roku 1985. DM Invence se v této době stalo těžkým konkurentem městskému kulturnímu domu P. Bezruče, jak po stránce návštěvností, programem, tak i dáváním příležitosti mladým kumštýřům, ve všech možných oborech. STB označilo vedoucího a zakladatele DM Invence p. Rajsigla za nepřítele socialismu, se stupněm nebezpečnosti III. kategorie, který rozvrací socialistickou morálku mládeže. Na okresní schůzi KSČ byl podle zdroje blízkému p, Rajsiglovi označen za fašistu, který je svými pořady nebezpečný pro tehdejší režim, a OV KSČ, prostřednictvím Okresního kulturního střediska v Karviné nařídilo vedení ZK Bytostav, aby činnost souboru v jejich kulturním domě ukončilo, přesněji řečeno zakázalo.

A tak se i stalo. Pro údajný pokles činnosti souboru DM Invence byla ZK Bytostavem činnost souboru zrušena, a jelikož soubor už nikdo nechtěl zastřešit, skončila i činnost DM Invence.

Za dobu pětiletého trvání DM Invence, v souboru účinkovala spousta amatérských umělců, kteří se později stali profesionály ve svých oborech, např. herečka P. Tomicová, P. Danková, herec I. Feller, divadelní poradce byl krátkou dobu i tehdejší kamarád p. Rajsigla, herec, dabér a režisér A. Pyško, který pochází z Havířova.

V DM Invence účinkovalo celkem 121 amatérských umělců a spolupracovníků v různých oborech činnosti, bez kterých by fungování divadla nebylo možné a je smutné, že město Havířov, potažmo odbor kultury města Havířova, nemá ani potuchy o tom, že ve městě kdysi takový výborný soubor existoval.

Soubor zanikl na podzim, v roce 1985.

Bývalý zakladatel, vedoucí a režisér DM Invence stále žije v Havířově, a v současné době se věnuje literární činnosti.

Mapa působení souboru - Invence, Divadlo mladých

Mapy jsou v testovacím provozu. Data nemusí být přesná a úplná.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.